StoryEditorOCM
4 kantunaKRAH TURIZMA

U gradu je 34 posto manje turista nego prošle godine! Ugostitelji i iznajmljivači su na koljenima, traže pomoć od Grada i ministarstva 

Piše Matea Gugić
16. ožujka 2020. - 22:10

Jedan od najpoznatijih lokala u Zadru, Restoran i hotel Niko, u nedjelju je objavio kako, zbog sve ozbiljnije situacije sa širenjem virusa, zatvara svoja vrata do daljnjeg. Time su vlasnici Pavin pokrenuli pravu malu lavinu te je nakon njih većina zadarskih restorana odlučila napraviti isto. Odluka o stavljanju ključa u bravu nije bila ni malo jednostavna, ali zbog sigurnosti i osoblja i gostiju, većina je vlasnika donijela samoinicijativno i prije odluke Stožera civilne zaštite i države.

- Nama će svima sad trebati velika pomoć lokalne samouprave. Mi ćemo zatvoriti svoje objekte, ali većina nas će zadržati radnike te ćemo im plaćati sve doprinose. To je poanta svega! Grad je pust, nema prometa, a mi osim što dajemo plaće, plaćamo i komunalije. Jednostavno su davanja, u ovakvim situacijama, prevelika. Razgovarali smo s Županijskom gospodarskom komorom kojoj ćemo poslati naše prijedloge, a onda će ih ona proslijediti Gradu – rekao nam je dugogodišnji ugostitelj i predsjednik Obrtničke komore u Zadru, Stipe Knežević.

- Tražit ćemo da se svi obrtnici i ugostitelji koji su u najmu u gradskim prostorima ili koriste javne površine za terase svojih objekata oslobode plaćanja najma do kraja svibnja. Također, tražit ćemo da ne plaćamo do 50 posto komunalije i čistoću. Važno je napomenuti da su neki ugostitelji već godinu unaprijed platili najmove, tako da se moramo s Gradom dogovoriti kako da im se to na neki način „prebije”. Jednostavno je: ako Grad bude imao sluha, rješenja ima za sve – istaknuo je Knežević, a s njim se složio i kolega Robert Kovačević, predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja koji naglašava kako se opće ne radi o zaradi već o preživljavanju.

- Prijedloge koje ćemo poslati su egzistencijalni! Mi ćemo morati kroz dva do tri mjeseca ući u kakav-takav novi radni sustav da bi se sve vratilo u normalnu, da bi počelo funkcionirati kako treba. Mi kao Ceh imamo razumijevanja za Grad, ali jednako tako nastojimo zaštiti svoje članove te tražimo da se na troškovi stavi moratorij – zaključio je Kovačević.

Jedan vlasnik poznatog gradskog lokala komentirao je kako bi bilo pametno da se što više radnika zadrži na plaći, da im se ne daje otkaze jer tako svakako postaju „teret” državi.

- Naknadu koju bi tamo dobili trebalo bi uplatiti poslodavcima da zadrže zaposlenike, na mjesec ili dva, na osnovnoj plaći iako ne rade. Inače će, kad prođe svo ovo zlo, nastati kaos – zaključio je.

No, mehanizam koji će najviše osjetiti krah je turizam.

Prema posljednjim statistikama TZ Grada Zadra, u prvih 15 dana ožujka broj turista u gradu bio 4.877 što je minus od 34 posto. Noćenja je bilo 11.324, što označava pad od 14 posto. Od ukupnog broja gostiju, najviše je bilo domaćih turista koji su ostvarili 68 posto noćenja. Ostatak su gosti iz Austrije, BIH, Njemačke, Slovenije i SAD-a. Većina ih je tako odsjela u hotelima, njih 63 posto, dok su ostali, njih 22 posto odabrali privatni smještaj. Vikendaša je bilo pet posto.

A upravo zbog strašne i neizvjesne situacije u kojoj su se našle tisuće iznajmljivača i hoteljera diljem zemlje, i s njihove strane poslan je prijedlog paketa mjera za ublažavanje poteškoća u poslovanju nadležnom ministarstvu. Kako nam je rekao Tomislav Fain, predsjednik udruge putničkih agencija, UHPA i UPA pri HGK poslali su sljedeće mjere: oslobađanje plaćanja doprinosa, poreza i prireza na plaće, neplaćanje akontacija na dobit u 2020., osiguranje kredita za likvidnost posredstvom HBOR-a u minimalnu kamatnu stopu i poček, osiguranje moratorija na otplate rata postojećih kredita prema poslaovnim bankama i leasing kućama, te direktna financijska pomoć.

- Zadovoljan sam jer vidim da Vlada RH shvaća naše probleme i nastoji nam pomoći. Što se tiče otkazivanja dolazaka gostiju, točne podatke je toško dobiti jer ima veliki broj agencija s kojima nemam kontakt. Ono što znamo jest da su nam otkazane sve grupe azijskih grupa u predsezoni, da suodgođeni svi kongresi i poslovni skupovi koji su se trebali održati u 3., 4. i 5. mjesecu, većina individualnih rezervacija je otkazana do polovine svibnja. Za sada se minimalno otkazuju rezervacije za visoku sezonu - naglasio je Fain te dodao kako je izrazito teško reći koliko ćemo novaca izgubiti ove godine, jer to najviše ovisi o terminu stabilizacije koronavirusa, te oporavku ne samo hrvatske ekonomije nego oporavku globalne ekonomije.

- Ali ja sam optimist i nadam se da ćemo prije svega zaustaviti virus, a onda će se život brzo normalizirati. Svi skupa moramo biti svjesni da će koronavirus sigurno imati dalekosežne posljedice po ekonomiju i u konačnici život svakog od nas.... - zaključio je Fain.

26. travanj 2024 07:56