StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKI VIJEĆNIK MATE LUKIĆ (HSP AS) PREDLAŽE NAPLATU ZADARSKIH INSTALACIJA

Turisti bi kupili narukvicu za 5-10 eura i na taj način platili Morske orgulje, a da to sami ni ne znaju!

Piše Ana Franić
25. srpnja 2017. - 01:00
Mate Lukic

Ljetna sezona je na vrhuncu i grad je prepun turista, ali se i dalje čuju mišljenja da Zadar svoj turistički potencijal dovoljno ne koristi. Takvog mišljenja je i zadarski gradski vijećnik Mate Lukić (HSP AS) koji se ovih dana javno kritički osvrnuo na "crne točke zadarskog turizma", kako je rekao.

Pravaš Lukić, inače koalicijski partner HDZ-u u novoj nomenklaturi gradske vlasti, traži da se napravi analiza naličja, a ne lica turističke ponude i njene efikasnosti, kako bi se mogli uvidjeti pravi uzroci i posljedice "zadarskog turističkog proizvoda". Kao jedan od glavnih ciljeva takve analize Lukić ističe produženje turističke sezone i zadržavanje gostiju u Zadru dulje od jednog ili dva dana.

- Ovo je samo početak inicijative prema koalicijskom partneru HDZ-u kako bi se napravio jedinstveni model na temelju kojeg bi oživjeli turizam i podignuli ga na novu razinu. Našim turistima trebamo ponuditi nešto više od sladoleda i pizze na Kalelargi, kaže Lukić dodajući kako je za takav iskorak najprije potrebno oformiti tim stručnjaka koji bi analizirali postojeće stanje i potom donijeli neka rješenje od kojih bi svi profitirali i koji bi povećao turističku potrošnju.

Glavna nit vodilja Lukićevog prijedloga je da se s novim turističkim modelom domaće stanovništvo ne diskriminira u odnosu na goste, poglavito zbog sezonskog povećanja cijena. Lukić predlaže da se Zadranima, slično kao u Dubrovniku, uvedu odvojene cijene za usluge kod obrtnika i ugostitelja koje inače koriste tijekom cijele godine. Na taj način bi domaći ljudi sačuvali potrošnju i bili bi manje izloženi sezonskim poskupljenjima.

Lukić također predlaže uvođenje naplate posjeta poznatih instalacija Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, a park Sfinge na Brodarici vidi kao potencijalni turistički hit. Međutim, kako bi se naplata provodila i što bi se zapravo naplaćivalo, Lukić nam nije mogao objasniti.

- Morske orgulje i Pozdrav Suncu bi naplaćivali uz pomoć narukvica sa čipom koje bi turisti kupili i na taj način platili Morske orgulje, a da to sami ni ne znaju. Cijena narukvice bi iznosila simboličnih 5 do 10 eura, a uključivala bi obilazak Morskih orgulja, Pozdrava Suncu, SICU, Muzeja antičkog stakla, Muraja, Kneževe palače, ali i posjet ostalim dijelovima grada kako bi goste upoznali s bogatom poviješću. Tu mislimo, na primjer, na Dračevac i Ploče koji su bogati poviješću. Bunker na Ploči je preuređen i fascinatno izgleda, u njemu su sačuvani ostatci iz 90-ih godina i šteta je da stoji zatvoren i da nije valoriziran, objašnjava Lukić i dodaje:

- Svjedoci smo rekonstrukcije Morskih orgulja i Pozdrava sunca koja će koštati oko četiri milijuna kuna bez PDV-a. Na ovaj način bi se Morske orgulje i Pozdrav suncu sami financirali za daljnje obnove i održavanje.

I Sfinga bi se trebala preurediti u turistički hit, smatra Lukić, "jer je to atrakcija koja se može iskoristiti".
- Plan je to riješiti na način da se park uredi i da se organiziraju ture uz pomoć kojih bi se turisti upoznali i s tim dijelom grada, a suvenir u obliku sfinge bi im mogao služiti kao uspomena iz Zadra.

Lukić upozorava i na nepostojanje info pultova izvan Poluotoka, koji su nužni kako bi turiste informirali što se točno događa u gradu, ali i u ostalim mjesnim odborima. To je pokušao napraviti Zvonko Šupe u svom mandatu direktora TZ grada Zadra, ali se nije uspio pomaknuti dalje od mosta. Uz pomoć takvih info pultova turisti bi imali priliku bolje upoznati grad, ali i biti bolje informirani o planiranim događanjima.

- Želimo, kao što je u planu gradske TZ, da se turizam prenese na sva 22 uža mjesna odbora, kao i tri prigradska (Kožino, Petrčane i Crno) te deset otočkih mjesnih odbora. Ovim putem apeliramo na turističku zajednicu da se pokrene i krene s konkretnim rješenjima – poručuje Mate Lukić.

25. travanj 2024 11:55