StoryEditorOCM
4 kantunaEMOTIVAN RASTANAK

Tužan i veličanstven oproštaj od Svetka Perkovića: u čast neprežaljenom profesoru i ravnatelju svirale su i brodske sirene u Sueskom kanalu

Piše AVŠ
18. svibnja 2021. - 20:45

Na zadarskom Gradskom groblju danas je pokopan Svetko Perković, legendarni ravnatelj Pomorske škole u Zadru.

U čast svom profesoru i ravnatelju, posljednji pozdrav brodskom sirenom oglasila je i posada broda Zoilo "Tankerske plovidbe" koji se trenutno nalazi u Sueskom kanalu.

A točno u 12 sati i 30 minuta, Svetko je napravio posljednji  đir svojom Fošom. Veliki profesor koji je odgojio generacije budućih pomoraca, cijenjeni ravnatelj koji je u 27 godina od Pomorske škole napravio jednu od najboljih strukovnih škola na Jadranu te čovjek posebnog kova i renesansnog duga koji će Zadru iznimno nedostajati, preminuo je prerano, u 62. godini.

Uz pratnju obitelji, automobil s njegovim lijesom provezao se Fošom, kako bi ga svi koji su Perkovića cijenili i voljeli, imali priliku ispratiti ga kako zaslužuje.

Zadar pamti velikih dočeka, ali ne puno ovakvih, veličanstvenih ispraćaja. Na Fošu je izašla cijela Pomorska škola, svi učenici, profesori i djelatnici stali su u počasni špalir. Pljesak i baljkada, pjesma i suze u čast najdražem profesoru i ravnatelju koji je ovoj školi posvetio ne samo svoj radni vijek, nego i cijeli život. Skupa s njima i pola grada, nekadašnji učenici, prijatelji i poznanici kojima će ovaj Mediteranac s velikim M, stari roker čiji su vedar duh i zarazni optimizam do zadnjeg dana prkosili teškoj bolesti koja ga je odnijela, neizmjerno nedostajati u životu grada. Perković nije bio samo ravnatelj, bio je čovjek ideje, motivator, dobri duh Zadra bez kojega će puno toga biti nezamislivo. Podjednako su ga cijenili i voljeli učenici, roditelji i kolege nastavnici, a svojim članstvom u Rotary klubu i Društvu za promicanje kulture urbanog življenja Propela, svoju je ljubav prema gradu proširio i izvan škole.

- Ovo je najmanje što smo za njega mogli napraviti, zapljeskati mu za sve ono što je učinio za nas, ovu školu i ovaj grad. Kad vidite sve ove ljude koji su ga došli ispratiti, jasno je koliko je veliki čovjek naš ravnatelj bio. Mirno plovi, kapetane, nikad te nećemo zaboraviti - kazao nam je Jakov Deković, maturant Pomorske škole.

Uz pljesak, svetko je ispraćen i s pjesmom, svi koji ga poznaju, znaju koliko je volio glazbu i svoju gitaru. Svirala je “Simply the best”, baš kao i 2016. godine kada je dobio Grb Grada Zadra za posebne zasluge. To je priznanje proslavio sa svojim učenicima, a oni su njega počastili upravo tom pjesmom. Na kraju su skupa zapjevali njegovu omiljenu “14 palmi na otoku sreće”.

- On je bio srce i duša ove škole, nitko od nas ne može zamisliti kako će Pomorska izgledati bez njega. Bio je jedinstven i neponovljiv, ne samo kao ravnatelj, već i kao čovjek. Puno će nam faliti - dodao je drugi maturant, Nino Longin.

Svetko nije bio čovjek od velikih formalnosti, još manje od rastanaka. Ali, sigurni smo, danas je na njih bio ponosan.

Adio, kapetane!

23. travanj 2024 19:29