StoryEditorOCM

TOMISLAV KARAMARKO NA BLEIBURG POVEO SINA - Djed iz Kruševa je križnim putem pješačio do Beograda!

Piše PSD.
17. svibnja 2015. - 15:40
obljetnica_bleiburg16-160515
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pohvalio se na svojoj Facebook stranici da je na bleiburškoj komemoraciji bio sa sinom, ali da njegov otac kao jedan od preživjelih sudionika tzv. križnog puta nije mogao biti s njima.

- Bleiburško polje, točno pred 70 godina tu su se posljednji put vidjeli pripadnici poražene hrvatske vojske i njihove obitelji. Nekoliko tjedana kasnije, njih stotine tisuća, pobit će Titovi komunisti i pobacati u stotine masovnih grobnica. Bleiburško polje danas - preko 50.000 Hrvata poslalo je poruku da nikada neće zaboraviti svoje mrtve. Ove godine, prvi put, bio sam tamo sa svojim sinom. Veseli me prisutstvo mnoštva mladih ljudi. Moj otac jedan od preživjelih žrtva Križnoga puta, koji je u četveroredu pješačio sve do Beograda, nažalost nije mogao s nama - napisao je Tomislav Karamarko uz fotografiju sa sinom.

Otac Tomislava Karamarka je podrijetlom iz Kruševa kod Obrovca gdje ima naslijeđenu djedovinu, a u Kruševu je i obiteljska kuća Karamarkovih roditelja. Tomislav Karamarko rođen je 25. svibnja 1959. godine u Zadru. Odrastao je u mjestu Kruševo kod Obrovca, a s navršenih pet godina s obitelji je preselio u Zagreb.

Karamarkov otac nakon završetka Drugog svjetskog rata dugo nije mogao naći posao, a onda se kao vozač zaposlio u jednom zadarskom prijevozničkom poduzeću. Vozio je na relaciji Zadar-Zagreb.

Obitelj se preselila u Zagreb u naselje Peščenicu gdje je Karamarko završio srednju školu, a potom studij povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na središnjoj komemoraciji na Bleiburškom polju u Austriji bio je i zadarski dogradonačelnik Zvonimir Vrančić. On je viđen među visokim uzvanicima i na fotografiji fotoreportera Cropixa Ranka Šuvara nalazi se odmah u trećem redu iza šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i njegovih suradnika Miljana Brkića, Josipe Rimac i drugih stranačkih članova.

Odlazak na Bleiburško polje dan prije najavio je i župan Zadarske županije Stipe Zrilić koji je istaknuo kako će biti nazočan na središnjoj komemoraciji žrtvama bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji, te će u ime Zadarske županije položiti vijenac i sudjelovati na Svetoj misi i procesiji od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju.

M.K.

Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

01. svibanj 2024 09:18