StoryEditorOCM
4 kantuna"DI SU PARE?"

Tko plaća, a tko ne plaća odlazak djece u kazalište? Ako DV Radost plaća ulaznice za djecu, zašto njihovi roditelji tvrde suprotno?

Piše Iva Ivanac
16. veljače 2023. - 20:44

Tko plaća, a tko ne plaća odlazak u kazalište za djecu iz dječjih vrtića Sunce, Latica i Radost, u vlasništvu Grada Zadra? Plaćaju li ulaznice vrtići iz svojih prihoda ili roditelji iz svojih džepova, te vrijede li uistinu ista pravila za svu djecu unutar jedne gradske ustanove?

Ovu je temu na prošloj sjednici Gradskog vijeća otvorila vijećnica Danijela Vukoša (SDP), a povod je bio njeno prethodno priopćenje u kojem se zapitala kako je moguće da djeca iz DV Sunce i DV Latica plaćaju odlazak u kazalište, a djeca iz DV Radost ne plaćaju. 

Odgovor je dobila od gradskog pročelnika za odgoj i obrazovanje Jose Nekića koji je rekao da Grad Zadar ne snosi troškove za niti jednu ustanovu, već ustanove same odlučuju, s obzirom na svoje prihode, mogu li djecu poslati besplatno u kazalište ili ne. 

Kada je Nekićev odgovor izašao u javnost, tvrdi Vukoša, javili su joj se brojni roditelji čija djeca pohađaju DV Radost tvrdeći kako nije istina da njihova djeca idu besplatno u kazalište, naprotiv, svaku predstavu i odlazak u kazalište roditelji uredno plaćaju iz svog džepa. Štoviše, ako vrtići plaćaju ulaznice, kao što kaže Nekić, gdje je završio novac roditelja koji tvrde da plaćaju kazalište za svoju djecu? Podsjetimo, radi se o iznosu od oko 20 kuna po djetetu. 

image

Danijela Vukoša, SDP
 

Jure Miskovic/Cropix

Kad je tu činjenicu Vukoša ponovila na Gradskom vijeću, Nekić je ironično kazao kako "Grad plaća ulaznice samo djeci čiji su roditelji članovi HDZ-a". Izvadio je snop novčanica i dodao kako je pare strpao u svoj džep, optužujući SDP da ovakvim spinovima skreću pažnju s puno važnijih tema, kao što je izbor članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice. Pritom se uspio i posvađati s Enijom Meštrovićem oko Branimira Čakića, koji mu je usput uputio uvrede na račun nosa. 

Vukoša je pokušavala replicirati Nekiću, ali je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić, kako bi se smirile tenzije u Vijeću, proglasio stanku. A za vrijeme stanke, Nekić je održao konferenciju za medije na kojoj je na temu dječjih ulaznica za kazališta dao prilično kontradiktorne izjave. 

Naime, Nekić je prošlog tjedna (9. veljače) izjavio kako je DV Radost u potpunosti snosio trošak odlaska djece u kazalište. Na konferenciji, međutim, nije znao tko plaća odlaske u kazalište za djecu iz DV Radost! 

- Ja ne znam je li jedni plaćaju, a drugi ne plaćaju. Jedino tko ne plaća odlaske u kazalište su djeca čiji roditelji žive u teškim socijalnim prilikama pa ne mogu platiti, a onda vrtić, zajedno s kazalištem, koliko ja znam, nađe način da sva djeca idu, odgovorio je Nekić novinarima.

Ali tema se nije zatvorila. Naprotiv, dodatno se zaoštirila na štetu Nekića i njegovih izjava. Komentirajući objave gradskih vijećnika SDP-a na društvenim mrežama, javili su se roditelji (podaci poznati redakciji) koje kategorički tvrde da Nekić ne govori istinu, odnosno da su "svaki odlazak djece u kazalište dosada plaćali", a neki su čak i objavili cjenik DV Radost za kazališne predstave.

