StoryEditorOCM
4 kantunaZA CENTAR GOSPODARENJA OTPADOM U BILJANIMA DONJIM NISU OSIGURANA SVA POTREBNA SREDSTVA

Troškovi izgradnje rastu, a političari se nisu dogovorili oko udjela - je li propala inicijativa župana Longina?

22. kolovoza 2018. - 12:35
cgo

Analiza ponuda pristiglih na javni natječaj za projektiranje i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim je završena, ali se još uvijek ne zna tko će obaviti radove čiji je početak planiran za kraj ove godine. Razlog se krije u tome što prethodno mora u cijelosti biti zatvorena financijska konstrukcija, ali to još uvijek – nije napravljeno!? A nije završena ni priča o najavljenoj preraspodjeli udjela u CGO-u potaknuta iz Zadarske županije i pitanje je hoće li sve biti razjašnjeno sljedećeg ponedjeljka za kada je zakazana Skupština tvrtke "Eko" koja vodi ovaj veliki projekt.

Dodatne nejasnoće unijela je visina ponuda koje značajno nadrastaju procijenjenu vrijednost od 295 milijuna kuna, jer je slovenska tvrtka "RIKO" ponudila 368,4 milijuna kuna, a poljski "CONTROL PROCESS" čak 439,7 milijuna kuna. Kada se tim brojkama doda PDV, cijena CGO-a kao da leti u nebo.

-Zaprimljene ponude su više od procijenjene vrijednosti zbog kontinuiranog povećanja cijene građevinskih radova, a procjena je rađena prije četiri godine. Ali, natječaj nećemo poništiti, izjavio je nakon otvaranja ponuda Dino Perović, direktor "Eka".

U međuvremenu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pristalo je "privremeno osigurati dodatna nacionalna sredstva" kako bi se izbjegao rizik od eventualnog poništenja javnog natječaja. Tako je osigurano 90 posto potrebnih sredstava, ali je zapelo na preostalih deset posto što ih moraju osigurati jedinice lokalne samouprave. Da je cijena radova pratila procijenjenu vrijednost, tih deset posto bi se kretalo oko 37 milijuna kuna, a kako su ponude značajno nadišle procijenjenu vrijednost, tih "lokalnih 10 posto" je još naraslo.

Suvlasnici tvrtke "Eko" su Grad Zadar s 51, Grad Benkovac s 26 i Zadarska županija s 23 posto udjela, a inicijativu o "raspodjeli udjela" i na općine i gradove s područja Zadarske županije, svojedobno je pokrenuo župan Božidar Longin.

-Imali smo četiri sastanka na tu temu i bilo je dogovoreno da se, na bazi proizvodnje otpada, udjeli solidarno razdijele općinama i gradovima, ali su oni tražili udjele kako bi sudjelovali u financiranju. Izradio sam šest različitih varijanti raspodjele udjela i poslao ih Gradu Zadru i Gradu Benkovcu, ali do danas nisam dobio nikakve odgovore, kaže župan Longin.

U ta dva grada se očito ne žele odreći svojih udjela, "pa što košta da košta".

-Sigurno je da ćemo morati isfinancirati svoj dio u izgradnji Centra za gospodarenje otpadom, jer je to ogroman i iznimno važan projekt. Mi i dalje ostajemo kod svog udjela od 51 posto i toliko ćemo i financirati, kaže zadarski dogradonačelnik Ante Babić.

Tako je loptica opet vraćena u Zadarsku županiju gdje treba očekivati novu rundu "političkih uvjeravanja", ali je problem u tome što vrijeme curi, a svi se zaklinju u stratešku važnost realizacije ovog projekta.

 

BENKOVAC: "Želimo ostati na 26 posto udjela i imati utjecaj na rad CGO-a"

-Mi želimo ostati na svojih 26 posto udjela i imati utjecaj na rad Centra za gospodarenje otpadom. Smatramo da je to u interesu Grada Benkovca, jer bi jedan ili dva posto udjela bilo beznačajno, a na svom bismo području imali takvo postrojenje. CGO nema alternativu, to je projekt kojega jednostavno moramo realizirati, kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Na pitanje hoće li gradski proračun Benkovca to uopće moći izdržati, jer neke procjene govore da bi ga to u četiri godine koštalo skoro 20 milijuna kuna, Bulić uzvraća kako precizne brojke još nisu poznate, te da će, ako se ne pronađe neka treća mogućnost, Benkovac morati podnijeti svoj dio financijskog tereta.

23. travanj 2024 15:37