StoryEditorOCM
4 kantunaA ŠTO SAD?

Talijanski poduzetnik Paolo Fassa 20 godina najavljuje tvornicu žbuke u Obrovcu, ušao je i u Nin, a onda su ga poreznici uhvatili u utaji poreza...

Piše Božana Sviličić, Predrag Opačić
12. lipnja 2021. - 09:10

Paolo Fassa, talijanski 'kralj cementa', koji je na zadarskom području namjeravao uložiti milijune eura u otvaranje novih tvornica građevinske tvrtke 'Fassa Bortolo', od početka godine pod istragom je talijanske policije.

Prema pisanju talijanskih medija, uhićenje ovog 80-godišnjeg talijanskog poduzetnika, s prebivalištem u Švicarskoj, naredili su tužitelji Paolo Storari i Giordano Baggio zbog sumnje na pranje novca i utaje poreza. Navodno se radi o šest milijuna eura neplaćenog poreza, a povezuje ga se s nezakonitom zaradom čak 40 milijuna eura. Fassa je, prema istražiteljima, trebao krenuti u Španjolsku, te je uhićen zbog opasnosti od bijega. U istrazi je rekonstruirano posljednjih 16 godina i prihodi koji su iznosili više od devet milijuna eura.

Istražitelji su otkrili cijeli niz 'off shore' kompanija koje je Fassa osnivao po različitim zemljama i preko njih izbjegavao plaćanje poreza. Na popisu tih zemalja, uz Švicarsku, Monaco i Panamu, našla se i Hrvatska.

Riječ je o poduzeću Fassa d.o.o. čije je sjedište u Obrovcu, a temeljni kapital, po podacima iz sudskog registra, podignut je 2007. na 12 milijuna kuna. U Obrovcu je talijanski poduzetnik od 2002. najavljivao izgradnju 150 milijuna eura vrijedne tvornice žbuke u kojoj je trabalo raditi oko 300 Obrovčana s plaćama dvedeset posto većim od prosjeka. Međutim, to nije jedini 'poslovni prodor” Paola Fasse na zadarsko područje. U Ninu je 25. svibnja ove godine održana javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš eksploatacije ciglarske gline na budućem eksploatacijskom polju Rašinovac kod Nina.

- Ne znam, naravno ništa o tome što se s Fassom događa u Italiji, ali znam da je ovdje na našem području prošao svu zakonom predviđenu proceduru i da mu je Ministarstvo gospodarstva dopustilo istražne radove. U našoj Gradskoj vijećnici održana je javna rasprava nakon koje smo dobili nekoliko primjedbi i o njima će odlučiti Ministarstvo zaštite okoliša, izjavio nam je ninski gradonačelnik Emil Ćurko, objašnjavajući potom razloge zbog kojih je prije dvije godine ninska delegacija obišla Fassine tvornice u Italiji.

- Na njihov poziv obišli smo kamenolome u kojima Fassa radi u Italiji jer nas je prvenstveno zanimao način sanacije eksploatacijskih polja. Ono što smo vidjeli zaslužuje svaku pažnju jer neposredno uz polja, koja su još u eksploataciji, nalaze se već sanirana područja na kojima su zasađena stabla, različite biljke i trava. Ne mogu prognozirati što će sada dogoditi s njegovom namjerom investiranja u Rašinovcu, rekao je Ćurko.

Ninska gradska uprava je u kontaktu s Fassinim ljudima vrlo kratko vrijeme, za razliku od Obrovca gdje je otvaranje Fassine tvornice žbuke najavljivano nebrojeno puta. Još 2006. godine s Fassom se zbog toga u Obrovcu našao i tadašnji predsjednik Stipe Mesić.

image
Cropix


- Obrovac smo izabrali radi sirovina potrebnih za proizvodnju i zbog toga smo kupili bivše Dalmatinske rudnike boksita. Na 280 tisuća metara četvornih zemljišta, koje je u našem vlasništvu još od 2003. godine, podići ćemo tvornicu koja će biti veća od svih naših talijanskih tvornica – rekao je tada u Obrovcu Paolo Fassa.
Unatoč svemu tvornica žbuke koja je trebala niknuti na području nekadašnjih dalmatinskih rudnika boksita na čak 280 tisuća četvornih metara, do danas nije dočekala početak radova.

- Nedavno sam sreo čovjeka koji za Fassu vodi poslove na realizaciji ove investicije i on mi je najavio da će se na tome raditi i dalje. Nikakvih suprotnih informacija u Gradskoj upravi Obrovca mi nemamo. Fassino poduzeće ima građevinsku dozvolu i sve je na njihovoj odluci, a što se nas tiče za početak radova ne postoji nikakva zapreka. Fassa d.o.o. od nas već odavno ne potražuje nikakvu dokumentaciju jer smo mi u Gradskoj upravi sve obaveze takve vrste već ispunili, kazao nam je dogradonačelnik Slobodan Jurjević.

Odlepršala mu je "Blanca"...

Talijanska financijska policija na početku godine zaplijenila je Fassinu 30 milijuna eura vrijednu jahtu 'Blanca' usidrenu u Genovi, te oko 1,5 milijuna eura položenih na osobne ili korporativne račune.
Preventivna zapljena, naređena je zbog "nesrazmjera" između Fassinih poreznih prijava u posljednjih 15 godina i njegovog životnog standarda. Istraga je pokazala da je luksuzni brod kupljen novcem koji je rezultat utaje poreza na temelju sheme lažnih računa za nepostojeće usluge oglašavanja.
Fassa nije imao poreznu prijavu koja bi opravdala posjedovanje jahte te vrijednosti. Sumnja se da se sustavno pribjegavalo lažnoj naplati za reklamne usluge, preko stranih tvrtki, kako bi se 'oprao' novac.
Fassa Bortolo jedan je od talijanskih poslovnih giganata s mrežom podružnica diljem zapadne Europe, a sjedište mu je u Spresianu, u talijanskoj regiji Veneto.

24. travanj 2024 14:50