StoryEditor
4 kantunaKAKO PREŽIVJETI?

Tržnica i ribarnica su zatvorene, ali domaći proizvođači prebacili su svoje ‘štandove‘ na Facebook i Viber, evo gdje možete pronaći i povrće i ribu...

Piše Mišel Kalajžić
25. ožujka 2020. - 22:45
Drita Dunatov, vlasnica OPG-aHanza Media

Tržnica i ribarnica su zbog sprječavanja širenja koronavirusa zatvoreni, ali živjeti i jesti treba. Što napraviti u situaciji kad se više ne može normalno funkcionirati ni raditi, hoće li propasti mali poljoprivredni proizvođači, kako i gdje kupiti ribu?
Nasreću, nekolicina OPG-ova koji su prodavali svoj proizvode snašli su se i prebacili prodaju svojih poljoprivrednih proizvoda online. Preko Facebooka i mobilnih komunikacijskih kanala kao što su Viber, prebacili su svoje "štandove" i – stvar funkcionira. Verdura i riba naručuju se preko mobitela, a isporuka i plaćanje riješeni su na siguran, a u uvjetima epidemije, opet na primjeren način.

- Od jučer sam "centar 112" s obzirom koliko mi mobitel zvoni. Prije dva dana osnovali smo grupu na Viberu i već se 50 korisnika javilo, uglavnom su to moji stari kupci s tržnice, ali ima i novih. Čitavu ideju smislila je moja kći. Organizirali smo se online i nastavili s proizvodnjom. Kupci svoje narudužbe šalju preko mobitela, a preuzimanje je organizirano dva puta tjedno. Sve se radi s rukavicama, svakome je njegova narudžba zapakirana u zasebne vrećice koju svatko sam preuzima na mjestu prodaje kod moje kuće. Čak se i plaćanje odvija preko poštanskog sandučića, tako da nema međusobnog kontakta zbog koronavirusa. Nije lako, zapravo dosta je zahtjevno raditi u ovakvim uvjetima, ali važno je da nismo prekinuli proizvodnju i da naše kupce opskrbljujemo svježim povrćem, čak i jajima. Rekla sam, koliko proizvedem, podijelit ćemo i svatko će dobiti koliko bude mogao. Što da vam kažem, interes je zbilja velik i moramo svi skupa ustrajati da prebrodimo ovo – kaže nam poznata vlasnica OPG-a sa zadarske tržnice Drita Dunatov.

Svojevremeno se borila da se priznaju oni koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode, a ne preprodaju tuđu robu, a sad je u borbi za preživljavanje, zajedno s drugim OPG-ovcima koji su se organizirali kao i ona. U nevolji su jedino oni koji nisu imali vlastitu proizvodnju, jer su se sad našli u situaciji da ne mogu kupovati i preprodavati robu, međutim nemaju niti što izgubiti. Ostali koji proizvode svoje, morali su smisliti kako prodati hranu s vlastitog polja i stvar je čini se profunkcionirala.
Većinu njih moguće je pronaći preko facebook stranice Tržnica Zadar: OPG Dragan Surać dostavlja povrće, Anica Bakmaz dostavlja mlade piliće i domaće pivce, Pazzaro dostavlja domaće namirnice čitavi dan, Šane Ziia (Ivan Škara) dostavlja voće i povrće, peradarski obrt Lonić radi u City Galeriji...

- Trenutno u ponudi imam blitve, cikle, rikule, crvenog radiča, kapulice, poriluka, peršina, brokule... Jaja ima koliko ima i dijeli se jednako za sve koji naruče. Znači ima onoga što se trenutno sadi, a cijene su potpuno iste kao na tržnici i takve će ostati, znači neće biti dizanja cijena. Isporuka je dva puta tjedno, srijedom i subotom od 16 do 18 sati tako da ljudi kupe za čitav tjedan i što manje cirkuliraju u nabavi. Zajedno sa mnom radi kolega iz Bibinja koji jedan dio proizvodi na Ploči, drugi dio kod sebe u Bibinjama, ima i med, jagode u sezoni, grožđe ljeti, te sve povrtne kulture koje i ja imam, on se zove Velibor Sorić, vlasnik OPG-a je njegova supruga Ines. Cilj je sad preživjeti, kako mi tako i naši kupci, sačuvati proizvodnju i osigurati ljudima svježu i zdravu hranu. Trebali smo imati puno OPG-a u ovakvom statusu da nije bilo krive politike i institucija koje su radile protiv nas, a ne za nas. Ja sam i danas kritizirala ministricu poljoprivrede koja je pričala o pomoći malim poljoprivrednicima. Ma kojim? Može nas nabrojati na prste jedne ruke i to u Hrvatskoj. Turizam je bio glavna ekonomska grana u Hrvatskoj, a što ćemo sada? O tome će trebati misliti kad ovo sve prođe, a sad treba preživjeti – ističe Drita.

Ribari su za sada obustavili djelatnost i frišku je ribu trenutno nemoguće kupiti u gradu jer ribarnica ne radi. Ipak, do ribe je moguće doći dostavom. Online ribarnica Di Maris narudžbe primaju emailom ili mobitelom, moguće ih je pronaći na Facebooku. Cijene i ponuda mogu se provjeriti online, a plaćanje se obavlja putem POS uređaja ili gotovinom, 100 kuna je minimalni iznos računa za dostavu koja je gratis.

- Nama je danas treći dan dostave. Ovaj se dobar glas širi i brže od korone. Prvi dan smo imali jednu naruidžbu, drugi dan dvije nardužbe, treći dan već preko deset... Ljudi to prepoznaju i sve manje je ljudi po ulicama, sve više ih koristi tu mogućnost dostave. To funkcionira u krugu grada, ali moguće je napraviti i odraditi dostavu izvan mjesta. Ljudi su prezadovoljni, a naravno u cijeloj toj priči pazimo i na higijenu. Mi radimo uglavnom s 90 posto smrznutom ribom jer je ribolov trenutno skoro pa obustavljen, ta se riba nema gdje plasirati. Kad će se opet uspostaviti ne zna se. Dobra je vijest što ćemo naše cijene spustiti za 10 posto, a ne povećati, jer u kriznim vremenima treba se prije svega ponašati odgovorno. Mi za sad nekako plivamo, uspjeli smo zadržati sve zaposlenike, uskoro otvaramo i kiosk kod zgrada Sigma Matice iznad Bagata prema Plovaniji tako da ljudi mogu u miru doći i uzeti ribu na licu mjesta, sa što manje gužve – kaže Luka Bolić iz Di Marisa, dijela tvrtke Marikomerc. Život se preselio izvan grada i funkcionira virtualno. Treba sačuvati zdravlje, a do tada, mobitel u ruke, nema druge...

I ručak dostavom

Restorani u Zadru ne rade, ali gotova pripremljena hrana može se naručiti i preko online servisa Glovo ili Pauza.hr.

Na Relji pekara, ribarnica i mesnica

Tržnica kod City Galerije ne radi, ali je dozvoljen rad mesnica, pekara i kioska za ribu, uz pridržavanje sigurnosnih mjera.

#TRžNICA#RIBARNICA#KORONAVIRUS

Izdvojeno