StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: GRADSKI KVART JAZINE II

"U mnogo čemu smo prvi, a pripremamo i najvažniji projekt: prometnu reorganizaciju lokalnih ulica u jednosmjerne jer vozačima služe kao opasne prečice!"

16. ožujka 2018. - 10:32
jazine15-140318

Jazine II gradski je kvart koji je zadnjih desetak godina doživio možda i najveću preobrazbu od svih zadarskih kvartova - od industrijske i proizvodno-prehrambene zone na nekadašnjoj zadarskoj periferiji, kvart Jazine II prometnuo se praktično u urbani centar grada kojim dominira kvalitetna stambena namjena, na zapadnom dijelu karakteristična po obiteljskim kućama pravilno razmještenim u ulicama, a na istočnijem dijelu nizom stambenih zgrada, od postojećih omeđenih Bulevarom odnosno Ulicom Ante Starčevića, do novijih na lokaciji bivše Mljekare i novogradnje na lokaciji nekadašnje Tvornice kruha.

Često i sami Zadrani za kvart Jazine II kažu da pripada Stanovima. Kvart Jazine I obuhvaća područje Relje, dok Jazine II čini upravo međuprostor između Relje i Stanova. Gledajući iz zraka, Jazine II su stambeni "kvadrat" od raskrižja Ulice Ante Starčevića i ulice dr. Franje Tuđmana, sjeverozapadno Ulicom Dr. Franje Tuđmana do raskrižja s ulicom Put Stanova, ulicom Put Stanova obuhvaćajući k.br. 13 do raskrižja s Ulicom domovinskog rata, jugoistočno prema Ulici Hrvoja Ćustića obuhvaćajući k.br. 88, 88a, 90, 90a, 100 i 100a, desnom stranom Ulice Hrvoja Ćustića do raskrižja s Ulicom Ante Starčevića, jugozapadno Ulicom Ante Starčevića do Ulice dr. Franje Tuđmana.

Život Zadrana u kvartu Jazine II je ugodan i lijep. Radi se o izrazito mirnom kvartu u kojemu je omjer stanovništva i životnog prostora usklađen. Vjerojatno su Jazine II najtiši zadarski urbani kvart, koji je vrlo blizu strogog gradskog središta i vitalnih gradskih funkcija, a opet pruža svojim stanovnicima miran san i opušten dnevni ritam, bez velike industrije, ekološkog zagađenja ili bučne zone zabave. Relativno je malo udaljen od mora i plaže Kolovare, pa se zadnjih godina sve više kuća (i stanova) pretvara u apartmane za najam. Kvart ima male trgovine za prehranu, uslužne radnje, kafiće, Policijski centar, Vatrogasnu postaju, specijalizirane trgovine za autodjelove, željezariju i druge namjene, vrtić, pekarnice, ljekarnu, ambulante i društvene prostorije koje se nalaze u velikoj zgradi Mjesnog odbora u Molatskoj ulici.

Predsjednik Mjesnog odbora Jazine II Nikola Zorić odlučan je da poboljša životne uvjete u kvartu gdje živi čitav život i poznaje, kako kaže, svaki njegov pedalj. Zorić predvodi mahom mladu ekipu Mjesnog odbora koja ima konkretne zamisli što učiniti u kvartu, a u tome imaju i potporu gradskih vlasti i – ne treba tajiti – samog HDZ-a, za kojega su na prošlim izborima osvojili vlast za samo 5 glasova razlike s obzirom da se Jazine II smatraju kvartom gdje je zadnji put samo Franjo Tuđman preoteo više glasova od lijeve političke opcije.

Ipak sve to nije važno jer na razini kvartova i mjesnih odbora nema mjesta visokoj politici i političkim prepucavanjima, slaže se Zorić. U kvartovima svatko svakog zna i jedini smisao djelovanja je da se nešto napravi za opću korist i sve ljude koji tamo žive, što nije jednostavno učiniti s obzirom da mjesni odbori nemaju niti svoj račun niti financije, a često niti svoje urede. Zorić je uporan i ustrajan, pa su već u prvom mandatu uspjeli pokrenuti neke stvari koje se nisu pomakle, kaže, još od sedamdesetih godina.

- Mi smo svjesni da su mjesni odbori zapravo produžene ruke grada koje često nitko ozbiljno ne doživljava. Shvatili smo, ako nećemo mi nešto napraviti, tko će nam napraviti? Mi smo urbani kvart iz kojega se za desetak minuta pješice dođe do Bolnice, Pošte, sportske dvorane, trgovačkih centara... Sve je blizu i nadohvat ruke, a omeđeni smo i frekventnim cestama. Smatramo da kao urbani gradski kvart moramo biti i primjereno uređeni i to nam je najveća preokupacija – ističe Zorić.

