StoryEditorOCM
4 kantunaIDASSACOMMERCE

Tko je sudjelovao u gradnji ‘anemičnih‘ kuća na Baniji? Pronašli smo jednu zadarsku tvrtku na popisu, evo što kaže njezin vlasnik...

Piše Ivica Nevešćanin
14. siječnja 2021. - 15:09
Tomislav Stanić iz Strašnika, kuća obnovljena nakon rata ”složila se” u potresu zbog manjka željezaSasa Buric/Cropix

Na popisu tvrtki koje su bile angažirane na poslijeratnoj obnovi Banije nalazi se i tvrtka Idassacommerce iz Zadra u vlasništvu poznatog inženjera građevine Josipa Babelija. Idassacommerce se nalazi na popisu "projektanata i nazora", a objavio ga je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, samo nekoliko minuta nakon što je to najavio premijer Plenković.

Naime, potres u Petrinji razotkrio je, uz malu pomoć reportera Slobodne Dalmacije, da su neke kuće u obnovi bile građene bez dovoljno željeza i betona, odnosno armiranobetonskih konstrukcija, zbog čega su se u potresu urušile. Pažnja javnosti tako se usmjerila na sudionike obnove, projektante, nadzorne inženjere i izvođače radova. Zanimalo nas je na kojim je objektima Idassacommerce bila angažirana, odnosno u koji je mjestima radila na području Banije.

- Ne, ja nikad nisam radio na poslijeratnoj obnovi Banije - kazao nam je 78-godišnji inženjer Babeli, nekada i sveučilišni nastavnik, u Zadru poznat po sudjelovanju na brojnim graditeljskim projektima uglavnom kao nadzorni inženjer.

- Ja i moja tvrtka sudjelovali smo u poslijeratnoj obnovi ali na području Zadarske županije, točnije na području Poličnika, Jasenica i Starigrada, a kasnije i na području Škabrnje i Zemunika. Ali u obnovi Banije nakon Domovinskog rata nisam sudjelovao - kazao nam je Babeli koji je kao cijenjeni stručnjak sudjelovao u obnovi Banja Luke i Kotora nakon velikih razornih potresa u prošlom stoljeću.

- Kako se moja tvrtka našla na tom popisu stvarno ne znam. Pretpostavljam da su objavili popis svih tvrtki koje su bile angažirane u obnovi pa se tako među njima našla i moja, ali ja, ponavljam, na Baniji nisam bio u obnovi, iako su me sada, nakon potresa, zvale brojne kolege iz komore da pomognem. No, ja sam već čovjek u godinama - kazao nam je Babeli.

Među zadarskim tvrtkama koje su sudjelovale u poslijeratnoj obnovi ističe se, primjerice, tvrtka GIN Company, kazao nam je Babeli, ali nju nismo pronašli na popisu projektanata i nadzora, kao ni na popisu izvođača i revidenata koje je u četvrtak objavio Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Tvrtka GIN Company je sudjelovala u obnovi na zadarskom području, a kako nije na objavljenoj listi, može se zaključiti da objavljeni popisi ipak ne sadrži sve tvrtke koje su sudjelovale u obnovi, kako je pretpostavio Babeli, nego samo one tvrtke koje su sudjelovale u obnovi na području Sisačko-moslavačke županije.

Osim Idassacommerca na objavljenim popisima nismo prepoznali niti jednu drugu tvrtku s područja Zadrske županije.

22. travanj 2024 11:09