StoryEditorOCM
4 kantunaODVJETNICI VS. PEŠIĆ

Tko stoji iza pisma protiv predsjednika Općinskog suda? Zadarski odvjetnici se ograđuju, a "autorica" kaže da s tim nema ništa

Piše Božana Sviličić
14. studenog 2022. - 21:35

S Općinskog suda u Zadru u ponedjeljak su demantirali navode iz pisma ‘zadarskih odvjetnika‘ koji su se obratili predsjedniku Odvjetničkog zbora u Zadarske županije Branimiru Zorici žaleći se na rad predsjednika suda Marija Pešića.

U pismu se navodi da je ‘trenutačna situacija s rješavanjem predmeta na sudovima u Biogradu na Moru i u Općinskom sudu Zadar ravna - katastrofi‘. Dok je zadarski Općinski sud opovrgnuo navode brojkama zaključivši da se organizacija rada ne određuje sukladno željama interesnih skupina i pojedinaca, već jednako prema svima i neovisno, Zorica je potvrdio da je pismo dobio, ali je demantirao da ga je napisalo više odvjetnika.

- Pismo sam dobio od odvjetnice, ne odvjetnika. Jednina. Napravit ću sve što je u mojoj moći... sazvati Upravni odbor, pa ćemo odlučiti što napraviti. Iako, da se razumijemo, u puno toga se s njom slažem kao kolega - rekao je Zorica o spornom pismu u kojem se između ostalog navodi i kako odvjetnici na vrlo veliki broj požurnica uopće ne dobivaju odgovore, te im je na teret stavljeno svakodnevno usmeno i telefonsko objašnjavanje strankama s kada će njihovi postupci doći na red.

- Preko dvjesto odvjetnika niti treba, niti mora više šutjeti. Situacija je doista dosegla svoj vrhunac i više nitko od nas nije u poziciji šutjeti i čekati da se nešto dogodi osim pitanja polica osiguranja i zakonskih izmjena. Mislimo da je konačno vrijeme ili da sazovemo izvanrednu skupštinu i o ovoj situaciji kojoj svjedočimo bez odgode obavijestimo ministra pravosuđa, Državno sudbeno vijeće i Vrhovni sud. Nemogućnost da se u sudovima riješe najjednostavnije stvari poput izdavanja klauzula pravomoćnosti i ovršnosti, čekanja više od godine dana na otvaranje pojedinačnih ispravnih postupaka pa do situacija vođenja složenih parničnih postupaka po sucima koji su iz prekršajnog suda regrutirani u parnični odjel doista doseže vrhunac nemogućnosti stranaka da pristupe sudu i pravo na pravično suđenje sukladno načelu da "sud poznaje pravo" - navodi se u jasno u pismu, no ne i tko iza njega zapravo - stoji.

Na redakcijski mail i adresu HND-a poslala ga je bivša novinarka navodeći kako želi ostati anonimna.

- Zamoljena sam od mnogobrojnih odvjetnika i građana iz Zadarske županije da im mediji pomognu riješiti golemi problem s Općinskim sudom u Zadru. Stoga molim HND da ovaj mail proslijedi kolegama, u ime javnog interesa građana cijele Zadarske županije koji godinama nemaju pristup sudu. Moj potpis i e-mail adresu možete izostaviti (I na tome vam unaprijed hvala) jer nisam relevantna niti mogu reći više od ovoga što sam napisala tj. prenijela informacije, koje trebaju potvrditi sami akteri - građani i odvjetnici, ali i suci - navodi se u mailu u kojem se prilaže pismo, te kontakti i imena odvjetnika, Branimira Zorice, Budimira Galića, Larise Radović, Davora Ukalovića, Ivanke Bosotin, te Ive Brkića koji su o tom problemu spremni govoriti.

U kontaktu s ‘priloženim‘ odvjetnicima međutim ispostavilo se da o tome ne samo što ne žele govoriti već za pismo neki niti ni ne znaju.

- Upravo imam suprotno mišljenje o radu Općinskog suda u Zadru. Za pismo ne znam, a kamoli da netko koristi moje ime, a da ja za to ne znam – rekao je odvjetnik Ukalović.

Odvjetnik Brkić koji je ujedno član odvjetničkog zbora je rekao kako je pismo od ‘jedne kolegice‘ zaprimio samo kao član odvjetničkog zbora Zadarske županije, ali da mu nije jasno zašto bi netko slao mail u kojem je njegovo ime navedeno kao kontakt za izjave.

Na nama je da pokušamo napraviti sastanak sa sudskom upravom kako bi bi poboljšali sve što je moguće. O tome treba razgovarati i stvari nisu tako strašne. Pismo sam dobio kao član zbora, no ne znam da bi netko drugi koristio moje ime u nekom mailu – rekao je Brkić.

Nakon što se iz više izvora potvrdilo da je autorica pisma odvjetnica iz Biograda Larisa Radović ona sama je odbila to potvrditi, iako nam je bivša novinarka rekla da je pismo napisala odvjetnica Radović uz molbu da ga proslijedi novinarima o teškoj situaciji na Općinskom sudu u Zadru i Biogradu.

- Nisam napisala nikakvo pismo. Ne znam o čemu govorite. Ne želim o tome uopće govoriti. Imam pravo na odvjetničku tajnu – rekla je iako je prethodno autorici maila navela kako je spremna o problemima javno govoriti.

U reagiranju Općinskog suda u Zadru se pak navodi kako u posljednje vrijeme konstantno bilježi smanjenje broja neriješenih predmeta, te da su u dvije godine, isključivo svojim snagama, smanjili zaostatak od početnih -4.265 prekršajnih predmeta do trenutnih +454 predmeta.

- Do navedenog pozitivnog rezultata su dovele upravo poduzete mjere kojim su prekršajni predmeti zbog nastalih zaostataka dani u rad novim rješavateljima odnosno sudskim savjetnicima, dok su dijelu dotadašnjih rješavatelja odnosno sudaca dani u rad parnični predmeti gdje je postojala velika potreba za istima, posebno u vlasničkim parnicama koje smiju rješavati samo suci, a koji predmeti čine veliki broj predmeta na ovom odjelu- odgovorili su s Općinskog suda u Zadru, te dodali kako se pozitivan učinak vidi i na parničnom odjelu jer je taj odjel sa navedenim pojačanjem napravio znatan napredak obzirom da je zaostatak sa kraja 2020. od -573 predmeta (primio 4.096 a riješio 3.523 predmeta) potpuno sanirao i došao na trenutno pozitivnih +1.902 predmeta.

- Netočni su i ničim potkrijepljeni i preostali navodi da se u velikoj mjeri ne odgovara na predstavke stranaka, da je odvjetnicima onemogućeno pravo na rad i pristup informacijama, o prijetnjama i ucjenama itd- kažu na Općinskom sudu, te zaključno navode da se organizacija rada Općinskog suda u Zadru ne određuje sukladno željama interesnih skupina i pojedinaca već jednako prema svima i neovisno temeljem mjerodavnih odredbi Zakona o sudovima i Sudskim poslovnikom odnosno Godišnjim rasporedom poslova Općinskog suda u Zadru kojim djelatnici ovog suda svakodnevno svojim trudom smanjuju veliki broj neriješenih predmeta na sudu čime ujedno znatno doprinose i ispunjenju Akcijskog plana Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske za smanjenje broja neriješenih predmeta na sudovima u Republici Hrvatskoj."

24. travanj 2024 01:42