StoryEditorOCM
4 kantunaPRIHVAT IZBJEGLICA

Troje malih Ukrajinaca u Biogradu krenulo u školu: ‘Hrabro ulaze u učionicu i jako se dobro snalaze u komunikaciji. Svi dobro govore engleski jezik!‘

Piše B.S.
9. ožujka 2022. - 15:22

- Djevojčica i dječak su krenuli u osmi, a još jedna djevojčica u četvrti razred. Hrabro ulaze u učionicu i jako se dobro snalaze u komunikaciji. Svi dobro govore engleski jezik, a učenici su ih jako dobro prihvatili. Organizirali smo im dodatne sate hrvatskog jezika. Podarit ćemo im svu pažnju i olakšati situaciju koliko god možemo – kaže Jordanko Miloš, ravnatelj osnovne škole u Biogradu u koju je ovih dana krenulo troje malih Ukrajinaca. U biogradsku školu stigli su nakon teškog puta iz Ivano - Frankivska, grada u jugozapadnoj Ukrajini.

- Prva je došla djevojčica. U početku je bilo malo teško, no sada sve prolazi odlično. Snašli smo se koliko god možemo. Podarit ćemo im svu pažnju i olakšati situaciju. Zasad nemamo nikakvih problema Djecu smo prihvatili kao svoju. Svako je dijete dobro došlo - poručuje ravnatelj biogradske osnovne škole, što potvrđuje i ravnatelj osnovne škole Pakoštane Andrija Vanjak.

- Mi još nemmao zahtjeva za upisom djece iz Ukrajine, ali ih spremni čekamo. Odrađujemo sve što je potrebno u skladu s naputkom Ministarstva znanosti i obrazovanja o Uključivanju djece i učenika izbjeglica iz Ukrajine u odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske koje su dobile sve škole – navodi ravnatelj Osnovne škole Pakoštane.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić kaže kako su u kontaktu s četiri osnovne škole na području Zadarske županije koje bi ubrzo u školske klupe mogli primiti male Ukrajince.

- Zasad razgovaramo sa školama u Bibinjama, Pakoštanima, Sukošanu i Starigradu. Iako još nije službeno riječ je o desetak malih Ukrajinaca koji bi se trebali integrirati u školstvo. Nakon utvrđivanja izbjegličkog statusa od strane nadležnih tijela, škole u suradnji s upravnim odjelima za obrazovanje u županijama donose odluku o potrebi uključivanja u osnovne i srednje škole na njihovom području – kaže Šimunić.

Prema naputku Ministarstva učenik se, u pravilu, upisuje u onu osnovnu školu kojoj pripada prema upisnom području, a škola učenika potom upisuje temeljem odluke učiteljskog odnosno nastavničkog vijeća. Učenik osnovne odnosno srednje škole pohađa pripremnu nastavu hrvatskog jezika u školi u koju je upisan. Škola u kojoj će se provoditi pripremna nastava hrvatskog jezika dužna je zatražiti suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu nastavnih sati pripremne nastave u trajanju od 70 sati.

Odluku o uključivanju učenika u pripremnu nastavu hrvatskog jezika na temelju statusa izbjeglice iz Ukrajine donosi nadležni upravni odjel za obrazovanje u županiji/Gradski ured u suradnji sa školom.

Nakon završetka pripremne nastave stručno povjerenstvo škole provjerava znanje hrvatskog jezika pisanim i usmenim putem. Za učenika koji nije zadovoljio minimalne uvjete, a radi lakšeg uključivanja u redoviti sustav obrazovanja, stručno povjerenstvo škole upućuje učenika na dodatnih 70 sati pripremne nastave. Tijekom pohađanja pripremne nastave učenik izbjeglica iz Ukrajine pohađa i sate redovite nastave u školi u kojoj je upisan.

03. svibanj 2024 05:50