StoryEditorOCM
4 kantunaPOST-KORONA TURIZAM

Zadarski turistički vodiči izgubili predsezonu. Bakija: Ulazimo u eru disfunkcionalnog turizma, nadam se kraju ovog „virusgedona“ do kraja godine

Piše Matea Gugić
28. travnja 2020. - 16:44

- Turizam će biti drugačiji od dosadašnjeg i od planiranog. Moramo početi raditi na drugačijoj strategiji turizma - rekao je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli i još jednom potvrdio kako će ova sezona biti nešto što nitko nije mogao ni zamisliti. Najmanje oni koji ovise o toj gospodarskoj grani. A njih je jako puno.

Među njima su i turistički vodiči koji bi u ovom razdoblju predsezone već vodili i po nekoliko grupa dnevno. Broj turističkih vodiča iz godine u godinu raste te ih sada za Zadarsku županiju ima oko 150. To su samo oni koji imaju prebivalište u Zadru i Zadarskoj županiji, dok ukupan broj turističkih vodiča koji imaju dozvolu voditi na području naše županije ima najmanje 500. Mnogi bi tako ostali i bez ikakvih državnih potpora da se vodeće udruge turističkih vodiča nisu pobunile te uspjele izboriti da Vlada donese odluku kako više nisu automatski samozaposlene osobe kako je bilo do sada. Danas, u slučaju gubitka posla, imaju prava kao i ostali nezaposleni. Tako oni koji posluju putem cjelogodišnjeg obrta već počinju dobivati financijsku pomoć, dok oni koji to čine putem sezonskih obrta još nisu uključeni u Vladine mjere.

Razgovarali smo s predsjednikom Udruge turističkih vodiča „Donat“, dr.sc. Vinkom Bakijom o problemima koji su pogodili turistički sektor te o predviđanjima kakva bi uopće mogla izgledati budućnost zadarskog turizma.

Gospodine Bakija, koliko je ova pandemija utjecala na poslove turističkih vodiča, koliko su ih do sada izgubili?

- Turistički vodiči Zadra i Zadarske županije su već debelo zakoračili u sivu zonu puzajućeg prekarijata uzrokovanog ovim virusnim pandemonijem. Ja, u ulozi turističkog vodiča, željno iščekujem zoru post-korona turizma, strahujući od stanja „sa-korona možda turizam“. Za ovu godinu, odnosno za prvi dio sezone kulturnog turizma, turističkih posjećivanja i razgledavanja (ožujak, travanj, svibanj) naših kulturno-povijesnih znamenitosti, mogu kazati da je sve propalo, odnosno nerealizirano u 100 postotnoj količini! Naime, sve je otkazano i turistički vodiči Zadra nisu uopće vodili u ovom prvom periodu ove predsezone. I dalje stižu otkazi dolazaka za svibanj, pa čak i za daljnje mjesece. Dakle, možemo zaključiti da je turističkim vodičima prvi dio sezone propao u cijelosti. Sve narudžbe za razglede Zadra, Nina, Paga, ili odlaske na cjelodnevne izlete na Slapove Krke ili Plitvička jezera su otkazane. Inače, metaforički kazavši, krize vam mogu nastupiti kao ugriz kobre, a mogu i kao gušenje udava. Ova kriza u kojoj su se našli turistički vodiči je, po meni, nastupila kao bolan ugriz kobre, čiji otrov se još nije u cijelosti raširio po tijelu. Dakle, nije dobro.  

image
Vinko Bakija predsjednik Udruge zadarskih turističkih vodiča Donat

Znamo da je Zadar jako vezan za kruzing turizam, a s obzirom na to da je veliko pitanje hoće li do kraja godine ijedan kruzer smjeti doći u Hrvatsku, koliko će vaših vodiča ostati bez posla?

- Zadar je dobar dio svojih „turističkih karata“ uložio u tzv. kruzing turizam, koji će za ovu godinu pretrpjeti najveće gubitke u poslovanju i prihodima. Percepcija rizika, odnosno opasnosti od nastanka ugroze i eventualne zaraze boravkom na kruzeru je prevelika da bismo mogli očekivati nekakav povratak kruzera najesen. Smatram da je za ovu godinu sezona kruzera već završena, odnosno u slučaju Zadra da neće ni postojati. Treba se koncentrirati na krizni menadžment i za zadarski turizam napraviti jedan dobar plan upravljanja u kriznim situacijama koji će, naravno, uključiti i sve one dionike (kao primjerice turističke vodiče) koji će biti u velikoj mjeri oštećeni te imati značajne materijalne i nematerijalne gubitke. Oni zadarski turistički vodiči koji su svoje turističke usluge vođenja nudili ponajviše segmentu kruzerskih posjetitelja će imati 100 postotne gubitke u poslovanju.

Iako  u ovim vremenima nije zahvalno išta predviđati, voljela bih čuti Vaše mišljenje o tome kako bi mogao izgledati (zadarski) turizam ove godine? Hoće li uopće biti gostiju, hoće li možda domaći ljudi "spasiti stvar" ili se možemo navikavati na prazne ulice, a time i apartmane i hotele?

- S ovom epidemijom smatram da smo, nažalost, ušli u doba disfunkcionalnog turizma. Disfunkcionalni turizam je suprotnost onom turizmu kojega smo imali prije ove globalne epidemije. Tada smo imali kakav takav funkcionalni turizam s nekim naznakama da u određenim prostorno-vremenskim kontekstima (destinacijama) ulazimo u problematično stanje prekomjernog turizma. Nažalost, sada ćemo morati vidjeti kako opstati u disfunkcionalnom turizmu. Po mom mišljenju, on će biti karakteriziran daljnjom fragmentacijom u potražnji za specifičnim oblicima individualiziranog kreiranja turističkog iskustva.

image
"Onaj tko će dobiti „zeleno svjetlo“ na turističkom tržištu ponude za ovu godinu bit će poslovni subjekt koji će moći ponuditi „risk zero“ ili „risk free“ paket proizvoda, usluga i doživljaja."
Hanza Meida

Kad govorimo o turističkim vođenjima, onda će se disfunkcionalni turizam manifestirati kao potražnja za fragmentiranim turističkim razgledima, s manjim grupama prijatelja i poznanika, unutar obitelji ili unutar tzv. VIP tura. Onaj tko će dobiti „zeleno svjetlo“ na turističkom tržištu ponude za ovu godinu bit će poslovni subjekt koji će moći ponuditi „risk zero“ ili „risk free“ paket proizvoda, usluga i doživljaja. Dakle, možemo govoriti o odgovornom turizmu, gdje će turističke prihode moći ostvariti onaj tko ponudi vrhunske uvjete za osobnu higijenu svojim klijentima.

Znate, turistički vodiči su vrlo aktivni, kreativni i inovativni dio hrvatskog turističkog sustava. Ali ako im taj naš sustav ne izađe u susret, i ne pomogne u ovoj nastupajućoj krizi, mnogi će pretrpjeti značajne gubitke i štete. Prerano je govoriti o cijeloj sezoni i nastavku turističkog rasta i razvoja našeg drevnog i ponosnog Zadra, ali se nadam da će ovaj „virusgedon“ imati svoj kraj u ovoj godini – zaključio je Bakija.

25. travanj 2024 05:13