StoryEditorOCM
4 kantunaPORAVNATO ZEMLJIŠTE

U centru Dikla "kralj kladionica" Danko Ćorić priprema gradnju objekata stambene namjene, za sada je posjekao borove, a kad će projekt - ne zna se

Piše Ana Vučetić Škrbić, Mišel Kalajžić
27. studenog 2020. - 17:28

Prostor odmarališta Gredelj u priobalnom centru Dikla ovih dana privlači pažnju zbog posječenih borova na mjestu gdje su se nekoć nalazili bungalovi. Opustošeni prostor ukazuje na to da bi se tamo uskoro možda moglo početi graditi objekte stambene namjene, kako je to određeno prostornim planovima.

Odmaralište koje je do stečaja desetljećima bilo u vlasništvu Tvornice željezničkih strojeva Gredelj prodano je na Trgovačkom sudu u Zagrebu 2015. godine i to nakon čak 12 neuspješnih javnih dražbi. Na kraju ga je kupila tvrtka Mobilnet d.o.o. u vlasništvu poznatog biznismena Danka Ćorića, tadašnjeg vlasnika SuperSport kladionice. Atraktivno odmaralište, tada već zapušteno i devastirano, prodano je Ćoriću za 10.6 milijuna kuna, gotovo upola manje od početne cijene od 20 milijuna kuna.

“Kralj kladionica”, kako su svojevremeno zvali samozatajnog hercegovačkog poduzetnika koji iznimno rijetko istupa u javnosti, 2018. godine prodao je većinski udjel u tvrtki češkoj grupaciji Sazka, a on je zadržao manjinski udjel i odlučio se posvetiti ulaganjima u turizam. Gredeljevo odmaralište površine od 5439 m2, kao i tri parcele od tri tisuće metara četvornih na samom moru ispod Krešimirove obale, njegova su do sada najveća investicija u ovaj sektor. 

Iako je Ćorić dikljanski zet, nismo uspjeli doći do kontakta tajnovitog investitora, kako bi doznali što i kad tamo namjerava graditi. Zanima to i mještane Dikla koji su svjesni kako bi sadržaji u samom središtu naselja mogli imati veliki utjecaj i na razvoj čitavog turizma Dikla od kojega i živi. Predsjednica Mjesnog odbora Dikla Martina Matešić kaže kako ne bi htjela prenositi rekla-kazala glasine o Ćorićevoj investiciji u Diklu.

- Mi kao Mjesni odbor skrbimo o problemima svih naših građana, ali nam je problem ulaziti u privatne projekte i investicije. Možda bi najbolje bilo provjeriti u Upravnom odjelu Grada Zadra za prostorno planiranje koji izdaje građevinske dozvole gdje se može dobiti najpotpunija informacija o statusu tog terena. To je zasigurno atraktivan prostor u centru Dikla i ono što je nama Dikljanima važno je kako će biti i onaj priobalni dio uređen. Naši ljudi često misle da je to javno dobro i koriste ga. Rubni dio je pomorsko dobro, ali unutarnji priobalni dio također pripada bivšem odmaralištu, tako da s pažnjom gledamo na to. Trenutno taj prostor izgleda opustošeno zbog posječenih borova, ali istina je i da su one kućice bile u zapuštenom stanju i mislim da je bolje da se taj prostor očisti, a i da se iskoristi na najbolji mogući način – kazala je Matešić.

U Upravnom odjelu Grada Zadra za prostorno uređenje i graditeljstvo koje između ostalog obavlja i poslove izdavanja lokacijskih dozvola i akata za građenje sukladno zakonu, doznajemo kako za Gredeljevo odmaralište još uvijek nemaju u evidenciji nikakav podnesen zahtjev na ime Danka Ćorića niti za tvrtku koja je tamo uknjižena Mobilnet. Prostorno-planski na toj je lokaciji moguća izgrađenost objekata 10 metara u visinu i u tom bi se kontekstu vjerojatno mogao dogoditi neki zahtjev, s obzirom da je teren očišćen i zapravo pripremljen za građenje.

Ćorić je, već smo spomenuli, dikljanski zet, pa se među mještanima pronio glas kako bi projekt, kojega priprema u mjestu svoje supruge, trebao biti „oku ugodan“, odnosno dopadljiv. Nitko nam to nije izravno želio potvrditi, a bezuspješni su ostali i pokušaji da iz dikljanskih izvora dođemo do kontakta s Ćorićem. Kao da čitavo Diklo čuva tajnoviti integritet svoga investitora koji bi na mjestu nekadašnjeg odmarališta, gdje je nekad davno snagu vraćala radnička klasa Gredelja, poduzeća za proizvodnju želježničkih strojeva, sada trebao izgraditi reprezentativne objekte stambene namjene. Naravno, za puno dublji džep od radničkog…

26. travanj 2024 05:05