StoryEditorOCM
4 kantunaHRVATSKA STVARNOST

U Osnovnoj škole Šime Budinića matematiku predaje profesorica engleskog jezika! "Svugdje je isto stanje, svi mučimo istu muku, nema ih ni za lijek"

Piše Ana Vučetić Škrbić
7. rujna 2022. - 16:52

Škole u cijeloj Hrvatskoj već godinama upozoravaju na isti problem, ali nitko ih ne čuje. Sve dok se nezadovoljni roditelji ne pobune pa se odjednom svi čude kako je moguće da nam matematiku u školama više nema tko predavati.

Upravo to trenutno se događa u Zadru, u Osnovnoj školi Šime Budinića, gdje učenicima viših razreda matematiku predaje profesorica engleskog jezika. Iako je nekim roditeljima to neprihvatljivo i smatraju kako su im djeca zakinuta za znanje koje bi dobili od “pravog” profesora matematike, tužna je činjenica da u ovom trenutku nedostaje toliko stručnog kadra da je sretna svaka škola koja uspije naći rješenje. A OŠ Šime Budinića pronašla ga je u profesorici engleskog koja je bila spremna preuzeti tuđi predmet dok se kolegica iz matematike ne vrati s porodiljnog.

- Sve škole imaju isti problem i muku muče s pronalaženjem ne samo profesora ili nastavnika matematike već i fizike, kemije i biologije. Ukoliko vam netko od profesora tih predmeta završi na bolovanju ili samo na stručnom skupu, budite sigurni da zamjenu nećete pronaći. S matematikom je to najizraženije jer kvalificiranih nastavnika jednostavno nema na tržištu! Upravo zato što ih je toliko malo, mogu birati svoje mjesto pod sunce i posao koji će raditi. Na žalost, malo tko će odabrati raditi u nastavi. Svugdje je isto stanje, svi mučimo istu muku. Znam to iz prve ruke jer smo svi međusobno povezani, pokušavamo si pomoći, tražimo, ali bez velikog uspjeha- kaže nam Jagoda Galić, ravnateljica “Budinića” u kojoj se dogodila tipična situacija: profesorica matematike je na porodoljnom dopustu i sve do njezinog povratka škola se mora snaći sa zamjenom na određeno vrijeme. Upravo u tome i jest najveći problem.

image

Na fotografiji: ravnateljica Jagoda Galic.
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Očekivati da će netko s diplomom PMF-a, u ovako deficitarnoj struci na tržištu, prihvatiti posao na određeno, na zamjeni u jednoj osnovnoj školi, zaista je iluzorno. Mi raspisujemo natječaj svakih par mjeseci, ali nitko nam se ne javlja. Zato smo primorani rješenje pronaći među nastavnicima koji imaju želje, volje i znanja preuzeti tuđi predmet, koji su upućeni u kukikulum da mogu iznijeti nastavu matematike. Imali smo sreće s profesoricom engleskog koja je pristala i nemam dovoljno riječi hvale za njezin enuzijazam, trud, rad i uključenost u predmet. Jasno je da to nije vrhunski izbor za nadarenu djecu jer su njihove potrebe visoke, ali njima ćemo po potrebi osigurati dodatnu nastavu u posebnoj kod drugog profesora matematike. Za sada je tako jer nemamo izbora, bitno je da imamo rješenje- kaže Jagoda Galić.

Profesora ni za lijek

Anketa koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo 2019. godine pokazala je da u Hrvatskoj nedostaje 241 nastavnik matematike, a 2020. ta se brojka popela na 294. Isto tako, godišnje postoji potreba za pedesetak novih profesora fizike, a na svim sveučilištima u RH diplomira najviše dvadesetak njih s tendencijom smanjivanja u nadolazećim generacijama. U takvim uvjetima, zaista nitko ne prihvaća zamjenski posao u školi.

 

 

 

30. svibanj 2024 00:52