StoryEditorOCM
4 kantunaOTIŠAO ZADARSKI "KRALJ PLESNJAKA"

U 70. godini preminuo Davor Strenja, zauvijek će ostati u sjećanju baš kao i njegov bend "Zadrani"

Piše Mišel Kalajžić / Davorka Mezić
4. svibnja 2018. - 13:57
Izrezak_strenja.JPG

Jučer je u 70. godini umro Davor Strenja, glazbenik, zadarski "kralj plesnjaka", frontmen evergreen benda "Zadrani" koji se smatrao najstarijim aktivnim glazbenim sastavom u Hrvatskoj. 

- Mnoštvo mladih danas ne zna da slušaju puno obrada starih hitova, i kad kažem da sam to svirao prije 40 godina, ne vjeruju - kazao je Davor Strenja u jednom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju 2009. godine kad je bio spreman s ostalima iz benda satima, bez matrice i play backa, izvoditi nekad najveće hitove.

Prisjećao se ere plesnjaka kad su svi čekali nedjelju, kasnije i subotu kako bi se doma uvježbano pokazalo u bašti hotela Beograd i Doma JNA, na Partizanu, u Tehničkoj, u dvorani Kidriča, na Ferijalnom...

Trajalo je od 20 sati do ponoći, a za one što ih roditelji tako ‘‘kasno’’ nisu puštali, bile su matineje, do 19.30. I nove godine su se čekale na plesnjacima, bez jela i pića.

Važno je bilo biti zajedno, razbacati se u rocku, stisnuti u sentišu - prisjećao se godina kad su ‘‘Zadrani’’ žarili, a druge im grupe iz Hrvatske, bolje i popularnije, plaćale da ne sviraju kad one dođu u Zadar. Bend su 1965. osnovali Mirko Morić, Lućano Lerga i Strenja koji dugo nije prestao s pjevanjem. 

Uz njega kao konstantu, te kasniji sastav u kojemu su bili Hrvoje Šegota, Nikša Vrandečić i Denis Ivković, izmjenjivali su se, među ostalima, Danijel Sabo, Damir Raguzin, Branislav Ilić Bane, Zdenko Rinčić, Mišo Čaković i Davor Perić.

Pri kraju su bili ‘‘Spektar’’, 1989. su se razišli, a na koncertu ‘‘40 godina poslije’’, na Citadeli 2006., ponovno okupili i odlučili nastaviti. Gradska TZ angažirala ih je za svirku na Narodnom trgu, pozivali su ih s raznih strana, često su bili na Pagu i u Šibeniku.

- Dok sviramo, ljudi plešu, čak i oni koji su mislili da su to zaboravili. Najčešće, ipak, stranci. Domaći, naše generacije, što zbog financija, što iz drugih razloga, malo uopće i izlaze, ili su se makli iz grada prepuštajući ga novim licima, a mlađi i mladi se u tome ne nalaze. Mnogima su, nažalost, draži narodnjaci - kazivao je Davor Strenja. 

Posljednji ispraćaj bit će u subotu 5. svibnja u 13 sati na Gradskom groblju u Zadru.

19. travanj 2024 14:01