StoryEditorOCM
4 kantunaSPORAN ADVENT

Tržnica krši vlastita pravila? U dva slučaja isti ponuditelji dobili u zakup dvije kućice; Letinić: Ne gledamo odgovorne osobe, već različite tvrtke!

Piše M. Kalajžić
3. studenog 2023. - 22:04

Tržnica Zadar objavila je konačni popis zakupaca kućica za ovogodišnji Advent u Zadru. Odmah po objavi popisa, pojavile su se reakcije građana da se svake godine ponavlja ista priča, a Tržnica d.o.o kao organizator ne poduzima ništa.

- Čemu transparentan natječaj kad se omogućuje jednim te istima da uz pomoć toga što su vlasnici nekoliko tvrtki dobiju više kućica na Adventu? - upitao nas je jedan čitatelj koji nam se obratio emailom vezanim uz natječaj za zakup kućica.

Ističe da postoji još jedna stvar vezana za sam natječaj i točku 24. pozivnog natječaja u kojoj je svakom od ugostiteljstva dopušten određen broj stolova i sjedalica, a onima koji se toga ne budu pridržavali Tržnica d.o.o će raskinuti ugovor.

- Stvar je u tome da neki imaju prostora postaviti 30-40 stolova, čak i dodatne vanjske šankove, a neki nemaju niti pet što je nelojalna konkurencija. Isto tako to je direktno kršenje pravilnika o natječaju kojeg Tržnica d.o.o krši pri provođenju natječaja. Ako mislite da govorim nešto krivo, obratite pozornost na to kad počne Advent i sami uočite tu nepravilnost – poručio nam je čitatelj.

Odlučili smo provjeriti njegove sumnje i detaljno pretražiti ovogodišnje zakupce kućica u Sudskom registru tvrtki te u bazama podataka Obrtnog registra za ugostiteljske obrte.

Prema rezultatima pretrage u dva se slučaja pojavljuje isti zakupitelj više kućica, čime Tržnica krši vlastita pravila. Naime u točki 9. pozivnog natječaja navodi se da ponuditelj koji zadovolji kriterije i uvjete iz Javnog poziva može ostvariti ostvariti pravo na zakup samo jedne kućice. Ako jedan ponuditelj dostavi ponudu za više kućica i za više od jedne kućice bude utvrđen kao najpovoljniji ponuditelj, istom će se dati u zakup kućica za koju je ponudio najveći iznos zakupnine. Ostale kućice će se dati u zakup sljedećem najpovoljnijem ponuditelju. Ponuditelji su ovlašteni predati ponudu za zakup većeg broja kućica, u kojem slučaju svaka od ponuda mora udovoljavati svim uvjetima iz javnog poziva.

Ponuditelj kućice A1. je tvrtka Naša Ideja d.o.o. koja je izlicitirala najviši iznos od 15.777,00 EUR + PDV. Osnivači te zagrebačke tvrtke koja je inače koncesionar plaže Zrće u Novalji na Pagu, su Klemm Sigurnost Zagreb, Vedran Oštarić Zagreb, Zoran Gajić Zagreb, Anto Šoljić Zagreb, Marko Smolek Zagreb, Josip Šonje Novalja, Darko Božićev Kolan, Domagoj Kamenski Zagreb i Igor Damjanović Rijeka.

Direktor društva je Darko Božićev koji je ujedno i direktor tvrtke Zrće Tours d.o.o, koja je izlicitirala kućicu pod rednim brojem a10. s iznosom od 13.977,00 eur + pdv.

Kućicu a12. izlicitirala je tvrtka zalogaj d.o.o., s iznosom 8.362,00 eur + pdv. Osobe koje zastupaju tvrtku su Vedran Božičev Zadar i Ivan Karačić Zadar. Ivan Karačić osnivač je tvrtke Urban Picnic d.o.o Zadar koja je izlicitirala kućicu pod rednim brojem 23. B10. s iznosom 6.499,00 EUR + PDV.

Navodimo i ostale osnivače tvrtki i ugostiteljskih objekata koji su izlicitirali kućice za ovogodišnji Advent.

