StoryEditorOCM
4 kantunaHAVARIJA BEZ ŽRTAVA

Tko će ukloniti potopljeni brod u Petrčanima o kojem nitko ne mari? Ministarstvo: Lučka kapetanija je vlasniku naložila da izvuče brodicu...

Piše Iva Ivanac
6. srpnja 2022. - 18:34

- Već neko vrijeme upozoravamo nadležne će se brod potopiti. Dva mjeseca je stajao u luci, a onda su ga krajem tjedna odvezli u Punta skalu. U nedjelju su valovi bili malo veći pa se, zamislite čuda, potopio! Baš me zanima tko će ga sada izvadit iz mora kad nitko dva mjeseca nije reagirao - govori nam mještanin Petrčana navodeći kako su nadležne službe upozoravali na moguće potapljanje starog broda, ali kako nitko na njihove apele nije reagirao. Osim što su upozoravali na vrlo vjerojatno potapanje 15-metarskog drvenog broda imena 'Spezi', Petrčance brine izvjesno onečišćenje mora zbog ulja i nafte koja je ostala u brodu. 

image
Zadarski.hr/

Ipak, brod je u utorak ispumpan i sada je u plovećem stanju, a postavljene su i specijalizirane brane protiv onečišćenja na moru.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su nam rekli kako je dojava o pomorskoj nezgodi u Lučkoj kapetaniji Zadar zaprimljena u utorak oko deset sati i to od strane nepoznate osobe koja je prijavila potonuće broda na vezu. 

- Službenici zadarske Lučke kapetanije isplovili su na poziciju gdje su utvrdili da je brod imena 'Spezi', duljine 15,9 metara djelomično potonuo dok je boravio na vezu svojom desnom stranom, a na brodu nije bilo posade niti drugih osoba. Iako u neposrednoj blizini nije ustanovljeno onečišćenje, Lučka kapetanija Zadar preventivno je angažirala tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, te pripadnike JVP Zadar koji su izvršili ispumpavanje mora iz potpalublja, čime je brod vraćen u plutajuće stanje i dodatno osiguran na vezu, govore nam iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dodajući kako je, kako bi se spriječilo onečišćenja mora i morskog okoliša, postavljena plutajuća samo-upijajuća barijera, koja će ostati u upotrebi sve dok se brod ne ukloni iz mora.

image
Zadarski.hr/

Upravo je pitanje kada će se brod ukloniti iz mora ono koje najviše zanima mještane Petrčana. 

- Pretpostavlja se kako je do potonuća došlo radi nemara i neodržavanja broda, a uvidom u brodsku administraciju ustanovljeno je kako plovi pod zastavom Republike Njemačke. S vlasnikom potonuloga broda trenutno je otežana komunikacija zbog njegovog boravaka na području treće države, no Lučka kapetanija Zadar putem posrednika upoznala je vlasnika s izdanim Nalogom o obvezi organiziranja komercijalnog uklanjanja podrtine, po kojemu je vlasnik već započeo postupanja izvršenja naložene radnje, odnosno, izvlačenja brodice, naglasili su iz resornog ministarstva dodajući kako na mjestu gdje se brod trenutno nalazi nema vidljivih većih onečišćenja morskog okoliša.

image
Zadarski.hr/
22. travanj 2024 17:33