StoryEditorOCM
4 kantuna11 GODINA OD OPTUŽBE

Trojac nabavljao kokain od ‘Bokana‘ u BiH pa dilao po Zadru i Šibeniku. Obrana traži izuzimanje dokaza o tajnom praćenju!

Piše B.S.
26. srpnja 2021. - 21:45

Vijeće Općinskog suda u Zadru odbilo je izuzimanje dokaza o tajnom praćenju, prisluškivanju i saslušanju zaštićenih svjedoka, u kaznenom postupku protiv trojice okrivljenika Z.G., D.O. i T. K., koji su još 2010. godine optuženi za preprodaju kokaina na zadarskom i šibenskom području. Izuzimanje dokaza na temelju kojih je i uhićen 'trojac', zatražila je obrana smatrajući da nalog istražnog suca iz 2010. nije sadržavao valjano obrazloženje, te da se prikupljanje dokaza moglo provesti na drugačiji, manje intruzivan način. Vijeće je, međutim, odbilo prijedlog držeći da se kvalitetni dokazi i podaci relevantni za razrješenje ovog slučaja doista nisu mogli pribaviti na drugi način.

Nalogom od 21. lipnja 2010. istražni sudac Županijskog suda u Zadru odredio je, naime, mjere nadzora i tehničkog snimanja telefonskih razgovora, tajno praćenje i tehničko snimanje, uporabu prikrivenih istražitelja i pouzdanika, te simulirani otkup predmeta, davanje i primanje potkupnine prema tadašnjim osumnjičenicima, izvanbračnim supružnicima I.J. i I. F. Policija ih je pratila jer je sumnjala da se preko njih kokain distribuira dalje osobama sa zadarskog i šibenskog područja.

Operativnim saznanjima došli su do podataka kako I. J. nabavlja kokain na području BiH od tada nepoznate osobe po nadimku 'Bokan' sa kojim ostvaruje kontakte mobitelom, te da se u prijevozu kokaina iz BiH na područje RH koristi osobnim vozilom izvanbračne supruge. Nakon ostvarenih telefonskih dogovora I. J. odlazi na područje Banja Luke gdje od 'Bokana' preuzima dogovorenu količinu opojne droge kokain, koju potom krijumčari na područje RH, koristeći se osobnim vozilom marke "Audi" šibenskih oznaka koje vlasništvo njegove nevjenčane supruge. Također se prilikom prijevoza i distribucije kokaina koristi i osobnim vozilom marke "Rover", zagrebačkih registarskih oznaka, koje je u vlasništvu nepoznate osobe, koja prema saznanjima prebiva u Zagrebu.

Nakon toga I. J., također mobitelom dogovara daljnju distribuciju kokaina sa osobama sa zadarskog i šibenskog područja, koje vrše daljnju preprodaju krajnjim korisnicima sa područja Zadra i Šibenika. Izvršenim uvidom u Informacijski sustav MUP-a RH, utvrđeno je u tri navrata prijavljivan zbog počinjenja kaznenog djela „Sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti“„Teške tjelesne ozljede" i „Zlouporaba opojnih droga".

Sumnjalo se da krijumčarenje kokaina supružnici vrše zajedno sa više neidentificiranih osoba sa područja BiH, te preprodaju kokaina vrše osobama sa zadarskog i šibenskog područja. Oboje su mobitelima dogovarali daljnju distribuciju kokaina sa osobama sa zadarskog i šibenskog područja.

- Ovaj sud smatra da se ne radi o nezakonitom dokazima, kako tvrdi obrana, jer isti nisu pribavljeni kršenjem Ustavom, Zakonom, ili međunarodnim pravom propisane zabrane mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja. Kako dokazi nisu pribavljeni povredom Ustavom, zakonom ili međunarodnim pravom zajamčenih prava obrane, prava na ugled i čast, te prava na nepovredivost osobnog ili obiteljskog života, pa tako niti istaknutih članaka 64. st. 1. toč. 9. i 10. ZKP/08, čl. 29. st. 2. Ustava RH, kao i čl. 6. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, odnosno kako dokazi nisu pribavljeni povredom odredaba kaznenog postupka, niti su isti predviđeni kao nezakoniti ovim zakonom, to je ovaj sud temeljem odredbe čl. 431. st. 3. u svezi čl. 10. st. 2. ZKP/08 odbio prijedlog za izdvajanjem kao nezakonitih dokaza navedenih u izreci ovog rješenja: izvješća sačinjena povodom provođenja posebnih izvida i kopije optičkih medija sačinjenih povodom provođenja posebnih izvida, kao i dokaza koji su po logici stvari proizašli iz prethodnih: zapisnika o pretrazi, zapisnika o saslušanju zaštićenih svjedoka i svih drugih dokaza do kojih se došlo na temelju saznanja dobivenih iz gore navedenih dokaza, kao neosnovan- navodi se u obrazloženju rješenja predsjednice Vijeća Općinskog suda u Zadru Ivane Parać Krišto.

18. travanj 2024 10:25