StoryEditorOCM
4 kantunaPINO BEZ RIJEČI

Tko je skinuo dres velikana košarke, dres koji je pod svodom dvorane na Višnjiku, uz onaj Krešimira Ćosića, svečano podignut u listopadu 2009. godine?

Piše Dražen Žura
28. veljače 2021. - 18:32

Tko je skinuo dres Giuseppea Giergie, velikana ne samo zadarske nego i europske košarke, dres koji je pod svodom velebne dvorane na Višnjiku, uz onaj Krešimira Ćosića, svečano podignut potkraj mjeseca listopada 2009. godine? Nema onoga komu se takvo pitanje nije nametnulo po saznanju kako je netko uzeo sebi za pravo iz tko zna kojih razloga, odvažiti se na takav sramotan čin, uoči ogleda Zadra i Partizana. Vodstvo dvorane reagiralo je promptno. Zato valja ponoviti što je kazao Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik...

- Onoga trenutka čim su naši dežurni djelatnici u dvorani primjetili da nedostaje dres s brojem 10 s imenom Pina obavijestili smo zaštitarsku službu i policiju. Odmah smo reagirali te dali izraditi novi dres kojeg smo stavili tamo gdje mu je i mjesto – kratko je zaključio Karlović s pravom prepustivši stvar nadležnim institucijama.

Pino se pak nije ni jednom jedinom riječi nije želio osvrnuti na nemili događaj.....

Veliki broj poklonika Pinovog neizbrisvog traga u stvaranja fenomena zadarske košarke, s gnušanjem komentiraju takav čin i osuđuju drskost pojedinca ili pak više osoba, što će utvrditi istraga koja je u tijeku. Kao i činjenicu u koje se vrijeme točno dogodio nemili, opisani scenarij.....

Iz Košarkaškog kluba Zadar, također uvelike se zgražaju nad tim vandalskim činom....

- Doista, riječ je o nečemu što oštro osuđujemo i iskazujemo veliku nevjericu da se tako nešto uopće dogodilo. Giuseppe Giergia je legenda zadarske košarke, čovjek koji je utkao puno toga u ovaj sport kojeg upražnjavaju brojne generacije Zadrane, tako da držimo kako ničim nije zaslužio ovakvo ponašanje, jer je svojim sportskim djelovanjem zadužio ne samo klub nego i grad Zadar – kazao je Željko Žilavec, direktor KK Zadar koji je istaknuo kako ne može vjerovati da neki ovaj gnjusan čin povezuju s klubom.

- Ne želim se upuštati u bilo kakvu raspravu, niti ono što se dogodilo povezivati bilo s čime što u ovom trenutku nije vezano uz sport. Niti je to po meni, bilo kome opravdanje, jer se na ovaj dirnulo u klupsku povijest. Međutim, još jednom moram iznijeti žaljenje što se netko usudio na čin o kojem govorimo. Iskreno, vjerujem kako će uz pomoć nadzornih kamera i drugih oblika osiguranja dvorane "Krešimir Ćosić", nadležne institucije otkriti počinitelja. I još jednom moram ponoviti , ne mogu shvatiti da netko to povezuje s klubom - zaključio je Žilavec.

Podsjetimo još jednom kako se tog listopada spomenute godine tijekom velike košarkaške fešte, dogodio svečani trenutak i to nakon 10 minuta i 11 sekundi igre. Tada su pod svod dvorane, ali i u zadarsku košarkašku povijest otišli dresovi s brojem 10, kojeg je nosio Giuseppe Pino Giergia i brojem 11, prerano preminulog velikana Krešimira Ćosića po kojem dvorana na Višnjiku nosi ime.

23. travanj 2024 23:51