StoryEditorOCM
4 kantunaIZNENADILI MINISTRA

Troje Premujana upalo na sastanak Butkovića i župana Longina tražeći da se pod hitno promijeni podmorski kabel zbog kojeg otok opet nema struje

Piše Matea Gugić
25. veljače 2020. - 14:00
Premujani Franko Jadrošić, Lea Grdović i Veljko Žuvanić upali su na službeni sastanak župana Longina i ministra Olega Butkovića zahtijevajući novi kabelJure Mišković/hanza Media

Samo dan nakon što je otok Premuda ponovo utonuo u mrak zbog kvara na zakrpanom podmorskom kabelu, u utorak ujutro troje je Premujana „banulo” na službeni sastanak župana Božidara Longina i ministra mora Olega Butkovića. Ministar ih je, unatoč prvobitnom šoku, vrlo ugodno primio i saslušao. 

- Zahvaljujemo se što je odvojio par minuta vremena i saslušao naše probleme te što je promptno reagirao. Nazvao je predsjednika uprave HEP-a koji mu se povratno javio i potvrdio da će ekipa iz Splita odmah krenuti i započeti s postavljanjem novog kabela. Sad, oće li to tako biti, moramo vidjeti. Ostavio nam je broj mobitela ako nešto negdje zapne – prepričao nam je razgovor s ministrom Veljko Žuvanić, bivši predsjednik MO Premuda, te dodao kako je važno ljudima koji žive na otoku, dok se kabel ne postavi, omogućiti dostojan i normalan život.

- Nije u redu da agregat radi od 8 do 22 kako nam je rečeno u ponedjeljak. Tražimo da agregat radi sat vremena prije polaska broda, znači od 5 ujutro, i bar do ponoći. Ako agregat treba servisirati, nek ga onda servisiraju po noći ili ako to već mora biti po danu, nek to bude najviše dva sata, s tim da jave ljudima prije kako bi se pripremili. Svima će doli trebati psihološka pomoć, ljudi su ogorčeni jer ne znaju kad će ostati bez struje, a sad će i ovaj popravak trajati sigurno mjesec dana – rekao je Žuvanić, a Lea Grdović, predsjednica Društva Premujana, ubacila se dodavši kako bi bilo pametno uz novi kabel, svakako popraviti i stari kao alternativni izvor napajanja.

- Ali, ono što je najvažnije, mora se zabraniti ribarenje i sidrenje najmanje par milja oko kabela, ako ne i u cijelom kanalu između Silbe i Premude, jer ovo nema smisla! Ovaj kvar je definitivno uzrok sidrenje plivarica. Uz dotrajalost kabela, vjerojatno svako diranje tog kabela bilo kakvim stranim predmetom uzrokuje kvar – zaključio je Žuvanić. 

Podsjetimo, zakrpa na 50 godina starom podmorskom kabelu izdržala je samo pet tjedana, a ovo je sad već treći put u posljednjih nekoliko mjeseci da su otočani najudaljenijeg otoka zadarskog arhipelaga ostali bez električne energije. Kad je prošli put nestala struja, krajem 2019. godine, mještani su čak mjesec dana proveli na „agregatu”. Uslijedilo življenje u „srednjem vijeku”, a najbolji prijatelji postali su im lampadine i šterike. Revoltirani, dvadesetak je mještana u ponedjeljak navečer organiziralo mirni prosvjed, simbolično - ispred agregata, a zahtjevi su, za 21. stoljeće, jednostavni: opskrba električnom energijom 24 sata i hitna zamjena kabela.

Kako smo uspjeli saznati, struja je ovaj put nestala nekoliko minuta prije šest sati, točno kad se ujutro dižu mriže, a kako nam je rekao jedan Premujanin, oni su taj dan na pomorskom radaru vidjeli šest plivarica usidrenih točno u kanalu između Silbe i Premude te su cijelu stvar prijavili HEP-u koji je to onda proslijedio Lučkoj kapetaniji. 

Nazvali smo lučkog kapetana Alena Rukavinu koji nam je potvrdio prijavu.

- Trenutno je istraga još na početku te vam samo mogu reći da poduzimamo sve mjere kako di doznali koje su to plivarice bile taj dan bile u kanalu gdje je kabel. Kao što znate, zabarnjeno je sidrenje preko podmorskih kablova. Kad budemo imali više informacija vidit ćemo kako ćemo tretirati ovaj slučaj te na kakvu ćemo prijavu ići - kratko je komentirao kapetan Rukavina. 
 

 

25. travanj 2024 01:08