Prvi pothvat što su ga poduzeli bio je "vraćanje" mjesnih prostorija s uredima i velikom društvenom multimedijalnom dvoranom koju su obnovili i gdje se sada događaju društvena okupljanja, a čak su "udomili" i dvije udruge za ples i kazalište koji privremeno koriste dvoranu za svoje aktivnosti. I projekt besplatne rekreacije za umirovljenike zaživio je u dvorani, a povremeno se organiziraju i turniri u šahu, izložbe fotografija i slične aktivnosti.

- Nakon toga smo detektirali glavne probleme koje imamo u kvartu. Na nekim ključnim ulicama potencirali smo postavljanje četiri do pet ogledala kako bi se izbjegle prometne nezgode i povećala sigurnost. U dvorištu kod zgrada zvanih Bude Borjana u Ulici Sv. Vinka Paulskog uredili smo dječje igralište, na Putu Murvice postavljena je bolja rasvjeta kod pješačkih prijelaza gdje su se događala stradavanja pješaka, nažalost u pojedinim slučajevima i tragična. Sad je na redu rješavanje nekih situacija s prometom, hortikulturno uređenje zelenih površina koje imamo, jer mi smo ipak u centralnom urbanom dijelu grada i smatramo da moramo tako i izgledati, a ne da odajemo nekakvu neprimjerenu i zapuštenu sliku – ističe Zorić.

Kao najveći problem u kvartu on će istaknuti upravo prometnu situaciju. S obzirom da se Jazine II nalazi između četiri frekventne gradske prometnice: Ulice dr. Franje Tuđmana, Ulice Ante Starčevića, Puta Stanova i Ulice Hrvoja Ćustića, male kvartovske uličice često služe vozačima za kraćenje puta pri čemu se zna brzo i neprezno voziti.

- Zbog toga pripremamo jedan veliki projekt u suradnji s Gradom Zadrom i PU zadarskom kojim bi se izradila studija regulacije prometa našim kvartovskim ulicama. Zamisao je da neke od njih postanu jednosmjerne ulice čime bi se njihova funkcija svela na potrebe lokalnog prometa, a ne za kraćenja puta i prečice, dok bi se istovremeno mogla osigurati i parkirna mjesta za stanare tih ulica. O tome ćemo sazvati i zbor građana da ih se upozna s tim planovima i da se čuje njihovo mišljenje. Također, plan je Gradske uprave da se do 2020. godine ide u temeljitu rekonstrukciju Puta Murvice koja je jedna od najopterećenijih gradskih ulica, a nije obnavljana desetljećima i još je dodatno uništena izvođenjem građevinskih radova na obližnjim lokacijama, s tim što u dobrom dijelu nema riješenu niti oborinsku kanalizaciju što je veliki problem. Očekujemo da ćemo za dvije godine dobiti potpuno rekonstruiranu Murvičku ulicu, isto kao i Put Stanova sa zapadne strane, čime bi naš kvart Jazine II dobio jednu novu kvalitetu i izgled – zaključuje Zorić.

Projektantima i građevinarima, također je vrlo zanimljiv kvart Jazine II. Evo što o njemu kaže dipl. ing. arh. Željko Predovan koji je tamo poduzeo izgradnju poslovno stambene zgrade na lokaciji bivše Tvornice kruha. Unatoč katastrofi koja se dogodila na gradilištu zbog velikog povodnja prošle godine zbog čega je čitava konstrukcija porušena i treba je iz temelja ponovno graditi, Predovan je uvjeren da se radi o kvartu gdje se isplati ulagati u stanogradnju.

- U trenutku kad smo se odlučili za ulazak u investiciju izgradnje poslovno-stambene zgrade na lokaciji nekadašnje Tvornice kruha u Ulici Put Murvice koja se nalazi u kvartu Jazine II, vršili smo procjenu vrijednosti i zaključili da se radi o atraktivnoj lokaciji. Ona se nalazi između Tuđmanove ulice koja je gradska transverzala i prometna žila kucavica i koja na neki način spaja istok i zapad grada Zadra i razdvaja ga na sjever i jug. Blizu je i robna kuća koja nas vraća u povijest kad je Relja bila urbanistički planirana kao drugi gradski centar s preseljenjem funkcija s Poluotoka. U međuvremenu nam je Poluotok zamro zbog preseljenja sadržaja izvan grada, ali naša je procjena da će izgradnjom upravo ovog objekta poslovno-strambenog karaktera na toj lokaciji, a iza leđa nam se nalazi još 30 tisuća kvadrata neigrađenog zemljišta u vlasništvu Mariborske banke za izgradnju 400 stanova, na tom području nastati jedan novi administrativno-poslovni centar ovoga dijela grada koji se geometrijski i nalazi zapravo u centru Zadra. Mjesni odbor Stanovi iznad nas nemaju toliko taj urbani karakter jer su se prije rata urbani dijelovi grada razvijali tamo gdje su bili mogući, što sam jednom nazvao urbanističkom "leopardovom kožom". Širenjem ove zone preko Bulevara se na neki način i povezujemo prema Bilom brigu, a čak se i u Stanovima ruše kuće i grade manji stambeni objekti što mijenja karakter tih kvartova – ističe Predovan.

