StoryEditorOCM
4 kantunaVOŠTA POD OPSADOM

Tko je muškarac koji je dignuo policiju na noge? Odnijele su ga životne tragedije. Začulo se ‘bam bam bam‘, a onda je sve utihnulo. Specijalci su opkolili zgradu

Piše Božana Sviličić
8. prosinca 2022. - 15:55

‘Zbogom grade moj, prislili su i mene da partim‘ - zadnja je objava koju je na Facebooku napisao 47-godišnji Zadranin prije nego što je u srijedu navečer počeo pucati iz zgrade svog stana na Voštarnici u blizini sjedišta zadarske policije. Interventna policija je odmah blokirala čitavo područje, a filmska drama trajala je sve do šest sati ujutro kada je 47-godišnjak uhićen. Od četvrtka je na svom facebooku objavio desetak poruka, u kojima najavljuje zlokobni epilog.

- Začulo se ‘bam bam bam‘, a onda je sve utihnulo. Interventna policija je opkolila zgradu. Sa prozora sam gledao specijalce kako se provlače kroz žbunje - ispričao je stanar zgrade iz koje je pucao 47-godišnjak.

Iz iste je zgrade prije tri godine dva bombaška napada na nekoliko metara udaljeno sjedište zadarske policije izvršio je 47-godišnji Siniša Glavić. Jedan mjesec je bacio jednu, a nakon toga i drugu ručnu bombu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zbog novog incidenta na mjesto događaja poslani su i specijalci iz Splita, a u pripravnosti je bilo i oklopno vozilo. Specijalci ipak nisu došli do Zadra, a oklopno je vozilo na koncu ostalo u krugu zadarske policije. U incidentu nitko nije ozlijeđen.

- Prvih pet do šest hitaca ispaljeno je oko deset i pol. Mislio sam da su petarde, ali kada sam čuo da netko viče skužio sam da nisu. Beštimao je nesuvislo. Ubrzo je došla interventna policija i Hitna pomoć - posvjedočio je susjed 47-godišnjaka.

Nakon večernjih rafala, stanare je ujutro u šest sati opet probudila kanonada od deset pucnjeva.

- I opet se čula vika. Izašli smo na prozore da vidimo što se događa. Zgrada I dio ulice bili su blokirani. Nitko nije mogao van. Kasnije su trake spustili niže - ispričali su stanari kvarta na Voštarnici gdje je 47-godišnjak poznat kao dobroćudni, ali obiteljskim i zdravstvenim problemima pritisnut ‘maloljetni branitelj‘.

- Kao osoba nije loš samo su ga, nažalost, odnijele životne tragedije. Žao mi je što društvo nema milosti za takve ljude, da ih stacionira i da im pomogne. Maloljetni je branitelj i inače privatnik, odličan parketar. Imao je veliku tragediju u obitelji. Prvi sin mu je nesretnim slučajem stradao, brat mu je umro od overdosa, a majka mu je bolesna. Živio je sam, a kao maloljetni branitelj ostao je bez prava. Drugom sinu mu se bližio rođendan i nije mogao prevladati da ga ne smije viđati. Valjda mu je pukao film – ispričao je susjed muškarca.

image

U jutarnjim satima u Zadru u Ulici bana Josipa Jelacica, 47-godisnjak je iz svog stana u dvoriste zgrade ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oruzja. Pucnjava se dogodila u blizini PU Zadarske, a osoba je uhicena.
 

Luka Gerlanc/Cropix

Trgovkinja kvartovskog dućana potvrdila je kako je u pozadini svega razvod i gubitak skrbništva nad djetetom.

- Kupovao bi ovdje obično samo cigarete. Imao je problem s leđima, bolove, pa smo znali o tome pričati. Donio mi je čak u jednom navratu neke tablete, eto srića da ih nisam popila.  Sinu mu je u subotu, mislim, rođendan, a on nije mogao biti s njim. Žalio se na to svima. No eto nismo mislili da bi mogao posegnuti za oružjem - rekla je.

Zbog svojih problema Zadranin je u nizu poruka na društvenim mrežama napadao niz državnih institucija. Najavljujući nešto "iza čega će vam sto puta gore pripremiti već pripremljeno...obratio se na facebooku pun bijesa i očaja zadarskom sudu, gradskim ocima, te MUP-u navodeći kako je određenima ‘sredio parkete‘, a oni njemu - tako.

U zadarskoj policiji su rekli kako se 47-godišnjak nalazi pod nadzorom u službenim prostorijama policije, te da je u tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja.

image
Luka Gerlanc/Cropix
23. travanj 2024 07:12