StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: HRPA SMEĆA DANIMA LEŽI OKO KONTEJNERA

Tko je odgovoran za ružne prizore sa zadarskih ulica?

Piše AVŠ
6. travnja 2019. - 00:37
IMG-866e442534e1ed8aa2084963b2de08e1-V

Zašto u najvećim zadarskim kvartovima, poput Voštarnice i Bilog briga, ponegdje i duže od tjedan dana, moramo gledati ružne slike krupnog otpada pobacanog oko kontejnera?

Ovo pitanje poslali su nam čitatelji našeg portala Zadarski.hr, dokumentirajući fotografijama prizore koje zaista nije lijepo vidjeti: oko kontejnera na Branimiru leže komadi namještaja, madrac, mnoštvo pobacanih kartonskih kutija, građevinska šuta. Slično je i na Bilom brigu gdje već danima pred kontejnera stoji otpad iz vrta.

U čemu je problem i kako ga riješiti, pitali smo ravnatelja zadarske Čistoće Dragana Maračića. Odgovor je vrlo jednostavan: u nekulturi onih koji takav otpad ostavljaju oko kontejnera.

- Takvo bacanje glomaznog otpada smatra se nelegalnim odlaganjem i još lani smo na zajedničke kontejnere postavili upute gdje i kako takvo smeće odlagati. Imamo dva velike reciklažna dvorišta i tri mobilna, prostor oko kontejnera sigurno nije mjesto za to- kaže Maračić, dodajući kako se slićna priča ponavlja svakog proljeća kada građani čiste svoje kuće, stanove, garaže i vrtove.

“Čistoća” je ovakvu praksu ranijih godina rješavala velikim kontejnerom za glomazni otpad koji je kružio po gradu i kupio takvo smeće, međutim, od lani je taj mobilni princip zabranjen zakonom.

- Mi se toga moramo pridržavati, to je naša zakonska obaveza. Ali, zato smo građanima osigurali besplatan odvoz dva kubika krupnog otpada, a nakon toga reciklažna dvorišta koja radnim danom rade od 8 do 18, a subotom od 8 do 16 sati. Građani moraju znati kako zakon nalaže da budu aktivniji prema otpadu, da odvajaju i recikliraju, da krupni otpad odlažu tamo gdje je predviđeno - kaže Maračić.

Kako bi ovakvih problema bilo manje, ovih dana ”Čistoća” kreće s postavljenjem informativnih tabli o zabrani odlaganja glomaznog otpada. Za početak će ih biti postavljeno 10-ak i to na najfrekventnijim lokacijama: Voštarnica, Bili brig te Bulaver, upravo na mjesta gdje se takva ilegalna odlaganja najčešće događaju. A količine ovakvog otpada samo rastu: do prije četiri godine, “Čistoća” je odvozila tri tisuće tona glomaznog otpada godišnje, a lani čak 12 tisuća tona. Od toga, čak dvije tisuće sakupljene su oko kontejnera.

 

 

04. svibanj 2024 09:59