Ono što očekuje u kvartu Jazine II zapadno od njihove investicije iznad robne kuće u Kaljskim i ostalim ulicama, a radi se zapravo o urednom kvartu sa širokim ulicama i prilazima, je da se u idućem periodu te manje obiteljske kuće substituiraju u višeobiteljske poslovno-stambene zgrade čime bi se promijenio taj izgled kvarta i povezao s predjelom Voštarnica koji je urbaniziran periodu kad je nastajao.

- Ja sam se kroz zadnju izmjenu prostornog plana zalagao da se tu podigne katnost jer se bez toga investitori neće odlučivati za otkup obiteljskih kuća i podizanje višeobiteljskih stambenih zgrada. Da postoji mogućnost gradnje barem prizemlja i četiri kata, to onda mijenja situaciju i u tom bi se slučaju tamo počeo stvarati, bez uvrede, gradski prostor, čime bi se povećala gustoća stanovanja koja je sada dosta mala, a to bi promijenilo i situaciju oko postojeće robne kuće. Uostalom gradu se ne isplati da tamo ostane i dalje niska gustoća i u tom smislu kvart Jazine II ima velike urbanističke potencijale koji će, nadam se, u skoroj budućnosti biti i iskorišteni – zaključuje Predovan.

 

Cijena novogradnje u kvartu Jazine II kreće se u prosjeku od 2100 do 2200 eura za kvadratni metar.
Cijene polovnih stanova kreću se oko 1200 eura, što ovisi o razini očuvanosti i opremljenosti stanova, te poziciji.

 

OCJENE:
fasade: 3
zelenilo: 3
komunalni red: 4
opći dojam: 4

 

Jurica Bosnar: Postoji jako dobra komunikacija građana s Mjesnim odborom i mislim da je to izvrsno. Brojni se stanovnici javljaju za svakojake probleme, što god ih muči, a Mjesni odbor tu obavlja svoju glavnu svrhu, a to je da preusmjerava njihove primjedbe prema gradskoj upravi i nadležnim službama. Najveća prepreka u aktivnostima je nedostatak financijskih sredstava za radionice i predavanja, za što se nadam da će gradska uprava imati sluha.

 

Dario Vištica: Moja mati živi u kvartu Jazine II, u Molatskoj ulici i najveći problem tamo je parkiranje jer čitava zgrada preko puta poznatog kafića Mali berekin nema vlastiti parking pa se svi moraju parkirati na cesti. A pauk ponekad dolazi i diže auta! Tu bi bilo jedino rješenje da ta ulica postane jednosmjerna i da se onda označe parkirališna mjesta uz rub kolnika, ali samo za stanare tih zgrada. Bilo bi također dobro osmisliti što učiniti s livadom ispred te zgrade, na kojoj bi se mogao formirati jedan lijep parkić i igralište, ali to opet ovisi i o samim stanarima.

 

Dosta je prigovora stanara iz Ulice Sv. Vinka Paulskog bilo na adresu Vodovoda koji je tamo obavljao radove, ali su iza sebe ostavili nedovoljno kvalitetno sanirane prilazne puteve. Iako su se iz Vodovoda pravdali "da su asfaltirali i više nego što je trebalo", stanari su nezadovoljni učinjenim radovima i to su situacije koje u budućnosti nećemo dozvoliti u našem kvartu – upozorava Zorić.

 

U dijelu kvarta koji se uvijek naziva po cafe baru Šiljo, Mjesni odbor će poduzeti preuređenje zapuštenog boćališta u poligon za streetwork vježbalište i vanjski fitness pored postojećeg dječjeg igrališta, što će sve skupa zaokružiti jednu lijepu cjelinu namijenjenu za boravak stanara (i djece) na otvorenom. Više je gradskih odjela koordiniralo taj projekt koji će značajno poboljšati izgled i funkciju toga dijela kvarta. Tražit ćemo i da se preuzme veća briga oko hortikulturnog uređenja tako da Nasadi ulaze i u dvorišta zgrada što ne zahtjeva nekakva veća sredstva niti angažman. Također, ne može se dozvoliti da u centru grada raste korov uz rub ulica. Ipak je ovo urbana zona – kaže Nikola Zorić.
06. svibanj 2024 07:23