StoryEditorOCM
4 kantunaŽALIO SE NA UVJETE

Na suđenju za likvidaciju Tanasković se požalio: ‘Sudijo ne mogu viđati odvjetnika!‘. Policija čuvala prilaze s mora!

Piše Božana Sviličić
19. ožujka 2024. - 17:21

- Nisam kriv - ponovio je 30-godišnji Duško Tanasković na Županijskom sudu u Zadru gdje će u srijedu prvi put iznijeti svoju obranu nakon što je optužen za likvidaciju 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića 25. kolovoza 2022. godine u 6.01 sati, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac na otoku Pagu.

Tanasković se ranije u istrazi branio šutnjom i nikada nije otkrio motiv za ubojstvo Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu je ubijeno više od deset osoba.

Nakon ubojstva razbio je mobitel, a novi dokazi do kojih je zadarsko tužiteljstvo došlo prisluškivanjem njegove ćelije u Zadru Visoki kazneni sud RH nije uvažio navodeći ih kao nezakonite jer su prikupljeni nakon što je Tanaskoviću suđenje već bilo odmaklo. Iako je iz tih tonskih zapisa i transkripata postalo jasno da je u planiranje ubojstva na paškom Zrću bilo uključeno više sudionika i pomagača, a Tanasković je za likvidaciju trebao dobiti novčanu nagradu, dokazi su proglašeni nezakonitima. Time je i odbačen zahtjev tužiteljstva da se optužnica iz ubojstva, odnosno kazne do 15 godina, prekvalificira u kazneno djelo teškog ubojstva iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna i do 40 godina.

Tanasković je u Zadar, na ročišta zakazana za utorak i srijedu, dovezen iz zatvora u Splitu, gdje je zbog sigurnosnih razloga iz Zatvora u Zadru prebačen u studenom prošle godine, zbog čega je policija prije početka i do kraja suđenja čuvala prilaze s mora i oko suda na zadarskom Poluotoku.

Suđenje je u utorak moralo formalno početi ispočetka jer je od zadnjeg ročišta koje je prekinuto u rujnu zbog odluke o novim dokazima prošlo više od tri mjeseca. Sutkinja Ana Brkić ponovno je među ostalim čitala iskaze svjedoka, tijekom čega se u jednom trenutku Tanasković držao za glavu.

Ubijeni Vlaović je na Zrće došao brodom iz marine Sukošan. Na Zrću je zajedno s djevojkom Draganom Banić, koja je prije toga boravila kod obitelji u Benkovcu, unajmio kućicu u resortu Noa. Kobne večeri bili su u klubu gdje su pili šampanjac i vodu, no njegova djevojka se u oko tri sata vratila u apartman kako bi se presvukla jer joj je ‘bilo vruće‘. Prema iskazima svjedoka, u klubu su cijelo vrijeme plesali i zabavljali se.

- Kada smo krenuli prema apartmanu ja i Goran smo komentirali koncert i šalili se.Goran mi je bio s lijeve strane, te sam se u jednom trenutku okrenuo i vidio kako pada upucan. Otrčao sam u apartman gdje sam Dragani i svojoj djevojci, koje su bile tamo jer su ranije otišle, rekao da moramo nazad jer je Goran ranjen – ispričao je u svom iskazu prijatelj ubijenog koji je s djevojkom boravio kod Gorana i njegove djevojke u apartmanu u resortu Noa.

- Stajali smo cijelo večer za barskim stolom. Vlasnik kluba nas je počastio šampanjcem. Goran je s njim pričao pola sata, a kasnije i s dvije djevojke i četiri muškarca, svi su bili iz Beograda. Kada sam čula da je ranjen otrčala sam na to mjesto i ugledala ga kako leži i kako ga oživljavaju. Pozlilo mi je pa sam se uz pomoć prijatelja vratila u apartman. Kada sam došla ispred zadarske bolnice čekao me policajac zbog iskaza, a drugi mi je nešto kasnije rekao da je Goran preminuo – rekla je u svom svjedočenju Dragana Banić.

Jedan od gostiju koji je ubijenom Vlaoviću prvi priskočio u pomoć opisao je kako je nakon što je čuo pucanj viknuo: ‘pištolj‘!, a ljudi su počeli bježati. Sam ubojica bježao je prema plaži.

- Pomogao sam ranjenom. Oživljavali smo ga nas par 10 do 15 minuta. Srce mu je masirao medicinski tehničar. Kad smo ga okrenuli imao je jako slabi puls, pokušavao sam s njim razgovarati. Hitna pomoć je došla prekasno – opisao je svjedok ubojstva.

Jedan od zaštitara tvrtke Sonus posvjedočio je kako je čuo pucanj, ali je u prvom trenutku mislio da je riječ o - petardi.

- Ubrzo sam vidio da je osoba pala licem na pod, te da je ubojica pokušao sakriti oružje u torbicu. Na mene su srušili metalno krilo ograde, pa nisam mogao trčati za ubojicom. U blizini je bila čahura. Prije svega toga uočili smo da jedna osoba prodaje krivotvorene narukvice za ulaz. Vedran i Ivica su ga počeli pratiti, a ubrzo sam iza njih ugledao osobu koja je podignula desnu ruku iznad lijevog uha muškarca koji je nakon toga pao. Pištolj mu je udaljio svega pet centimetara od glave - stoji u iskazu zaštitara.

Interventni policajac iz grupe koja je uhitila Tanaskovića posvjedočio je kako je on prije uhićenja razbijao mobitel.

- Prije nego što smo ga uhitili hodao je naprijed, nazad, bio je dezorijentiran. Rekli smo mu da legne na pod, što je poslušao. Vezali smo ga. Prije toga je razbijao je mobitel, a crni ruksak kojeg je imao pronašli smo odbačenog u niskom raslinju - ispričao je.

Sam Tanasković je na kraju suđenja na sudu obrazložio da je u Zatvoru u Splitu tražio pojačanje redovne terapije jer mu je poginuo prijatelj iz djetinjstva. Nakon toga se obratio sutkinji tražeći da mu se omogući češći pristup odvjetniku.

- Sudijo ne mogu dovoljno viđati odvjetnika. Molim da mi se to omogući - rekao je na što mu je sutkinja Brkić rekla kako kolege u Splitu imaju manjak radne snage, ali da će mu se to svakako omogućiti.

image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image

Policija čuvala područje oko zadarskog suda

/Slobodna Dalmacija
image

Policija čuvala područje oko zadarskog suda

/Slobodna Dalmacija
image

Policija čuvala područje oko zadarskog suda

/Slobodna Dalmacija
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image

Z

Zvonko Pavic/Cropix
27. travanj 2024 08:01