StoryEditorOCM
4 kantunaODLUČENO JE

Turisthotel otvara svoj obiteljski resort u Zatonu 25. svibnja: pusti li se promet preko granica, bit ćemo potpuno spremni za prihvat gostiju!

Piše Mišel Kalajžić
5. svibnja 2020. - 08:47

Zadarski Turisthotel otvara svoj resort u Zatonu 25. svibnja, odluka je to koja ohrabruje sve turističke djelatnike u Zadru jer se radi o velikoj i značajnoj tvrtki čiji se potezi u Zadru itekako osluškuju, pogotovo oni vezani za turističku sezonu o kojoj zapravo svi ovise. Nakon što se legendarni direktor Turisthotela Frane Skoblar u ožujku povukao s te funkcije na mjesto savjetnika Uprave, mlađi naraštaji menadžmenta Turisthotela itekako dalje promišljaju što učiniti u situaciji koja se može jedino usporediti s Domovinskim ratom kad je također na sličan način "sve stalo" u turizmu.

- Plan je da otvorimo 25. svibnja. Zapravo plan je bio da otvorimo 25. travnja, ali zbog situacije s pandemijom koronavirusa morali smo odgoditi otvaranje i dobro smo vagali što učiniti. Naša je procjena da se pripremimo da otvorimo 25. svibnja, pod uvjetom naravno da se i dalje popuštaju mjere i da se otvore državne granice što je osnova za svaki oblik turizma. Ali ponavljamo, mi smo spremni otvoriti 25. svibnja – kaže voditelj marketinga Turisthotela Frane Skoblar.

Činjenica da su prebacili mjesec dana otvaranje sama po sebi govori da je bilo i otkazivanja rezervacija koje su imali u svibnju. One su prebačene ili za idući period ili su otkazane, što je bilo i očekivano u ozračju nesigurnosti koja je zavladala zbog koronavirusa.

- S obzirom da nudimo prilično fleksibilne uvjete rezervacije, gosti su skloni čekanju dok god mogu. Kako mi osluškujemo što se događa na turističkom tržištu, tako to rade i gosti. Cijene međutim nismo spuštali. Za cijene koje trenutno imamo, borili smo se dugi niz godina i te ćemo cijene, vjerujem kao i svi faktori koji nešto znače u našem turizmu, nastojati u prvom redu opravdati i izboriti se za njih, da ih održimo na razini na kojoj jesu, ali i da ih opravdamo kroz ponudu i kvalitetu – kaže Skoblar.

image
Turističko naselje Zaton
Turisthotel

Otkazivanja, pojašnjava on, ima, ali masovnijih otkaza dolazaka nema najviše zbog fleksibilnih uvjeta prodaje koji daju dosta prostora za liberaliziranje uvjeta kako bi se stvorio osjećaj sigurnosti i povjerenja kod gostiju. Gost će na takav način oklijevati s otkazom rezervacije, znajući da čak tjedan-dva prije dolaska može besplatno otkazati, bez plaćanja penala.

- Što se priljeva novih rezervacija tiče, tu je za sad situacija još uvijek "na kapaljku". Dok god se ne javi impuls od strane vlasti i dok god se ne otvore državne granice ili barem dok se ne odredi neki datum otvaranja granica, nije za očekivati da će se povećati priljev novih rezervacija. Tek tada mi možemo krenuti i s oglašavanjem. S obzirom na prirodu našeg poslovanja - kamp, mobilne kuće, apartmani, što je manje izloženo sigurnosnom riziku nego hoteli, a i kad se k tomu pribroji i činjenica da je Hrvatska prilično dobro reagirala što se epidemije tiče i samih mjera - očekujemo da ćemo dio sezone ipak uspjeti odraditi. Ne kao inače, i u skladu s nekim epidemiološkim okvirima, ali smatramo da ćemo ipak uspjeti odraditi. U odnosu na prošlu godinu to sigurno neće biti niti približno i toga smo svi svjesni, ali pitanje je samo postotka koji ćemo uspjeti realizirati u odnosu na neke najbolje godine, prošlu ili pretprošlu. Radili smo nekoliko scenarija, od optimističnijih do manje optimističnih, uglavnom, za sezonu se pripremamo kao da ćemo s njom započeti 25. svibnja. Bit ćemo spremni za sve, od prihvata gostiju do svih sadržaja, a naravno puno toga će ovisiti o vanjskim utjecajima, od otvaranja granica do svih ostalih stvari – zaključuje Skoblar.

Danka Nekić nova direktorica

Poslije odlaska Frane Skoblara, novoizabrani član uprave Miroslav Dinčić nakon samo dva mjeseca sporazumno je razriješen dužnosti i imenovana je nova direktorica, članica uprave Danka Nekić, koja je do tada obnašala funkciju šefice financija. Nekić je domaći kadar 'Turisthotela' i jedna je od top 10 dioničarki tvrtke, kontrolira oko 5 posto dionica.

Otvaraju i lokale

Popuštanjem mjera 'Turisthotel' će otvoriti i svoje lokale u Zadru. Plan je da se s dijelom ugostiteljskih lokala krene već 11. svibnja, sa svim sigurnosnim mjerama.

Nema otkaza radnicima

Turisthotel u ovoj zdravstvenoj, a onda i ekonomskoj krizi koju ćemo najvjerojatnije osjećati, nadam se ne predugo, nema u planu otpuštati svoje radnike. Svjesni smo da ćemo krizu uspjeti prebroditi samo s kvalitetnim i educiranim djelatnicima tako da ne planiramo nikakvo otpuštanje – kazao je Skoblar.
Turisthotel je na popisu korisnika COVID-19 potpora za isplatu plaća radnicima zbog smanjenja opsega poslovanja, za 293 radnika dobio je 949 tisuća kuna potpore.

Njemačke putničke agencije: Minus od 10,8 milijardi eura

Njemački turistički sektor procijenio je u ponedjeljak da će do sredine lipnja zbog zabrane putovanja kako bi se obuzdala pandemija koronavirusa izgubiti do 10,8 milijardi eura prihoda. Vladina zabrana međunarodnih putovanja istječe sredinom lipnja.
"Poslovanje putničkih agenata i putničkih operatora gotovo je potpuno zaustavljeno tom državnom uredbom", naveo je u priopćenju Norbert Fiebig, predsjednik Njemačke udruge za putovanja (DRV). Osim izgubljenih prihoda, turistički sektor opterećuju i troškovi naknade klijentima za otkazana putovanja, naglasio je Fiebig, tražeći od države hitni program bespovratne pomoći. Dvije trećine njemačkih putničkih kompanija već je sučeljeno s bankrotom, naglašava čelnik DRV-a.

Praonica mobilizirana

Turisthotel ima i veliku praonicu rublja koja je poslovala na području od Dubrovnika do Istre.
- Osim ustanova kao što su bolnice, nama je najveći dio poslovanja ipak bio hotelski sektor i objekti za smještaj i to ne samo u zadarskoj regiji, već smo servisirali čitavu obalu, od Lošinja do Makarske i Dubrovnika. Sve je povezano i kriza je imala utjecaj i na djelatnost praonice. Mi smo vrlo rano, već koncem siječnja, u praonici krenuli s provođenjem sigurnosnih mjera. Djelatnici su dobili zaštitne maske i odijela, krenulo se s intenzivnom dezinfekcijom. Praonica je u međuvremenu bila mobilizirana od strane Stožera Civilne zaštite, tako da smo prali za objekte karantenskog smještaja, bolnice itd. - kaže Skoblar.

20. travanj 2024 04:44