StoryEditorOCM
4 kantunaBIRAMO ZA VAS

Top 10 najsmrdljivijih mjesta u Zadru: bilo bi dobro da ih zaobilazite, ako baš ne možete - dobro začepite nos!

Piše Ivica Nevešćanin
23. kolovoza 2020. - 21:15
Jedna od nekoliko lokacija u gradu na kojoj se osjeti intezivan smrad od smeca: lokacija pod bedemom na ulazu u pijacu i ribarnicu.  Jure Miskovic/Hanza media

Kažu da papir i virtualna stvarnost, trpe svašta, ali ni papir ni sav internet ovoga svijeta nisu dovoljni da bi vam riječima i slikom približili mirise, u ovom slučaju, smradove oko nas. Vrlo konkretno: na nekoliko gradskih lokacija tako (već godinama) nepodnošljivo zaudara da bi se o tim neugodnim vonjevima mogli ispisati pravi mali odorološki traktati. Usmrđeni dijelovi grada nisu samo komunalni i higijenski problem, zbog trajnog i nepodnošljivog zagađenja zraka na nekim lokacijama u Zadru, ozbiljno je narušena kvaliteta života građana, ali i vrijednost njihovih nekretnina, pa nije rijetkost da očajni ljudi prodaju imovinu i sele u druge dijelove grada.

Ovih vrućih i sparnih kolovoških dana smrad je posebno intenzivan. Uvlači se u odjeću, osjećate ga na koži, nosite ga sobom još satima nakon što ste mu bili izloženi prolazeći kroz pojedine dijelove grada.

Zašto nam Zadar smrdi, svi znamo. Jednim dijelom zato što se neke javne površine koje bi trebalo svaki dan prati, pa i više puta dnevno, uopće ili vrlo rijetko peru, u pravilu po dojavi građana ili nakon ukazivanja medija, a drugdje, gdje smrad kulja iz podzemlja i kanalizacijskih otvora, razlozi su nešto složeniji. Bez obzira na nadzemni i podzemni izvor, konačni ishod je uvijek isti: smrdi, smrdi, užasno smrdi! Ako vam to može biti utjeha, nije još poznato da je netko od smrada umro.

Izabrali smo, onako iz prve, deset lokacija, a sigurni smo da ih ima znatno više. Zato vas pozivamo da nam svojim prijedlozima pomognete. Jer Zadar je lijep koliko ne smrdi. Namjerno smo izostavili deponiju na Diklu i još uvijek brojne crne jame po gradskim i prigradskim naseljima koji spadaju u kategorije za sebe.

1. PROČISTAČ KOD GROBLJA
Kultno mjesto u svijetu gradskih smradova. Klasik s melodramatskim završetkom, poput „Casablance” s Humphrey Bogartom i Ingrid Bergman. Povijest neuspjelih pokušaja da se riješi smrad s pročistača otpadnih voda ravna je povijesti pokušaja Sizifa da dogura kamen na vrh brda. Oni koji žive u blizini kažu da je zapuh konstantan, intenzivan i sveprisutan, a opisuju ga kao mješavinu mirisa pokvarenih jaja i fekalija od kojeg se ne može disati. Moćan i dominantan, smrad koji ulijeva strahopoštovanje.

image
Luka Gerlanc/Hanza media


2. UVALA JAZINE
Mitska uvala je nekada smrdjela cijela, a sada smrdi „samo” na dijelu prema mitskoj dvorani. Smrad dolazi iz kanalizacijskih šahti kod novo uređenog dijela rive i kad se vozite u autu, pogotovo ako nemate upaljenu klimu, u najboljoj ste prilici da upoznate njegov raskošni spektar. U rasponu od otvorene septičke jame do (bezbrojnih) zapišanih kantuna na Poluotoku. Nezaboravno. Neugodan vonj sve češće se osjeća i iz obližnjeg kolektora kamufliranog u zelenoj površinu.

image
Luka Gerlanc/Hanza media


3. ULAZ U TRŽNICU / RIBARNICU
Definitivno favorit našeg izbora. Da bi dobili pravu sliku, potrebno je proći od Tržnice kroz bedeme do parkirališta kod Ribarnice. Prolaz stvara dramaturšku gradaciju, od početnog „krvi ti, šta je ovo”, kad tek uđete u volat, do finalnog „ajme majko, povratit ću”, kad dođete na parking. Taj pasaž smrada od nekih 20-ak metara, dragulj je u kruni najsmrdljivijih dijelova grada. Posebnu pažnju zaslužuje izlazak na parking kod ribarnice. Baš kad pomislite da ćete konačno uhvatiti srk svježeg zraka, receptori se zasite, a nozdrve vam ispuni melasa vrućeg miomirisa koji snažno prodire do pluća. Kompleksni miks odvratnih vonjeva iz kanti za komunalni otpad i velikog otvorenog metalnog kontejnera, nadopunjen usmrđenom vodom iz ribarskih hladnjača koja se lijepi za potplate, plus svježi tragovi ljudskih izlučevina i neprobavljenog fast fooda, naprosto opija. Do pada u nesvijest. Ako su tržnica i ribarnica „trbuh grada”, ovdje je definitivno njegov sfinkter.

image
Jedna od nekoliko lokacija u gradu na kojoj se osjeti intezivan smrad od smeca: lokacija pod bedemom na ulazu u pijacu i ribarnicu.
 
