StoryEditorOCM
4 kantunaDJEDICA IZ PAKOŠTANA MORA NA NOVO VJEŠTAČENJE I SUĐENJE ZBOG UZGOJA 480 STABLJIKA MARIHUANE

Tomislav Rosan (81): "Nisam krivac! Marihuana je moj lijek. Ko j... odvjetnika!"

7. veljače 2020. - 23:15

- Nisam krivac! Marihuana je moj lijek! Imam li odvjetnika još? 'Ko ga j...! smrtno sam bolestan i u krevetu i ne znam hoće li mi ovaj put pomoći marihuana - rekao je u telefonskom razgovoru najstariji ilegalni uzgajivač marihuane u Hrvatskoj, 81-godišnji djedica iz Pakoštana Tomislav Rosan. Iako "smrtno bolestan", ovaj pakoštanski "escobar" morat će na novo psihijatrijsko vještačenje kojim će se utvrditi jeli raspravno sposoban za suđenje koje ga čeka na Općinskom sudu u Zadru zbog ukupno 480 stabljika marihuane koju je u više navrata u kontroliranim uvjetima uzgajao u podrumu i na krovu kuće, a jedan dio i među - pomidorima.

Još 2016. oslobođen je optužbi za neovlaštenu proizvodnju radi daljnje prodaje, no Županijski sud u Splitu tu je presudu ukinuo jer nije povjerovao da je ovaj ne više od 50 kilograma težak Pakoštanac s jednim zubom "u glavi" marihuanom, kako je rekao, liječio – giht i astmu.

- Ne mogu ja ni na kakvo suđenje i neću - rekao je iz svoje kuće u Pakoštanima gdje mu je policija i ljetos ponovno pronašla 13 biljaka kanabisa.

- To mi je bilo za zdravlje. Teško sam bolestan i ne mogu iz kreveta, a opet su mi sve počupali - priznao je. Smatra da ga je netko “izdao” jer je ovaj put stabljike posadio dalje od kuće – među pomidore.
Kao i ranije i sada se zaklinje da mu je marihuana “aleluja” - čudotvoran lijek koji mu je pomogao oko gihta i astme zbog čega je u ranijem postupku u sudnici zadarskog suda napravio i nekoliko sklekova.
- Ne treba meni nikakav novac. To je odličan lijek kojim sam izliječio giht i astmu. Riješio sam tegobe ljudi, a sada sam ozbiljno bolestan. Ne znam što će biti sa mnom – priznao je.
U prvom postupku na Općinskom sudu u Zadru sudac Ivan Marković oslobodio ga optužbe jer je utvrdio da ne postoje čvrsti dokazi da je djedica neovlašteno proizvodio marihuanu radi daljnje prodaje. Županijski sud u Splitu je tu presudu, međutim, ukinuo
Kako su sada u novoj optužnici spojena dva predmeta koja se vode protiv njega, sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić naložila je da vještak, dr. Denis Sabljar utvrdi jeli Rosan raspravno sposoban, kao i jeli u vrijeme počinjenja kaznenog djela iz 2012. bio bitno smanjeno ubrojiv ili neubrojiv.

- U ovom kaznenom predmetu bilo je određeno psihijatrijsko vještačenje okrivljenika, te je od vještaka zatraženo da se očituje o duševnom stanju okrivljenika i njegovoj raspravnoj sposobnosti.Vještak se očitovao u svom nalazu i mišljenju o stanju okrivljenika iz za period travanj-svibanj 2016. međutim, vještak je previdio da su u ovom kaznenom predmetu spojena dva spisa pa je nužno da se vještak izjasni i o optužnici za period od 9. prosinca 2012. godine o stanju okrivljenika- navodi se u nalogu sutkinje Općinskog suda u Zadru.

Policija je te godine u Rosanovoj kući pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane

Četiri godine kasnije pronađeno je još 460 stabljika većih od dva metra, koje je u kontroliranim uvjetima uzgajao u podrumu i na krovu kuće. Na svojoj je plantaži Rosan je imao rasvjetni i ventilacijski sustav, sustav grijanja i mjerenja temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni mjerač kiselosti tla.
Odvjetništvo je za njega u prvom postupku tražilo strogu kaznu smatrajući da laže kada kaže kako marihuanu u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem koristi za pripravu ljekovitog čaja i za obloge.

- Marihuanom sam izliječio giht, astmu i tlak i to je jedan čudotvorni lijek. K tome sam pomogao puno ljudi. Zbog čega bi netko za to bio osuđen ne znam, ali ne želim više imati posla sa državom", kazao je tada 77-godišnji umirovljenik nakon izricanja presude koju je dočekao sa člankom "Konoplja je lijek".

19. travanj 2024 05:42