StoryEditorOCM
4 kantunaU 9 NASELJA 11 LJUDI

U jednoj općini u tri naselja živi po 1 stanovnik, u dva naselja nema više nikoga, a u drugoj u četiri naselja popisana po 2 stanovnika!

Piše L. Burčul
17. siječnja 2022. - 17:42

„Spala knjiga na dva slova“ – po toj izreci, čak je i to "drugo slovo“ višak u nekim naseljima u Zadarskoj županiji, u kojima je, prema posljednjem popisu stanovništva, ostao po jedan živući stanovnik.

Radi se, dakako o Lici, o Općini Gračac koja je prostorno najveća i ima 39 naselja.

U tri naselja živi po jedan stanovnik. U Dabašnici, Vučipolju i Tiškovcu Ličkom.

Za usporedbu, Tiškovac Lički je na popisu iz 2011., imao 15 popisanih stanovnika.

Općina Gračac ima i četiri naselja sa po dva stanovnika: Cerovac, Pribudić, Rastićevo i Omsica. Ni prije ih nije bilo puno više, ali Omsica, je, primjerice, imala 12 stanovnika, a sada ih je ostalo dvoje.

Neka naselja su jednostavno "umrla“, ostala potpuno bez stanovnika – za Nadvrelo, gdje je bio popisan samo jedan stanovnik prije deset godina, bilo je očekivano da sada ne bude niti jedan, a Duboki Dol, svih ovih godina ni sa jednim stanovnikom, ostao je prazan.

Priče o zaustavljanju umiranja sela u ličkom dijelu Zadarske županije su, pokazuju brojke, tlapnja: u cijeloj općini, sa svih 39 naselja, po najnovijem popisu živi 3.229 stanovnika, od čega su dvije trećine (2.126) nastanjene u samom Gračacu. Gračac je, prema tome, izgubio tisuću stanovnika, jer ih je prije deset godina u tom mjestu bilo 3.036. Sada ih je toliko u cijeloj Općini (3.229).

Općina Gračac inače zauzima 26 posto prostora Zadarske županije.

Izuzev mjesta Srb, gdje je popisano 309 stanovnika, ni jedno od preostalih 28 naselja nije se niti približio troznamenkastoj brojci. Svi imaju manje od 100 stanovnika, a najviše ih je u mjestu Neteka (77), gdje je izvor Une, Deringaj (68) i Begluci (61).

Niti jedno od preostalih 25 naselja u Općini Gračac ne doseže brojku od 50 stanovnika. Mjesto Zrmanja spalo je na deset stanovnika, a Zrmanja Vrelo na 11.

U cijeloj Zadarskoj županiji, ni u jednom od šest gradova, te ni u jednoj od 28 općina, ne postoje naselja sa tako malim brojem stanovnika kao u Općini Gračac, koja će sigurno izumrijeti.

Izuzetak su neka otočna mjesta, ali nemaju tendenciju izumiranja, kao Ošljak (37), Rivanj (23), te Dragove (22) i Savar (36) na Dugom otoku.

Jedini „izuzetak koji potvrđuje pravilo“ je naselje Babac u Općini Sv. Filip i Jakov, u kojem su popisana 4 stanovnika.

26. travanj 2024 07:20