StoryEditorOCM
4 kantunaODGODA

Testiranje prvašića pred upis u školu ponovno odgođeno. Čeka se donošenje novog pravilnika...

Piše AVŠ
14. svibnja 2020. - 19:33

Tri dana nakon što su školske ambulante ponovno počele s radom i provođenjem liječničkih pregleda prije upisa u prvi razred osnovne škole te cijepljenja koje je bilo obustavljeno zbog COVID pandemije, iz Zadarske županije došla je nova obavijest roditeljima prvašića: drugi dio upisa djece odnosno utvrđivanje psihofizičkog stanja koje provode stručna povjerenstva u školama, do daljenja se neće provoditi.

O čemu se točno radi i zašto je donesena ovakva odluka u trenutku kada se stanje donekle normalizira kako bi predškolci na vrijeme odradili sve obaveze oko upisa u školu, pitali smo Ivana Šimunića, pročelnika županijskog odjela za obrazovanje.

- Jučer je iz Ministarstva stigla takva preporuka jer su pokrenute žurne izmjene Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava gdje je postupak upisa u prvi razred osnovne škole reguliran, a u kontekstu izvanredne situacije pandemije koronavirusa. Prema postojećem pravilniku, rok za završetak testiranja je bio 15. lipnja, a sada je predloženo da se produlji do 20. kolovoza. Također, u prijedlog tog novog pravilnika, koji je trenutno u javnoj raspravi, postoji i mogućnost testiranja na daljinu u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije. Savjetovanje traje do 18. svibnja, nakon toga bi se trebalo više znati. Školska medicina nastavlja svoj dio posla- kaže Šimunić dodajući kako će upute za način i vrijeme provođenja testiranja u školama roditelji dobiti kada o tome budu donesene potrebne odluke.

- Epidemiološke mjere treba zadovoljiti jer je u ovom trenutku to najvažnije. Ipak, ne bi bilo dobro da se s testiranima predugo čeka, pogotovo u manjim školama gdje je to lakše izvedivo, jer to za sobom povlači i druga pitanja, primjerice utvrđivanje broja odjela po školama, organiziranje nastave i drugo. Zato ne treba čekati zadnji čas, pogotovo u manjim školama - kaže Šimunić.

26. travanj 2024 17:05