StoryEditorOCM
4 kantuna"NIČIJA ZEMLJA"

Tri godine se čeka jedan info pano o pronađenom rimskom akveduktu; Miljenko Domijan: ‘Ni na Trgu Petra Zoranića nema info tabli, a neophodne su...‘

Piše Lada Burčul
18. veljače 2021. - 21:32

„Iskesali“ su milijun kuna i napravili cestu. Na predjelu Ričina u Zadru.

Onda su objavili da je zadarski gradonačelnik Branko Dukić „obišao obnovljenu prometnicu u Ulici Jurja Šišgorića.“ Pjesnika su prekrstili. Preziva se Šižgorić, ali to i nije neka smetnja. Imamo ulicu.

„U ulici je postavljena i nova prometna signalizacija i javna rasvjeta“, također je obznanjeno iz Grada Zadra.

Sve to zbilo se u srpnju 2018. godine, kada je prilikom radova pronađen spektakularni nalaz dijela rimskog vodovoda, akvedukta koji vodi od Vrane do Poluotoka, dugog 42 kilometra. Dio akvedukta starog 2000 godina u Ulici Jurja Šižgorića arheolozi su temeljito istražili, te konzervirali po uputama zadarskih konzervatora. Potom je nalaz prekriven asfaltom.

image
Ostaci rimskog vodovoda starog dvije tisuće godina
Cropix

„Uz prometnicu će biti postavljene info table na kojima će se nalaziti svi podaci o rimskom vodovodu koji prolazi tim dijelom grada“, također je priopćeno iz gradske uprave, što se i danas može pročitati na njihovoj web stranici.

Dvije i pol godine nakon toga – tabli nema.

- Naravno da to treba napraviti. To nije nikakav zahtjevan posao – bila je prva reakcija uglednog zadarskog i hrvatskog konzervatora Miljenka Domijana.

image
Miljenko Domijan
Cropix

- Ali ni na Trgu Petra Zoranića nema info tabli, a neophodne su. Bili su tamo „city light“ info panoi, s crtežima, tlocrtima, podacima o rimskim vratima, srednjovjekovnom zidu... Nestali su i nikad nisu vraćeni, po gradu ih je, čini mi se, bilo 18. Ljudi ne znaju što se na Trgu Petra Zoranića nalazi. I ako je rimski akvedukt u Ulici Jurja Šižgorića pokriven jer je cesta morala tuda proći, to nije ništa nelogično, ali apsolutno je potrebno gore postaviti info panoe o vrijednosti takvog nalaza – kazao je Domijan.

image
Ostaci rimskog vodovoda starog dvije tisuće godina
Cropix

Iz gradske uprave ipak nitko nije dobio takve upute.

- Mi ni ne radimo tzv. smeđu, turističku signalizaciju. Ako nas se konzultira eventualno o sadržaju teksta na nekoj info tabli, tada sudjelujemo. No od Grada Zadra nikakav zahtjev u tom smislu nismo dobili kada je u pitanju rimski akvedukt u Ulici Jurja Šižgorića – kaže Igor Miletić, pročelnik zadarskog Konzervatorskog odjela.

image
Igor Miletić
Cropix

Miletić je dodao da bi bilo korisno i vrijedno napraviti program cjelovitog obilježavanja ovog akvedukta, tako da se može pratiti njegov put od Vrane do Zadra, jer je na više mjesta vidljiv i konzerviran.

Dio ovog akvedukta u dužini od osam metara, otkrivenog u srpnju 2018., javnosti je predstavljen kao senzacionalan nalaz, izuzetan po tome što je gotovo u cijelosti sačuvan. Očuvani su bočni zidovi, bačvasti svod i korito. Kod pronalaska antičkih vodovoda najčešće se nađu temelji, dok je ovaj, koji datira krajem 1. i početkom 2. stoljeća, u svom segmentu u cijelosti sačuvan.

Nakon završetka istraživanja, cijela dionica akvedukta prekrivena je geotekstilom i napravljena je kupola koja štiti svod akvedukta od urušavanja. Potom je sve prekrila cesta, uz najavu info tabli tako važnog nalazišta.

Predsjednik Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka kaže da TZGZ nema ništa s uklonjenim info panoima sa Trga Petra Zoranića.

image
Mario Paleka
Cropix

- Kako info vitrine nisu u našem vlasništvu, nažalost nemamo saznanja o uklonjenim vitrinama i zbrinjavanju istih – naveo je Paleka. Info vitrine su u vlasništvu Grada Zadra, dok je naš ured zadužen za kreiranje sadržaja te eventualnu zamjenu i tisak promidžbenih poruka, zaključio je Paleka.

27. travanj 2024 03:08