StoryEditorOCM
4 kantunaŠEST MJESECI OD PORAZA, SOCIJALDEMOKRATI U PETAK ANALIZIRAJU REZULTATE LOKALNIH IZBORA

Tko će biti sljedeći gubitnik - Antun Novoselović preuzima zadarski SDP?

8. studenog 2017. - 13:00
gradsko_vijece3-030315

Kad bismo vam plasirali "vijest" da će Gradski odbor zadarskog SDP-a u petak analizirati rezultate lokalnih izbora, lako biste mogli pretpostaviti da ste upali u vremensku petlju koja vas je vratila pred neki petak krajem lipnja. Ali, nema tu ni vremeplova ni petlje: zadarski socijaldemokrati će narednog petka konačno, nakon punih šest mjeseci, "progovoriti" o uzrocima još jednog poraza na lokalnim izborima. A onda će otvoriti put prema unutarstranačkim izborima i biranju novog predsjednika GO, što je posao kojega moraju obaviti do konca prosinca.

Mada je puno prije prošlih izbora bilo jasno da SDP u Zadru nema što tražiti, bilo je neke "svemirske pravde" da u svibnju 2017. izgubi baš Sabina Glasovac kao daleko najodgovornija za stanje u gradskom ogranku stranke. Jednostavno, bio je njen red da izgubi "svoje lokalne izbore", kako su to uspješno radili i njeni prethodnici stvarajući gubitničku tradiciju. Analizirati razloge tako predvidljivog ishoda s šest mjeseci zakašnjenja, tragikomična je ilustracija stanja u stranci koja je na dobrom putu da konačno i formalno prestane biti "najjača opozicija u Zadru".

Kako je Sabina Glasovac već izjavila da se neće opet kandidirati za predsjednicu GO, pitanje njenog nasljednika se može prevesti i kao pitanje "tko će s Trga pet bunara izgubiti sljedeće lokalne izbore?".

Iako su ga neke medijske procjene gurale prema mjestu predsjednika zadarskog SDP-a, Erol Gaši o tome niti ne razmišlja.
-Ne, neću se kandidirati i to zato što sam kao kandidat za dogradonačelnika izgubio prošle lokalne izbore. SDP-u u Zadru sada trebaju ljudi s punom energijom i 24-satnim angažmanom, vođa koji vuče ostale, to u ovom trenutku nisam ja, a polovičan angažman ne bi zadovoljio ni moje ni potrebe stranke. Pred nekim sam drugim izazovima jer slijede izbori za EU parlament u kojima me čeka angažman kao suradnika Biljane Borzan. U takvim okolnostima, bez stopostotnog angažmana ne vidim kako bi SDP došao u situaciju da dobije naredne lokalne izbore, kaže Erol Gaši koji i sam s nestrpljenjem očekuje vidjeti tko će se kandidirati.

Među kandidatima za predsjednika Gradskog odbora neće biti ni njegove kolege iz Gradskog vijeća Irena Dragić i Darko Vrdoljak, s tim što Vrdoljak najavljuje da će se vjerojatno kandidrati za neku od preostalih stranačkih dužnosti. Ona predsjednička je izvan njegovog interesa.

Jedini koji već sada najavljuje svoju kandidaturu je Antun Novoselović, bivši krim policajac i u drugom mandatu gradski vijećnik SDP-a.

-Da, donio sam odluku o kandidaturi. Cilj mi je konsolidirati stranku, pojačati njenu prepoznatljivost u javnosti i rad u Gradskom vijeću Zadra, te profilirati veći broj pojedinaca nego je dosada bio slučaj, kaže Novoselović koji priznaje da u SDP-u već godinama postoje "različite struje i frakcije čije stavove kroz rad GO treba približiti, a ne produbljivati jaz".

-Umjesto što se SDP iscrpljuje iznutra, stranka se mora više fokusirati na rušenje nesposobne HDZ-ove vlasti koja 25 godina harači gradom, smatra Novoselović.

U SDP-u, dakako, postoji i tiha i, čini se, nedovoljno utjecajna struja koja se protivi Novoselovićevom preuzimanju stranke smatrajući ga doraslim samo za neke niže, operativne dužnosti, jer u njemu vide čovjeka bez jakog političkog profila, političkog instinkta, prepoznatljivosti i minimuma liderskih karakteristika što stranci jamči samo to da će negdje na proljeće 2021. godine upravo on biti taj koji će kao predsjednik GO SDP-a izgubiti sljedeće lokalne izbore.

-Operativac? Pa zar nisu ti "politički stratezi" dosada već izgubili sve lokalne izbore na koje su izašli, uzvraća Novoselović.

Jesu, ali stanje u zadarskom SDP-u je trenutno zaista takvo da i unutarstranački izbori izgledaju kao "vizionarska potraga" za gubitnikom sljedećih lokalnih izbora.

27. travanj 2024 17:32