Kućicu a2. dobila je tvrtka Barrel d.o.o s iznosom od 10.510,00 eur + pdv, osnivač je Tonći Miočić Zadar, kućicu a3. UO Arba, s iznosom 7.750,00 EUR + PDV, vlasnik Ivan Arbanas, Zadar, kućicu

A4. dobio je UO Simple, s iznosom 7.511,00 EUR+ PDV, vlasnik Ante Renić, Kruševo, kućicu A5. Dobio je UO Naturale, s iznosom 6.067,00 EUR + PDV, vlasnik Domagoj Čirjak, Zadar, kućicu A6. UO Luma, s iznosom 4.854,00 EUR + PDV, suvlasnici Luka Žilić i Matej Segarić, Zadar, kućicu A7. UO Muro, s iznosom 4.854,42 EUR + PDV, vlasnik Ante Butić, Zadar.

Kućicu A8. izlicitirala je tvrtka Costa d.o.o., s iznosom 4.990,00 EUR + PDV iza koje se u Sudskom registru nalazi tvrtka ALTUS d.o.o. za trgovinu, proizvodnju i usluge, osnivač je Hrvoje Stipić Zadar. Kućicu A9. Dobio je Stiks j.d.o.o., s iznosom 10.000,00 EUR + PDV, direktor je Niko Marin Zadar, kućicu A11. dobio je UO White Hill s iznosom 10.179,00 EUR + PDV, vlasnik je Karlo Vidanovski, Zadar, kućicu A13. Uo MEDITERRANEO, s iznosom 10.159,00 eur + pdv, suvlasnici Neven Lemić i Robert Pinto, Zadar.

Kućicu B1. izlicitirao je Direkt Dva j.d.o.o, s iznosom 6.151,00 EUR + PDV, direktorica Paola Duca Fain Sutomišćica, kućicu B2. Freshly j.d.o.o., s iznosom 5.686,00 EUR + PDV, direktor Dragan Klopka Zadar, kućicu B3. Threadart studio, s iznosom 3.645,99 eur + pdv, obrt za dizajn, izradu, poslovne i umjetničke usluge, vlasnica Tina Buljat Zadar, kućicu b4. Šarlija j.d.o.o., s iznosom 4.768,63 EUR + PDV, vlasnik Ante Šarlija Zadar, kućicu B5. Nela Murvica j.d.o.o., s iznosom 7.810,00 EUR + PDV, direktor Mladen Surać Murvica, kućicu B6. U.O. Lav, s iznosom 7.300,00 EUR + PDV, vlasnica Ivana Surać, Murvica, kućicu B7. Dalmacija Transfer j.d.o.o., s iznosom 6.333,00 EUR + PDV, vlasnica je Helena Grbić Budanović Privlaka.

Kućicu B8. izlicitirao je Mihael Izolacije d.o.o., s iznosom 7.560,00 EUR + PDV, direktor Draženko Bralo Zadar, kućicu B9. Idassa Hospitality Group j.d.o.o., s iznosom 9.201,00 eur + pdv, direktorica Dijana Kreber, Tugonica, kućicu B11. Livno Transporti j.d.o.o., s iznosom 5.600,00 EUR + PDV, direktor Ante Baraba Knez Zadar, kućicu B12. Tik Tak Grupa d.o.o., s iznosom 4.580,00 EUR + PDV, direktor Danijel Sertić, Sinac.

Što o svemu kaže direktor Tržnice Tomislav Letinić:

- Iako u propozicijama natječaja stoji kako jedan ponuditelj može zakupiti samo jednu kućicu, kada se kaže jedan "ponuditelj" misli se na tvrtku ili obrt, jer je uvjet da različite tvrtke ili obrti budu zakupci adventskih kućica. U propozicijama natječaja ne piše da se na više kućica ne mogu javiti različite tvrtke koje imaju povezane odgovorne osobe, ali ako to postane veći problem, već iduće godine možemo razmatrati da se u natječaj uvrsti i to da gledamo koje su osobe povezane s tvrtkama, istaknuo je direktor Letinić.

24. listopad 2024 17:27