Kako bi doznali tko je od roditelja prošle godine plaćao odlaske u kazalište, a tko nije, obratili smo se ravnateljici DV Radost Larisi Pavlović-Petani

Pitali smo je: tko je pokrivao trošak kazališnih karata za djecu u 2022. godini, vrtić, roditelji ili Grad Zadar? Zašto su neki roditelji unutar njene ustanove plaćali odlazak svoje djece u kazalište, a neki nisu? S obzirom da roditelji tvrde da su plaćali odlazak u kazalište, što su oni zapravo plaćali i na što su ti novci utrošeni? Koliko je bilo slučajeva da su roditelji plaćali karte dok su drugi roditelji bili oslobođeni od plaćanja i zbog čega su jedni plaćali, a drugi ne? Je li DV Radost ikada od Grada Zadra tražio pokrivanje troškova ulaznica za kazalište i je li Grad Zadar ikad djelomično pokrivao te troškove, primjerice za djecu roditelja slabijeg imovinskog stanja?

image

Joso Nekić, gradski pročelnik za odgoj i obrazovanje
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Grad Zadar kao osnivač vrtića ne podmiruje niti je ikad podmirivao lutkarske predstave u Kazalištu lutaka Zadar (KLZ), već je ovisno o financijskim planu i mogućnostima troškove ili snosio vrtić iz vlastitih sredstava ili su troškove kazališta snosili roditelji, odgovorila nam je ravnateljica DV Radost dodajući kako tijekom razdoblja pandemije djeca iz DV Radost nisu odlazila na kazališne predstave u KLZ.

- U 2022. godini organizirana su dva posjeta kazalištu, i to za djecu starijih, srednjih i mješovitih odgojno obrazovnih skupina (od 4 do 7 godina). U svibnju 2022. godine u kazalište je otišlo 491 dijete (8.347,00 kuna) te u listopadu 427 djece (8.540,00 kuna). Troškove posjeta kazalištu oba puta u 2022. godini snosio je vrtić iz vlastitih sredstava. U siječnju 2023. organiziran je jedan posjet kazalištu za kojeg su troškove podmirili roditelji, kazala je Pavlović–Petani te demantirala tvrdnje vijećnice Vukoše. 

- Nije točna tvrdnja kako su unutar DV Radost neki roditelji plaćali odlazak u kazalište dok su drugi bili oslobođeni istog već je praksa da svi roditelji čija djeca idu u kazalište plate ulaznicu (ukoliko su roditelji u obvezi snositi trošak, a ne vrtić). Iznimku koju kroz suradnju s kazalištem uspješno rješavamo čine djeca iz višečlanih obitelji ili djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Moram istaknuti kako se nikada nije dogodilo da su pojedina djeca diskriminirana u odnosu na posjete kazalištu, već unutar skupine koja odlazi u kazalište idu i sva djeca, istaknula je ravnateljica DV Radost dodajući kako ova ustanova nije od Grada Zadra kao osnivača tražila pomoć u sufinanciranju troškova ulaznica.

- Posjeti kazalištu planiraju se i organiziraju sukladno Godišnjem planu i programu rada DV Radost s uobičajenom dinamikom odlaska od četiri do pet puta tijekom tekuće pedagoške godine. Ovim putem ističem kako je DV Radost predškolska ustanova s dugom tradicijom odlazaka djece u kazalište te mi je iskreno žao što se isti našao u fokusu negativnih i neprimjerenih napada. Istaknula bih da imamo izvrsnu suradnju s umjetnicima KLZ, te da smo izuzetno zadovoljni time što imamo mogućnost pružiti djeci predškolske dobi našeg grada uživanje u raznovrsnim umjetničkim izvedbama – zaključila je Larisa Pavlović Petani.

Na kraju smo ipak ostali bez ključnog odgovora: ako je DV Radost plaćao ulaznice za kazalište, zašto roditelji djece tvrde suprotno?

25. travanj 2024 10:56