StoryEditorOCM
4 kantuna‘SAMO LJUBAV‘

Tanasković nije otkrio motiv ubojstva na Zrću, ali je zato ‘škicao‘ jednu zgodnu crnku u sudnici!

Piše Božana Sviličić
20. ožujka 2024. - 14:47
Nastavljeno suđenje Dušku Tanaskoviću iz Kragujevca zbog likvidacije Gorana Vlaovića na Zrću  Zvonko Pavic/Cropix

Motiv hladnokrvnog ubojstva državljanina Crne gore 39-godišnjeg Gorana Vlaovića, kojeg je 25. kolovoza 2022. godine u 6:01 sati, nakon izlaska iz kluba ‘Noa‘ na paškom Zrću likvidirao metkom u potiljak, Duško Tanasković iz Kragujevca nije otkrio ni u ponedjeljak kada je na Županijskom sudu u Zadru trebao iznijeti svoju obranu.

Tanasković kao ni ranije nije rekao ni riječi o tome zbog čega je ubio Vlaovića, čija se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu je ubijeno više od deset osoba, već je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi obranu i ne odgovara na pitanja.

- Žao mi je što sam u životu učinio mnogo loših svari, pa i ovo, i to zbog svoje bolesti – rekao je na zadarskom sudu gdje dovezen iz Zatvora u Splitu. U nastavku postupka bio je prilično opušten, te je odmjeravao publiku u sudnici, posebno se posvetivši jednoj od žena kojoj se više puta razdragano okrenuo i nasmiješio mrmljajući sebi u bradu.

Po izlasku Vlaovića iz kluba, prišao mu je, te mu iz poluautomatskog pištolja Glock ispalio hitac u glavu. Vlaović je zadobio tešku i po život opasnu ozljedu glave od koje je preminuo na putu do zadarske Opće bolnice.

Suđenje je nastavljeno nakon što je Visoki kazneni sud RH odbio nove dokaze zadarskog tužiteljstva koje je Tanaskovića prisluškivalo dok je bio u ćeliji zadarskog zatvora. Iako je iz tih tonskih zapisa i transkripata postalo jasno da je u planiranje ubojstva bilo uključeno više sudionika i pomagača, a Tanasković je za likvidaciju trebao dobiti novčanu nagradu, dokazi su proglašeni nezakonitima. Time je i odbačen zahtjev tužiteljstva da se optužnica iz ubojstva, odnosno kazne do 15 godina, prekvalificira u kazneno djelo teškog ubojstvaiz koristoljublja, za koje je predviđena kazna i do 40 godina

Odvjetnik Vlaovićeve obitelji Boris Radman naveo je kako je tom odlukom Visoki kazneni sud RH spriječio da se otkrije pravi motiv ubojstva.

- Vlaović nije poznavao počinitelja, niti je ikada bio s njim u bilo kakvom kontaktu, što govori da nije imao ni najmanji mogući osnov ni razlog za nešto, a kamoli da ga liši života. Navedeno ukazuje ne samo pravno, već životno i logično, da su u tome bile druge neidentificirane osobe, sudionici, supočinitelji ili pomagači u učinu djela na štetu sada pokojnog Vlaovića. Dokaz svih tih relevantnih činjenica spriječen je protivno svim interesima RH kao pravne države – rekao je Radman.

Tužiteljstvo je za Tanaskovića zatražilo najstrožu kaznu jer je u počinjenju kaznenog djela pokazao iznimnu hladnokrvnost, te je nakon strpljivog čekanja Vlaoviću u blizini više osoba hladnokrvno ispalio hitac u glavu. U Srbiji je tri puta pravomoćno osuđivan 2016., 2017., 2018., godine za razbojništvo, tešku krađu, te držanje oružja.

- Njegovo kriminalno ponašanje je progradiralo. Nikada nije izrazio žaljenje ni kajanje za ovo kazneno djelo, a izostala je bilo kakva isprika žrtvama. Potrebno je proglasiti ga krivim i izreći mu strogu kaznu zatvora, te mu produljiti istražni zatvor zbog opasnosti od bijega – rekao je zastupnik optužbe Ivica Škara.

Tanaskovićev odvjetnik Vinko Gulišija obrazložio je kako Tanasković uopće nema svijest o ovom kaznenom djelu, te da je pištolj i nož nosio zbog strahova koje je inače osjećao. Naglasio je kako u postupku nije pronađen nijedan dokaz o povezanosti kriminalnih skupina.

- U jednoj rečenici koju je kazao vi na neki način imate priznanje i izraženo kajanje, tako da imate niz olakotnih okolnosti. Radi se o okrivljeniku koji je psihički teško bolestan. Ne možete zanemariti činjenicu da pije lijekove u najvećoj dozi. Sud to mora imati u glavi – rekao je Gulišija, navodeći kako se Tanasković ničega ne sjeća.

- On se ne sjeća događaja. Često čuje glasove koji mu svašta govore, zbog kojih nosi nož i pištolj. Povremeno uzima lijekove, kao i heroin i kokain zbog čega mu se tegobe smanjuju. Tu noć nije spavao. Smetali su mu šumovi, glasovi, imao je dojam da mu se svi smiju, a lijekovi i kokain, nisu mu pomogli. Kod njega nema posebnih otegotnih okolnosti, osim što sud u evidenciji ima njegovu prijašnju osuđivanost. Ali da li je sad to baš takva otegotna okolnost – zapitao se Gulišija.

Prema riječima tužitelja Škare u dokaznom postupku svi personalni i materijalni dokazi poput otisaka na oružju, te video snimke na kojoj se vidi likvidacija, nedvojbeno upućuju na to da je Tanasković počinio ubojstvo. Presuda će mu se donijeti u ponedjeljak, 25. ožujka. Za kazneno djelo ubojstva predviđena je kazna zatvora od najmanje pet godina.

27. travanj 2024 09:11