StoryEditorOCM
4 kantunaDISKRIMINACIJA

Neke trgovine, poštanski uredi, pa čak i ljekarne, brane ulaz građanima bez maski koje se ne mogu nabaviti! Stožer: za to nema potrebe!

Piše Mišel Kalajžić
24. ožujka 2020. - 11:20

Neke su zadarske trgovine, pa čak i ljekarne, počele provoditi nezakonitu diskriminaciju građana koji ne nose zaštitne maske preko lica, čulo se na današnjoj press konferenciji Stožera Civilne zaštite u Zadru.

Građane bez maski ne puštaju na ulazu, iako se maske ne mogu kupiti, kao niti 70-postotni alkohol i dezificijenti.

Trgovine samovoljno provode diskriminaciju pri čemu krše naputke Stožera Civilne zaštite pa čak i zakonske propise, jer nigdje nije propisano da se moraju nositi zaštitne maske.

Hrvatska pošta donijela je odluku da će poštanski uredi raditi najranije od 8, a najkasnije do 17 sati. Također, ulazak u poštanske urede bit će dozvoljen isključivo osobama sa zaštitnim maskama.

Obavijest o promjeni radnih vremena i obvezi nošenja zaštitnih maski bit će istaknuta na ulaznim vratima svih poštanskih ureda.

O tome su novinari pitali epidemiologa dr. Alana Medića na press konferenciji Stožera Civilne zaštite.

- Maska je najveća zaštita za okolinu ukoliko ima oboljelih, da ne šire klice odnosno viruse oko sebe. Za ostale maska može, ali nije nužna za odlazak u trgovinu ili ljekarnu. Važnija je distanca koju držite, mjera distanciranja od dva metra prilikom ulaska, nego nošenje maske. Ne vidim nikakvog epidemiloškog razloga zašto netko ne bi mogao otići u dućan i kupiti kruh i mlijeko bez maskice. U ovom trenutku znamo svi da ih je vrlo teško nabaviti tako da epidemiloškog razloga za to nema. Čovjek može ući u trgovinu ili ljekarnu, ali je važno da se drži distanca između ljudi koji su u trgovini - kazao je dr. Medić.

Kažimo i da članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite jutros, za razliku od prethodnih dana, nisu nosili maske, iz istih razloga o kojima je govorio i zadarski Stožer.

Prema tome, svi koji od zdravih građana traže nošenje maski - krše zakon!

24. travanj 2024 08:20