StoryEditorOCM
4 kantunaREKORDERI

TZ Zadarske županije: najviše potpora godinama dobiva Falkensteiner, Ilirija, Highlander, Zadar outdoor, Street food i događaji u Starigradu i Salima

Piše Mišel Kalajžić
11. veljače 2022. - 22:21
S plaze u hotelskom resortu Punta skala start Zadarhalf triatlon na kojem sudjeluje vise od 350 natjecatelja iz 20 zemaljaLuka Gerlanc/Cropix

Turistička zajednica Zadarske županije za ovu je godinu dodijelila ukupno 749 tisuća kuna potpora za razna događanja. Najviše iznose od 30 tisuća kuna dobio je Falkensteiner Borik za 3. Granfondo, Falkensteiner Punta Skala za 9. Zadarhalf Triatlon, Ilirija za Biograd Boat Show.

Iznos od 25 tisuća kuna dobio je TZ Starigrad za Reci da! Avanturi u Paklenici, And More za Zadar Street food festival, Avantura života za Highlander Velebit, Break a leg za Zadar outdoor festival Spring Fall, Sport Zone za Zadar Night run i TZ Zadra za Advent i Meat me festival.

Za razvojne projekte turističkih proizvoda dodijeljeno je ukupno 400 tisuća kuna, po 40 tisuća kuna dobio je Park prirode prirode Vransko jezero Birding by bike, Riva Rafting centar za nabavke kajaka i rafting opreme, po 35 tisuća kuna TZ Pakoštane za biciklističku stazu Biograd – Vransko jezero i Općina Novigrad za Kuću Dežderatovica, te po 30 tisuća kuna Caliper za ciklo turizam i Raftrek Travel za Packrating na Zrmanji.

Za programe destinacijskih menadžment kompanija osigurano je 120 tisuća kuna, najveći iznos od 25 tisuća kuna dobio je Sunturist za Adventure, Culture and Hike Zadar County, Bora tours za Zadar eno-gastro experiences, te po 20 tisuća kuna Adamo Sali za Prezentacije tradicije Dugog otoka, Dalmatia adventures za 4 dana šetnje kroz parkove i Raftrek Travel za Zrmanja River trip.

Prošle 2021. godine za potpore organizatorima događaja TZ Zadarske županije dodijelila je 497 tisuća kuna. Najveće iznose od 25 tisuća kuna opet je dobio Falkensteiner za Granfondo, TZ Starigrad za Avanturu u Paklenici, Punta Skala za Zadarhalf triatlon, Solana Nin za Festival soli, TZ Zadra za Advent, Ilirija za Biograd Boat show, Avantura života za Highlander Velebit, Sport Zone za Zadar Night run i And More za Street food festival.

Programi destinacijskih menadžment kompanija stimulirani su sa 100 tisuća kuna: najveće iznose od po 20 tisuća kuna dobili su Adamo Sali za promociju programa destinacije Dugi otok i Maricom za Nordijsko hodanje stazama paškog sira i soli, te za Sveti trn stoljećima čuvan na Pagu.

Zbog smanjenog budžeta prouzročen posljedicama pandemije Covid 19, 2020. godine smanjeni su i maksimalni iznosi potpora. Veliki broj organizatora otkazao je događanja te godine. Prva odluka iz ožujka te godine predviđala je iznose od čak 778,500 kuna, potom je odlukom iz srpnja iznos smanjen na 294 tisuće kuna, da bi prijedlogom treće odluke na kraju nešto povećan na 308,900 kuna. Odlučeno je da će se potpore ostvariti za one koji ih realiziraju, a najveće su bile predviđene za Falkensteiner Zadarhalf triatlon 60 tisuća kuna, po 50 tisuća za TZ Starigrad za Avanturu Paklenica i TZ Zadra za Advent, TZ Sali za Saljske užance 32 tisuće kuna i TZ Sali za Dugootočke dane ljekovitog bilja 18 tisuća kuna.

Godine 2019. podijeljeno je 537.500 kuna. Najveći iznos od 50 tisuća kuna dobila je Avantura Paklenica, Advent Zadar, Basketball tournament, neznatno manje od toga Zadar Outdoor festival i Škojatlon. Highlander Velebit dobio je 34.400, Granfondo Falkensteiner 28.200, Tuna, sushi and wine festival 25.200, Bibinjski gušti i kogo 23.900, DM Millennium jump i Noć punog Miseca po 24.600 kuna.

Najveće potpore vidljivosti regionalnog brenda dobili su Sali i Starigrad, po oko 25 tisuća kuna.

Godine 2018. za događanja tipa A podijeljeno je ukupno 294 tisuće kuna, a za događanja tipa B 109 tisuća. Najveće iznose (po 20 tisuća kuna) dobile su manifestacije Tragovima Winnetoua, Biograd boat show, Regata Royal cup, Tuna, Sushi and Wine, Basketball Tournament, Škraping i Zadar outdoor festival.

Potpore se dodjeljuju prijavama organizatora manifestacija na javni poziv Turističke zajednice Zadarske županije, a konačnu odluku o visini potpora donosi Turističko vijeće TZ Zadarske županije.

28. travanj 2024 01:18