StoryEditorOCM
4 kantunaHRABRA RITA (4) SRCE JE DOBILA U ZADNJI ČAS

U dva dana prošla je dvije teške operacije: 'Rita, ovo ljeto ideš na more. Stiglo ti je srce'

Piše Goranka Jureško/Jutarnji list
6. siječnja 2018. - 20:30
curica

Četverogodišnjoj djevojčici Riti Duratović iz Sunje u subotu je uspješno presađeno srce u KBC-u Zagreb, a taj komplicirani zahvat izvela je ekipa dječjih kardiokirurga na čelu s prof. dr. Darkom Anićem. No, posebna je zanimljivost te dobre vijesti da je u očekivanju transplantacije, prvi put u Hrvatskoj, jedno dijete stavljeno na tzv. umjetno srce koje zamjenjuje rad srca i omogućava pacijentu da dočeka transplantaciju.

Naime, nije se znalo koliko će djevojčica dugo čekati na donorski organ. Ipak, već u subotu pojavila se mogućnost za transplantaciju jer je stigla dojava iz Austrije o kompatibilnom srcu za djevojčicu.

"Rita, ovo ćeš ljeto ići na more. Stiglo ti je srce i danas ideš na operaciju", rekla je u subotu Dina Duratović Knežević svojoj malenoj kćeri. Rita joj nije mogla odgovoriti zbog respiratora koji joj je bio u ustima, no rukicom je stisnula svoje roditelje kako bi im dala do znanja da ih čuje.

- To dijete od četiri godine ima toliko snage u svom malom tijelu da to ne možete zamisliti. Ona je pravo malo čudo - kazala nam je Marija Šapina Gale, prijateljica Ritinih roditelja, ali i malene Rite. Marija je s Ritinim roditeljima u bolnici čekala kako će proći transplantacija.

Kako nam je ispričala, malena junakinja koja je u dva dana prošla čak dvije teške operacije svjesna je svega što se događa oko nje. Prije prve operacije ugradnje umjetnog srca, Riti su doktori rekli da ide na rengen. No, priča nam Marija, hrabra četverogodišnjakinja rekla je doktorima kako zna da ne ide na pregled, nego na operaciju.

Od petka u podne do ponoći čekali su Ritini roditelji u bolnici kako bi doznali što se događa s njihovom curicom kojoj su ugrađivali mehaničko srce. Bila je to igra živaca i suza, rekla nam prijateljica Rite i Ritinih roditelja, koja je u trenucima iščekivanja i neizvjesnosti bila njihov velik oslonac. Operacija je završila, a "pumpa" je stavljena samo na lijevu stranu, a na drugu je nije bilo moguće postaviti. Umjetno srce bilo je samo kratkotrajno rješenje do pojave “pravoga” srca. Zatim, u 3 ujutro, stiže neočekivana vijest. Riti su pronašli donora i dobit će srce iz Beča.

- Uslišale su se molitve svih vjera i sa svih strana koje su upućene Riti. Dogodilo se čudo koje je bilo potrebno kako bi prestala agonija koja traje već 10 mjeseci, koliko je naša Rita na Rebru - rekla nam je Marija, dodajući da su sve molitve položili u uspjeh nove operacije njihove malene lavice.

Liječnički tim u subotu je Vladinim zrakoplovom krenuo put Beča i donio donirano srce u Zagreb te je vozilom namijenjenim za potrebe transplantacije i uz policijsku pratnju organ prevezen do KBC-a, gdje je i obavljena transplantacija.

19. travanj 2024 06:46