StoryEditorOCM
4 kantunaMORBIDNA STATISTIKA

Tromjesečna sezona tehničkog proračuna: Nasadima fali više od pola milijuna kuna, a preživljavaju - zahvaljujući većem broju ukopa!?

Piše P.O.
26. siječnja 2023. - 10:41

Politička nadigravanja oko blokade i deblokade gradskog proračuna Zadra ostavljaju različite svakodnevne posljedice na različita gradska poduzeća. Primjer Nasada, gdje također čekaju politički rasplet bitke oko proračuna, tromjesečno financiranje samo nužnih rashoda dovelo je do zaista neobične, pomalo morbidne situacije.

Naime, za prva tri mjeseca važenja tehničkog proračuna Nasadi bi trebali dobiti iznos od oko tri milijuna kuna. Prošle godine iz gradskog proračuna im je za prva tri mjeseca godine stiglo blizu 3,6 milijuna kuna.

Još jedna otežavajuća okolnosti po gradskog komunalca krije se u činjenici da su upravo tri prva mjeseca u godini razdoblje kada Nasadima padaju prihodi, jer se smanjuje obim hortikulturnih radova koje tvrtka izvodi i to naplaćuje. Tako s jedne strane „padaju” gradske dotacije, a s druge mogućnost zarade na „otvorenom tržištu”.

Ono što je morbidno u cijeloj priči jest činjenica da Nasadi na Gradskom groblju u Zadru u dosadašnjem dijelu siječnja imaju veći broj ukopa od prosječnih brojeva, pa im raste prihod od pogrebnih usluga. Tako ispada da im smrt omogućuje kakvo-takvo preživljavanje u tromjesečnoj „sezoni tehničkog proračuna”. Pitanje je samo hoće li kriza oko proračuna biti riješena u roku od tri mjeseca ili će „tromjesečna neizvjesnost” biti nastavljena i kasnije.

Pritom se i izvršna vlast i opozicijska većina iz sve snage upiru dokazati kako baš oni vode računa i o Nasadima i potplaćenim radnicima tog gradskog komunalca. A stvarna im pomoć u kriznom razdoblju od tri mjeseca stiže samo zahvaljujući neizbježnom zakonu prirode, jer ljudi umiru...

25. travanj 2024 10:05