Jure Miskovic/Hanza media


4. KONTEJNERI ZA BIORAZGRADIVI OTPAD
Od kad su uvedeni, otkrili smo novu dimenziju smrada. Naši dragi ekološki osviješteni sugrađani potrudili su se od prvog dana u njih trpati sve što ne treba. A kad ono što u njima treba biti sunce još dobro zakuha, svi ti „zeleni otoci” postaju arhipelazi fermentirane truleži iz kojih se širi neizdrživi kiseli zadah. Tko je dotad nešto i ubacivao u smeđu kantu, zbog smrada više ne ubacuje. Odvajanje otpada je tako izgubilo smisao, a usmrđene škovace postale su novi „trade mark” zadarskih ulica.

5. ZALOGAJNICA 'SKALINA' KOD KNEŽEVE PALAČE
Ne samo što je svojom agresivnom i neukusnom terasom, uz blagoslov konzervatora, zgnječila nekadašnji prirodni spomenik, elegantni park uz Kneževu palaču, zalogajnica „Skalina” je sa svojim ventilacijskim ispuhom usmjerenim izravno u glavu prolaznicima na Kalelargi, postala sinonim za sav smrad kojeg proizvodi kaotična turistifikacija Poluotoka. Kombinacija mirisa užeglog ulja iz friteze, nezdrave brze hrane i ulične kloake kojim se feniraju prolaznici, zaziva u sjećanje „Mediteran kakav je nekada bio”, vrijeme prije tog promašenog slogana HTZ-a, u doba kada je Kalelarga uistinu bila reprezentativno mjesto Zadra, a na prokurvana ulica kojom dominira trećerazredna ponuda po kriteriju 'tko da više'.

image
Luka Gerlanc/Hanza media


6. PJACETA U UL. BLAŽA JURJEVA
U nekim drugim vremenima, kod nekih sposobnijih gradskih uprava sa željom i vizijom, ovo je možda mogao biti najpitoreskniji dio Poluotoka. Ali nije. Okružena ruševinama i pretrpana automobilima istinsku notu pjaceti daje omamljujući smrad iz brojnih kanti za smeće, zgurene na jedini komadić zemljane površine i nerijetko zatrpane krupnim otpadom. Mjesto je omiljeno okupljalište i hranilište lokalnih mačaka i galebova, a oni koji moraju proći, glavu okreću na drugu stranu i pokušavaju zadržati dah. Da, čisti se, ali smrad se već toliko upio da naprosto isijava iz zemlje i asfalta.

7. PODZEMNI KONTEJNERI
Tu smo već na polju teatra apsurda. Novi i moderni sustav koji je trebao zadah naše civilizacije pospremiti ispod zemlje, smrdi gore nego da je nad zemljom. Zašto? Nije lako proniknuti u te „tajne vještine”, premda nas stanari obližnjih zgrada cijelo ljeto uvjeravaju da ih smrad štipa za oči. Grize kao kiselina, pogotovo kad se nakupi smeća, a gozbi se onda pridruže leteće pantagane...

image
Na fotografiji: lokacija u ulici Mihovila Pavlinovica gdje se nalaze podzemni kontenjeri.
 
Jure Miskovic/Hanza media


8. MURVIČKA
Dio ceste kod bivše Tvornice kruha definitivno je „new entry” na našoj top listi. Točno na semaforu kod novih stambenih zgrada. Osjećaj je više nego upečatljiv, poglavito ako ste u automobilu. Uvlači se brzo, ostaje dugotrajno. Kao inhalator. Stanovnici iz susjedstva kažu da se neugodan miris počeo osjećati nakon nedavno završenih radova spajanja novog stambenog bloka na kanalizacijski sustav. Uglavnom, miris fekalne kanalizacije dolazi iz podzemlja.

9. UVALA MAESTRALA
Nije svakog dana, ali ljeti vrlo često, pogotovo kada padne razina vode u bazenu na dnu uvale Maestrala. U njemu ne bi trebale više završavati otpadne vode iz susjednih zgrada i ulica, ali svaku malo, javljaju građani, ipak se dogodi neko onečišćenje. Klimaks je u danima ljeta kada razina mora u njemu padne, a na suho ostanu svi ti „dodaci” i morske trave u odmakloj fazi raspadanja. Nije ugodno, ali je jedinstveno.

image
Luka Gerlanc/Hanza media


10. RASKRIŽJE NA BULEVARU
Smrad je novijeg datuma, osjeti se na raskrižju ulica Ante Starčevića i Franka Lisice. Izvor nije lako locirati, jer ga prolasci automobila uspješno proširuju, tako da je njime parfumirana značajna površina Bulevara. Sumnja se na podzemlje, odnosno, na kanalizacijski sustav, no vrijeme će pokazati je li to nešto privremeno ili pak novo trajno žarište zbog kojeg treba na vrijeme začepiti nos.

18. travanj 2024 00:00