StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA IH SAZVAO

U gradskoj upravi Zadra održan sastanak suvlasnika izgorjele zgrade u Klaićevoj ulici - projekt pred izdavanjem građevinske dozvole za obnovu!

Piše M. Kalajžić
10. veljače 2023. - 22:05

U Gradskoj upravi danas je održan sastanak suvlasnika zgrade izgorjele u požaru u Ulici Mihe Klaića 1. i 3. Sastanak je vodio pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona, a u njemu su sudjelovali predstavnici zgrade, predstavnik Zadar Stana i predstavnici arhitekata i projektanata koji izrađuju projektnu dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole.

- Bio je to još jedan u nizu periodičkih sastanaka u kojima se u svakoj novoj fazi projekta nađemo kao potpora suvlasničkoj zajednici. Iako Grad Zadar ima manji dio (oko 20 posto suvlasništva) preuzeli smo na sebe tu obvezu inicijatora za povezivanje svih suvlasnika. Nisu se danas odazvali nažalost svi stanari, ali mi ćemo sve izvijestiti o tome. Naime vrlo brzo će se ići s predajom idejnog rješenja i projekta za ostvarivanje uvjeta za potrebnu građevinsku dozvolu. Društvo koje radi taj projekt izrade dokumentacije i utvrđivanja statike od samog početka, trebalo bi u roku od 15-tak dana to predati i nakon toga, kad se izda rješenje od Odjela za graditeljstvo, kreće se u sanaciju zgrade. To je bio sažetak onoga što se danas razgovaralo. Bilo je govora i o projektima grijanja i hlađenja zgrade, te o dinamici radova kad se izda spomenuto rješenje – doznali smo od Korone.

Grad je na sebe preuzeo skladištenje stvari još od 2021. godine, te statičko učvršćivanje objekta kako se ne bi urušio. Zgrada je bila osigurana kod Euroherca, a tvrtka za upravljanje zgradama Zadar Stan koordinira proces obnove. Iznos osiguranja trebao bi biti dostatan za obnovu krovišta i međukatnih konstrukcija, za ostalu obnovu vjerojatno će se tražiti model financiranja s poslovnim bankama. Cijene građevinskih radova drastično su poskupile zadnju godinu dana, pa je u ovom trenutku teško predvidjeti koliko bi stajala ukupna obnova zgrade, te na koji bi se način financirala. Radi se o zahtjevnom projektu koji je i pod paskom konzervatora s obzirom da se radi o zgradi iz 16. stoljeća u staroj gradskoj jezgri koja nema niti potpunu dokumentaciju, s otežanim pristupom. Traženje samog izvođača sposobnog za takvu vrstu obnove bit će vjerojatno najveći izazov. Obnova će se pak morati uskladiti s postojećim zakonima, standardima i postupcima u graditeljstvu, bez obzira što se radi o staroj građevini.

image

Opožarena zgrada

Luka Gerlanc/cropix/Slobodna Dalmacija

Direktor Zadar Stana Dubravko Burić također je bio na sastanku.

- Nisu svi suvlasnici bili pa će ih Grad žurno obavijestiti kako bi se dobili svi potrebni inputi. Sudjelovao sam u tome u smislu potrebnih daljnjih aktivnosti. Ovo je sad situacija u kojoj je izrada dokumentacije u završnoj fazi, međutim u svim dosadašnjim aktivnostima bili su konzultirani svi suvlasnici pojedinačno, a to je proces koji traje. Suvlasnici će i dalje morati aktivno sudjelovati kako bi se dobila konačna dokumentacija potrebna za radove – ističe Burić.

Jedno od pitanja na sastanku bio je tzv. strojarski projekt, o čemu se tu radilo?

- Zgrada ne može imati termoizolaciju fasade, ne može imati deset klima uređaja na krovu zbog uvjeta konzervatora, pa će se morati projektirati način grijanja i hlađenja usklađen s uvjetima. Zgrada je izgorjela, nikakve dokumentacije nije bilo u državnom arhivu, niti kod nas, nisu je imali niti vlasnici, bilo je potrebno snimiti postojeće stanje, osiguravati zgradu od urušavanja i opasnosti za ljude u prolazu i imovinu. Svi suvlasnici su informirani na više sastanaka o svim koracima, jer za svaku odluku je potrebna njihova suglasnost, a Grad Zadar samo je jedan od suvlasnika – kaže Burić i nastavlja.

- Sad slijedi dobivanje građevinske dozvole, nakon čega bi se pozvali izvođači da daju ponude temeljem troškovnika radova kao sastavnog dijela projektne dokumentacije. Tek tada će se znati što će se moći napraviti i u kojim razmjerima, odnosno s koliko budžeta će se raspolagati. Sredstva od osiguranja su rezervirana, a osiguravateljska kuća također čeka troškovnik radova. Oni su isplatili akontaciju dijela novca temeljem kojih je financiran projekt o kojemu govorimo. Radi se zapravo o dvije povezane cjeline zgrade u Ulici Mihe Klaića 1. i 3. Danas je napravljen još jedan bitan korak dalje prema obnovi zgrade stradale u požaru, a s obzirom da se radi o najužoj povijesnoj jezgri grada, razumljiv je i interes javnosti – zaključio je Burić.

26. travanj 2024 16:47