StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRE VIJESTI

U Gaženicu je upravo uplovio Jadrolinijin katamaran "Jelena". Iz Italije je dovezao 36 putnika koji se nakon mjesec dana čekanja konačno vraćaju kući

Piše Ana Vučetić Škrbić
5. travnja 2020. - 19:47

U luku Gaženica u nedjelju oko 20 sati uplovio je Jadrolinijin katamaran “Jelena” koji je na izvanrednoj liniji iz Ancone u Zadar prevezao 36 putnika koji su do sada boravili u Italiji. Među njima je 22 hrvatskih državljana iz cijele zemlje, 11 Crnogoraca te po jedan državljanin Italije, Fracuske te Bosne i Hercegovine, a operaciju njihovog prebacivanja u Hrvatsku organizirali su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Putnike su u Gaženici večeras dočekali zadarski epidemiolozi, granični sanitarni inspektori te policija.

- Postupak je isti kao jučer na zagrebačkom aerodromu, riječ je o preventinog screningu gdje ćemo hrvatskim državljanima uzeti bris koji će biti poslan na tesitiranje. Obrabrujuća je vijest kako među jučer pristiglim putnicima nemamo pozitivih nalaza na korona virus - kazao je voditelj epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Alana Medić.

Od trenutka iskrcavanja, svi hrvatski državljani službeno su u samoizolaciji, a stranci odlaze u organiziranu karantenu temeljem rješenja koje su u Gažnici dobili od granične sanitarne inspektorice.

Za crnogorske je državljane njihova zemlja organizirala prijevoz mini busevima, a do granice će imati pratnju hrvatske policije.

-  Obveza naših državljana koji odlaze u samoizolaciju jest da se već sutra jave svojim izabranim liječnicima, a ukoliko ih nemaju, tada nadležnom epidemiologu po mjestu prebivališta. Ukoliko bi prekršili samoizolaciju, policija će Državnom inspektoratu o tome dostaviti izvješće. Do sada je obrađeno 830 izvješća policije, a inspekorat je temeljem prekršanog naloga naplatio 136 tisuća kuna kazne- kazala je voditeljica područnog ureda Državnog inspektorata u Zadru, Iva Dunatov.

 

19. ožujak 2023 17:08