StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI MILIJUNAŠI

Tankersku bi preuzimanje Turisthotela moglo stajati oko 150 milijuna eura! Pet dioničara je 14,61 posto udjela prodalo za više od 30 milijuna eura

Piše Lider/Zadarski.hr
29. siječnja 2023. - 09:57

Preuzimanje Turisthotela Tankersku bi plovidbu moglo stajati oko 150 milijuna eura, piše Lider.

Naime, nakon što je Tankerska stekla 24,5 posto udjela u zadarskoj turističkoj tvrtki, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić je prije manje od tri mjeseca za Lider izjavio da Tankerska nije htjela prijeći prag od 25 posto jer bi to impliciralo obvezu objave javne ponude za preuzimanje Turisthotela te da je o ‘daljnjim koracima preuranjeno razgovarati‘.

Međutim, prošloga tjedna Tankerska je od pet dioničara Turisthotela kupila 14,61 posto dionica i tako podigla svoj vlasnički udjel na 39,34 posto, što implicira da je novac za preuzimanje morao biti osiguran još početkom studenoga.

U trenutku sklapanja ugovora s pet dioničara cijena dionice Turisthotela na Zagrebačkoj burzi popela na 600 eura, iz čega se može pretpostaviti da je Tankerska novih 14,61 posto udjela platila više od 30 milijuna eura. Tomu još treba pridodati, piše Lider, više od 53 milijuna eura, koliko je uloženo u prvih 24,5 posto. Budući da je tako nastala i obveza objave ponude za preuzimanje, za ostatak dionica Turisthotela Tankerska bi morala imati osigurano još 60-ak milijuna eura.

Lider podsjeća da je neposredno prije no što je krenula u osvajanje Turisthotela, Tankerska plovidba potrošila više od 30 milijuna eura u kupnji dionica svoje tvrtke kćeri Tankerska Next Generation, koju je tako u cijelosti vratila u svoje vlasničko okrilje. 

"Sve to skupa doista je impresivan investicijski iznos, koji će se i nastaviti ulaganjem u Turisthotel u sljedećih pet godina. Turisthotel je, naime, nedavno prihvatio plan kapitalnih ulaganja od 2023. do 2028. prema kojem se predviđa gradnja novih objekata te održavanje i rekonstrukcija postojećih u kojima tvrtka posluje. Najveći zahvat, vrijedan oko 8,6 milijuna eura, odnosi se na Turističko naselje ‘Zaton‘", navodi Lider.

24. travanj 2024 20:06