StoryEditorOCM
4 kantunaARSENAL ILI GASTRO?

U Gimnaziji V. Nazora maturalnu zabavu doveli su do apsurda: rezerviralo se, otkazivalo, glasalo... Maturanti: "Bojkotirat ćemo ako se ovo nastavi!"

Piše L.Burčul
1. ožujka 2022. - 17:02

- Mi moramo voditi računa o ekonomskoj situaciji. Gdje će se održati maturalni ples još uvijek ne znam, odluku o tome donijet će u srijedu maturalni odbor – kazala je u utorak Sandra Šango, ravnateljica zadarske Gimnazije Vladimira Nazora, škole u kojoj su se maturanti doslovno podijelili u dva tabora oko izbora restorana za maturalnu zabavu, a onda su se u sve umiješali i roditelji.   

Zbrku oko „Nazorovaca“ potvrdio nam je i sâm direktor jednog od dva restorana, Tomislav Sikirić koji vodi "Gastro". U "Gastra" su maturalne večere bile popularne dok se restoran nalazio u Jazinama, zbog cijelog programa koje prije večere tradicionalno organiziraju kafići "Kult" i "Dišpet", no "Gastro" je preseljen na početak Ulice Hrvatskog sabora, reprezentativno izgleda, no „ljuta“ konkurencija mu je "Arsenal“ upravo zbog lokacije jer maturanti nakon programa u Varoši ne napuštaju Poluotok. Maturalne večeri i inače su „hit događaj“, a ove godine, kada se ipak mogu održati masovnije, euforija je eksplodirala.

- „Nazorovci“ su rezervirali termin kod nas u "Gastru“, ali onda su se nešto predomislili i otkazali, pa opet predomislili i vratili se, ali kasno. Taj se termin već popunio dok su se oni odlučivali. Što sad namjeravaju, ne znam, ali ne mogu vam reći da mi je od neke presudne važnosti da li će jedna škola više ili manje ovdje provesti maturalnu večer. Bilježimo i termine za druge zabave, one obiteljske, tako da će „Nazorovci“ dobiti termin koji bude slobodan, ako se za nas odluče – kazao nam je u utorak direktor "Gastra" Tomislav Sikirić.

U Gimnaziji Vladimira Nazora nije tako mirno. Najprije je maturantima rečeno da sami izaberu gdje će imati maturalnu večeru i ples, oni su bili podijeljeni između "Arsenala“ i "Gastra“, do te mjere da se organiziralo glasanje. U glasanju u kojem su sudjelovali maturanti šest razreda, sa tri glasa prevagu je odnio "Arsenal“. Kako su tri glasa, po mišljenju mnogih, bili premala prevaga, umiješali su se i roditelji i vodstvo škole, koje je pozvalo roditelje da glasaju. Razmatrale su se ponude, roditelji su glasali mailovima i tek djelomično, rasprava se iz škole prelila u obitelji, a neki su učenici toliko iznervirani „natezanjem“ i argumentima „za“ i „protiv“ koji se redaju unedogled, da su kazali da neće ni ići na maturalni ples.

U drugim zadarskim gimnazijama, prema onome što smo čuli od ravnatelja, nije tako. Kod nekih su u „igri“ i drugi restorani, no u „Nazoru“ se ostalo na odabiru između ponude "Gastra“ koja košta 325 kuna i ponude „Arsenala“ koja stoji 462 kune.

No u cijeni su različite stavke, pa tako su u "Gastru“ i vino i pivo besplatni, kao i sokovi, a u "Arsenalu" samo sokovi.

- U našoj ponudi je i besplatna večera onim maturantima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, a u svakom razredu njihovi razrednici znaju koji su to učenici. To, međutim, ne stavljamo „na sva zvona“, kako se ta djeca ne bi osjećala inferiorno, to se „u tišini“ realizira. I mi, dakako, nudimo gratis večeru za ravnateljicu i razrednike – kazala nam je odgovorna osoba u "Arsenalu", čiji su podaci poznati redakciji.

U "Arsenalu" pomalo vlada ogorčenje, jer smatraju da su atraktivan prostor, na Poluotoku, a da udaljeni "Gastro“ na neki način „lovi“ maturante. Takve je objede oštro opovrgnuo direktor "Gastra“ Tomislav Sikirić.

Razgovarali smo s dvoje učenika, koji su nam prenijeli "usijanu" atmosferu u školi i nevjericu da se ne poštuje njihovo glasanje.

- Tri glasa su tri čovjeka više. Većina. Pobijedio je "Arsenal", ali to valjda nekome nije odgovaralo. Jako smo poniženi, ogorčeni i ljuti što se od nas radi - kazao nam je maturant čiji su podaci poznati redakciji, dok je maturantica istaknula da je zbog svih odugovlačenja došao u pitanje termin za program ispred "Kulta" i "Dišpeta".

- Ako toga ne bude, puno nas neće ići, bojkotirat ćemo. Pa neka na našu večeru idu onda čelnici škole. Može ih biti sram. Mi nismo mala djeca, a uopće nas se ne sluša i nemamo nikakva prava. A radi se o našoj maturalnoj večeri! A da ne govorim kakvu su atmosferu u školi napravili. U toj školi mi smo odrasliji od njih - kazala je maturantica kojoj također ne želimo otkrivati identitet. 

U Gimnaziji Vladimira Nazora, jedinoj u Zadru gdje su se doslovno glasanjem najprije izjašnjavali maturanti, a onda su, unatoč rezultatu, pozvani i roditelji da također glasaju, odluku će donositi tzv. maturalni odbor od 20 članova: šest razrednika, dva profesora, te po dva učenika iz svakog od šest razreda maturalaca.

Na novčaniku će svi roditelji dobro osjetiti maturalni ples, jer cijena od 325 ili 462 kune za večeru je najmanji izdatak. U "Gastru“ se napominje da tu nije uračunat ni bend, ni naknada voditelju programa, ni pokloni za najbolju razrednu točku, najbolji plesni par, miss i mistera, prvu i drugu pratilju i pratioca, pa buketi cvijeća i lente…

A gdje su tek troškovi za haljine, odijela, sve modne dodatke, fotografije… Ravnateljica "Nazora“ Sandra Šango kazala nam je da su bile nužne dvije ponude. Dvije ponude iznjedrile su dva „klana“, svađe među učenicima, polariziranje među profesorima, nervozu u obiteljima i formiranje maturalnog odbora koji mora presjeći gordijski čvor. Toliko nervoze oko odabira jednog prostora, javno raspravljanje, nesmirivanje situacije i pretakanje besmislene rasprave u obiteljske domove nimalo ne služi na čast čelništvu ove zadarske gimnazije.

06. svibanj 2024 22:51