StoryEditorOCM
4 kantunaODVJETNIK VELJKO MILJEVIĆ JE NEZADOVOLJAN PRESUDOM ŽUPANIJSKOG SUDA U ZADRU

'Tomislavu Horvatinčiću je sudio nenadležni sud. Prema tome, to će cijela Europa čuti i znati'

Piše Zadarski.hr
6. prosinca 2019. - 12:46
horv

Sud u Zadru potvrdio je presudu šibenskog Općinskog suda i osudio Tomislava Horvatinčića na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj je živote izgubilo dvoje ljudi. Također, zadarski je Sud odbio sve žalbe.

Veljko Miljević, odvjetnik Tomislava Horvatinčića, za Dnevnik.hr kazao je da će se još baviti samom presudom.

''Tomislavu Horvatinčiću je sudio nenadležni sud. Prema tome, to će cijela Europa čuti i znati'', kaže Miljević.

Zbog toga što je bio na liječenju, Horvatinčić se nije niti pojavio na izricanju presude. Njegove dijagnoze teških kroničnih bolesti sigurno će biti razlog zbog kojega će tražiti da mu se odgodi izvršavanje kazne, a za to ima uporište i u Zakonu o izvršavanju kazne zatvora.

''To mi je jako zanimljivo da se javnost već bavi njegovim odlaskom na izvršavanje kazne. Neće to ići tako brzo kao što si je to neki štab zamislio. Neće ići'', poručuje Veljko Miljević.

Miljević kaže da je Horvatinčićevo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno, no da o svemu postoji opsežna dokumentacija s kojom je sud i upoznat.

''Sudske vještakinje, koje su radile pitanje njegove ubrojivosti, imale su u obziru svu dokumentaciju koje bi se toga ticale. Prije tri i pol godine on je na Rebru imao jednu tešku operaciju digestivnog trakta, o čemu postoje svi podaci u spisu, a on zbog toga nije niti malo ometao postupak, što bi svi drugi na njegovu mjestu učinili. I postupak se uredno odvijao. On je dva mjeseca nakon operacije normalno bio na raspravi, a operacija je bila izuzetno teška'', rekao je odvjetnik za Dnevnik.hr.

Dodao je da, kada je riječ o odgodi služenja zatvorske kazne, postoji razrađena procedura kojom se o tome odlučuje.

Prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, molba za odgodu može se podnijeti u roku od tri dana otkad osuđenik dobije rješenje da mora ići u zatvor. Molbu može podnijeti i nakon isteka tog roka, ali ne kasnije od tri dana nakon što se otkrije da postoje razlozi koji bi mogli odgoditi izdržavanje kazne.

Razlozi za odgodu, stoji u Zakonu, obuhvaćaju teške akutne bolesti ili znatno pogoršanje kronične bolesti koja se ne može liječiti u zatvoru, smrt člana obitelji osuđenika, završetak školske godine ili polaganje ispita.

17. travanj 2024 00:50