StoryEditorOCM
4 kantuna‘PRAŠINA‘ OKO IZBORA

TZ Zadra traži pripravnika s godinom iskustva? Kako to? Paleka: ‘Sve je napravljeno prema pravilniku!‘ Enio: ‘Pazimo tko se zapošljava!‘

Piše Iva Ivanac
16. listopada 2021. - 12:48

Podigla se prašina oko natječaja za posao kojeg je raspisala Turistička zajednica Grada Zadra u kojem traži „stručnog suradnika za turističku organizaciju – pripravnika”. Natječaj je završio prije nekoliko dana, a na njega je pristiglo devet prijava. U oko je svima upao 'detalj' natječaja gdje se navodi da tražena osoba treba imati najmanje jednu godinu iskustva u struci, a onda u napomeni, samo nekoliko redaka niže, stoji da je "pripravnik osoba koja se prvi put zapošljava".

Zašto se kod budućeg zaposlenika traži najmanje jedna godina iskustva kada je cijela mjera pripravništva uvedena upravo zato da bi se zaposlile mlade osobe koje ne mogu doći do posla i staža u struci? Pitanje je logično i legitimno, a odgovor smo potražili kod direktora Turističke zajednice Marija Paleke.

On nam je poslao "Pravilnik o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkom uredu turističke zajednice općine, grada, županije i Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednica" u kojem se navode i uvjeti za radnika na stručnim poslovima. Upravo su u tom Pravilniku navedeni uvjeti za zapošljavanje radnika na stručnim poslovima, a među tim uvjetima se navodi da osoba mora imati najmanje jednu godinu iskustva. Natječaj gradske turističke zajednice je prema tom Pravilniku i kreiran, ali je i kontradiktoran s Vladinim mjerama aktivne politike zapošljavanja u koje spada i mjera pripravništva. Zašto je raspisan natječaj za pripravnika, ako se traži osoba s godinom dana iskustva u struci?

- Unutar objavljenog natječaja za radno mjesto “Stručni suradnik za turističku organizaciju – pripravnik” navedeni su uvjeti za radno mjesto Stručni suradnik za turističku organizaciju sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkom uredu turističke zajednice općine, grada, županije i Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednica, naglašavaju iz TZ grada Zadra uz objašnjenje: - TZ Grada Zadra nije raspisala natječaj za zapošljavanje za radno mjesto Stručni suradnik za turističku organizaciju, već za pripravnika za radno mjesto Stručni suradnik za turističku organizaciju. Stoga, raspisani natječaj za zapošljavanje pripravnika odnosi se na osobu koja se prvi put zapošljava u zanimanju za koje se školovala, kako je i navedeno u napomeni. Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva mogu koristiti poduzetnici, neprofitne organizacije koje obavljaju gospodarsku djelatnost i javne službe te shodno navedenom, TZ Grada Zadra kao tijelo javne vlasti nije korisnik mjera pripravništva i stručnog osposobljavanja, navodi se u odgovoru.

Nakon pregleda svih pristiglih prijava te provedenog postupka provjere formalnih uvjeta, ocjene prema prijavi iskazanih interesa, profesionalnih ciljeva i motivacije, dodaju iz TZ Grada Zadra, obavit će se razgovori sa svim kandidatima koji udovoljavaju uvjete te potom donijeti odluka o izboru kandidata, dok se nepotpune i nepravovremene prijave neće razmatrati.

Ovaj natječaj budno je pratio i nezavisni gradski vijećnik Enio Meštrović koji je, nakon što su započele prijave, pozvao sve mlade da se prijave.

- Dosada je praksa bila da su svi natječaji u gradskim tvrtkama i ustanovama bili namješteni, a nama je upravo to bio i razlog zbog kojeg smo odlučili kandidirati na posljednjim lokalnim izborima. Ono što želimo jest da svi natječaji koje se tiču zaposlenja u takvim ustanovama budu vidljivi i javni. Ne da ih se samo objavi u Narodnim novinama, već da se objave na puno više mjesta. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća ćemo tražiti da se ubuduće vijećnike obavijesti o svim natječajima za posao koji će se raspisivati, ističe Meštrović dodajući kako će nakon toga vijećnici putem svojih društvenih mreža natječaje javno objaviti kako bi ih što više ljudi vidjelo.

- Mi ćemo kontrolirati jesu li najstručnije i najkompetentnije osobe dobile posao i svaki put kad netko bude zapošljavao nestručne osobe, mi ćemo upozoravati na to i javnosti će se neke stvari morati objasniti. U slučaju da se budu zaobilazile najbolje reference i da bude slična praksa kao i do sada, onda ćemo tamo gdje god možemo, točnije gdje se upravna vijeća budu oglasila na naše inicijative, smijeniti članove vijeća, jasan je Enio Meštrović.

20. travanj 2024 02:08