StoryEditorOCM
4 kantunaSUDSKI TRILER

Tri godine pravne borbe zbog prometne nesreće u kojoj su sudjelovali automobil i skotna kobila. Evo kako je završilo...

Piše Božana Sviličić
24. listopada 2024. - 21:53

Na Općinskom sudu u Gospiću dogodio se pravi sudski triler – automobilska nesreća, ali umjesto sudara s drugim vozilom, vozač je "naletio" na – kobilu. Štoviše, to nije bila bilo kakva kobila, već skotna kobila, čiji je vlasnik uvjeren da je ona vrijedila više nego šteta na autu. Sudski proces je uključivao svjedočenja vozača, vlasnika krda konja i prometnog vještaka, dok su se strane međusobno optuživale.

Vozač je ispričao kako je tog zimskog dana, 19. siječnja 2021. godine, u 18.30 sati, vozeći lagano 50 km/h po ličkoj cesti, između Korenice i Gospića, pokušao izbjeći prvo jednog konja, ali drugog – crnog  – nažalost nije uspio.

- Nije bilo šanse da zakočim, konji su se stvorili niotkuda! Prvog sam izbjegao, ali drugog nisam mogao... – objasnio je vozač, kojeg je ralica ispred usporavala. Kada je prošao Ljubovo, ralica mu je dala signal žmigavcem da je može preteći.

- Čak i prilikom zaobilaženja ralice, nisam pretjecao već obilazio, jer je ralica išla vrlo sporo. Nakon što sam je obišao, ispred mene su se naglo pojavila dva konja s desne strane. Pojavili su se tako iznenada da nisam stigao reagirati kočenjem. Prvog sam primijetio u zadnji tren, trznuo volanom udesno i izbjegao ga, ali drugog nisam ni vidio do samog udarca jer su išli jedan iza drugog - rekao je. Iako je pretrpio ozljedu, uspio je sam izaći iz automobila.

- Konj je tada još bio živ, ali je uginuo kroz pola sata. Policija je stigla tek sat i pol ili dva nakon nesreće jer je, koliko sam čuo, istovremeno bila neka veća prometna nesreća. Vlasnici konja došli su tek dva sata nakon nesreće. Tražio sam da pozovu veterinara kako bi identificirali konje, ali to više nije bilo potrebno kad su se pojavili. Već 25 godina sam profesionalni vozač, živim u Lici i dobro mi je poznato da ovdje često životinje izlaze na cestu, zato uvijek vozim oprezno, pa tako i tog dana - posvjedočio je na sudu.

S druge strane, vlasnik konja Mile A. Ispričao je kako je stado od 40 do 50 konja tog dana gonio zet s dva njegova sina, sve po - pravilima. Jedan od njegovih sinova je naveo da je u trenutku nesreće, njegov zet, koji je predvodio krdo, bio je udaljen 100 do 200 metara od ceste, dok je brat već prešao cestu i bio udaljen oko 50 metara. Potvrdio je da je nakon nesreće njegov otac razgovarao s vozačem automobila i dogovorio da svatko snosi svoju štetu. Šteta na automobilu nije bila velika, dok je njihova kobila, koja je bila ždrijebna, vrijedila oko 3.000 eura.

Zet je potvrdio da je bio 100-tinjak metara ispred, vodeći krdo. Prema njegovim riječima, vozač je doletio poput "metka", brzinom od 120 km/h, a tragedija je bila - neizbježna.

- Automobil je naišao iz smjera Korenice, vozeći velikom brzinom, procijenjeno između 100 i 120 km/h, a vozač je odmah počeo kočiti. U trenutku udarca kobila je bila na cesti, a on je bio s njene lijeve strane, na sjevernom dijelu ceste. Iza automobila nalazila se ralica, koja je također stala nakon nesreće, a njezin vozač izašao je iz vozila. Policija je stigla na mjesto nesreće 10 do 20 minuta nakon sudara - rekao je. Potvrdio je da je nakon nesreće njegov otac razgovarao s vozačem automobila i dogovorio da svatko snosi svoju štetu. Šteta na automobilu nije bila velika, dok je njihova kobila, koja je bila ždrijebna, vrijedila oko 3.000 eura. 

Prometni vještak dipl ing. Srećko Hlišć izračunao je, međutim, kako je vozač zapravo vozio 55 km/h, baš kao što bi vozač u Ličkoj noći trebao, te da su konji jednostavno iskočili na cestu prebrzo da bi ih uspio izbjeći. Utvrdio je da je do nesreće došlo naletom prednjim lijevim dijelom automobila na stražnji dio trupa i noge konja, te da tragova kočenja nije bilo. 

Nakon mnogo proturječnih izjava i drame, sutkinja je donijela presudu – vozač nije kriv! Prema članku 123. ZSPC-a, konji nisu smjeli prelaziti cestu bez barem dva goniča s crvenim lampama, no to pravilo ovdje nije bilo ispoštovano. 

- Prelaženje stoke u stadu ili krdu preko državne ili županijske ceste moraju osiguravati najmanje dva goniča koji se nalaze s jedne i s druge strane prijelaza. Kada se stoka goni noću preko državne ili županijske ceste goniči moraju nositi svjetiljke s crvenim svjetlom koje mora biti jasno vidljivo drugim sudionicima u prometu na udaljenosti od najmanje 150 m etara – navela je sutkinja Mirjana Kosanović navodeći kako je iz iskaza svjedoka evidentno da su prevodili konje na nepropisan način neovisno o tome jesu li sva tri bili tamo kako iskazuju, ili je u blizini bio samo tuženikov sin, jedini koji se sjeća velike osvjetljene ralice u tami zimske noći.

24. listopad 2024 22:04