StoryEditorOCM
4 kantunaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Trojici “sakupljača željeza” rad za opće dobro: vlasnik ih sumnjičio za krađu brodskih noga zadarskog odvjetnika, te više od tone raznog željeza...

Piše B.S.
26. listopada 2020. - 21:23

Trojica “sakupljača željeza” morat će raditi za opće dobro jer je u kaznenom postupku na Općinskom sudu u Zadru utvrđeno da su ga ukrali od 14. do 19. ožujka 2010. iz žicom ograđenog prostora na zadarskom Bokanjcu u koji su ušli kroz rupu. Iako su isprva bili osuđeni na ukupno 23 mjeseca zatvora, kazna im je zbog male vrijednosti željeza zamijenjena radom za opće dobro. Utvrđeno je da su N.O.(36) iz Belog Manastira, B.DJ. (45) iz Popovca, te D.J.(51) iz Belog Manastira ukrali željezne cijevi raznih profila te auto-radio kasetofon, akumulator i najmanje 14 litara diesel goriva, ukupne vrijednosti od najmanje 500,00, ali ne više od 2.000,00 kuna.

Iako je vlasnik prostora na sudu posvjedočio kako su u otkupnoj stanici prodali nekih 1.500 kilograma željeza, među kojima i dvije aluminijske brodske noge u vlasništvu zadarskog odvjetnika, na sudu se to nije dokazalo. Opovrgnuli su krađu tolike količine željeza, kao i brodskih noga rekavši kako su uzeli samo jedan stari motor, desetak kilograma aluminija i jednu staru bateriju, te dvije bačene škrinje koje su ukrcali u bijeli kombi marke Ford.
Naveli su kako ih je u krađi zatekao vlasnik prostora koji je i pozvao policiju
- Došli su inspektori i čak je B.DJ. od jednog dobio udarac u stomak - rekli su na sudu navodeći kako su ukrali željezo jer nisu imali što jesti. Policija je u njihovom kombiju pronašla dvije škrinje i jedan motor od nekog starog auta i nešto sitno aluminija. Naveli su kako su prije toga tu bili i “neki iz Đakova” sa „Tamić kamionom“ koji su natovarili pun kamion robe i odvezli ga.

Željezo su prodali u otkupnoj stanici na Dračevcu, što je potvrdio vlasnik stanice navodeći kako se sjeća da su kod njega u inkriminirano vrijeme došla trojica, po izgledu Romi. On je ispričao da je njih kupio brodske noge glisera za što im je dao nekih 400,00 do 500,00 kuna. Kada ih je pitao odakle im to željezo, rekli da su da su ga našli i da su k njemu došli jer je druga otkupna stanica zatvorena, a on je tada radio cijeli dan. Shvatio je da je to ukradeno tek kad je kod njega došao gazda s policijom.

Vlasnik je pak na sudu posvjedočio kako u ograđenom prostoru na Bokanjcu čuva stvari koje mu kod kuće ne trebaju, te da tamo ima više dijelova motora, brodova, glisera, među kojima i brodske noge koje je kod njega na čuvanje ostavio odvjetnik iz Zadra. Kasnije su ove noge, izrezane u komade, našli u stanici za otkup sirovina na Dračevcu. Naveo je i kako su mu ukradene i željezne cijevi koje je donio iz tvornice Glinica u Obrovcu, te kako su okrivljenici u otkupnoj stanici „Sirovina“ prodali 1.500 kilograma željeza.
Opovrgnuo je i da bi vlasniku ove otkupne stanice rekao da protiv njega neće pokretati nikakav postupak.
Sud, međutim nije prihvatio iskaz oštećenika o vrijednosti stvari koje bi okrivljenici otuđili već je utvrdio da su oni inkriminirane prigode ukrali stvari u vrijednosti od najmanje 500,00 kuna ali ne više od 2.000,00 kuna.

19. travanj 2024 03:18