StoryEditorOCM
4 kantunaSUVREMENE METODE

U parku Vruljica i na gradskom mostu postavljeni su mjerni uređaji za praćenje protoka i vodostaja, odnosno detektiranje poplava!

Piše M. Kalajžić
3. ožujka 2023. - 20:17
Na tri lokacije uz potok parka Vruljice, te na mostu, postavljeni su mjerni uredjaji za pracenje protoka i vodostaja, odnosno detektiranje poplava. Jure Miskovic/Cropix

Na tri lokacije uz potok parka Vruljice, te na mostu preko gradske luke, postavljeni su mjerni uređaji za praćenje protoka i vodostaja, odnosno detektiranje poplava. Riječ je o talijansko-hrvatskom projektu Interreg STREAM (Strategic Development of Flood Management) na kojem je jedan od partnera i Sveučilište u Zadru, odnosno stručni tim Odjela za geografiju.

Posljednjih desetljeća povećava se broj poplava povezanih s klimatskim promjenama što direktno utječe na rastuće troškove i posljedice za zajednice. Gradovi na projektnom području imaju problema s urbanim poplavama prouzročenim ekstremnim vremenskim prilikama. Očekuje se da će se rizik od obalnih poplava u regiji povećati tijekom sljedećih 50 do 100 godina, s tim da će se urbana područja nastaviti širiti, a razina mora rasti. Lokalne vlasti i hitne službe nisu dovoljno pripremljene za brzu reakciju na krizne situacije zbog nedostatka inovativnih tehnologija i odgovarajuće opreme. Projekt STREAM ojačat će kompetencije svih dionika da brzo reagiraju na poplavu – stoji u opisu projekta.

image
Jure Miskovic/Cropix

Cilj STREAM-a je unaprijediti metodologiju te poboljšati detekciju i praćenje rizika kroz izradu katastra od poplava, modela rizika od poplava, modela opasnosti od poplava i planova upravljanja rizikom od poplava. Provedene aktivnosti rezultirat će razvojem sustava ranog upozorenja čime će se povećati sigurnost projektnog područja što će umanjiti štetne posljedice na ljudsko zdravlje, okoliš, kulturnu baštinu i ekonomske aspekte područja. Svrha korištenog pristupa je umanjenje rizika od poplava kao i podizanje svijesti građana – navodi se u opisu projekta čiji je nositelj Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- U projektu surađuje dvadeset partnera iz Hrvatske i Italije. Zadar je jedna od šest pilot-lokacija u Hrvatskoj na kojima se u suradnji s talijanskim partnerima razvija sustav ranog upozorenja za poplave. Provođenjem složenih hidrološko-hidrauličkih analiza na makro razini istraživanja, kao mikro lokalitet odabran je park Vruljica gdje smo na mostovima iznad potoka postavili tri radarska uređaja koja prate vodostaj i brzinu protoka vode. Cilj je razviti sustav ranog upozorenja gdje će se u realnom vremenu preko IFlood platforme moći dobiti informacije u kojem stanju je vodostaj i protok, kako bi se žurne službe mogle automatski obavještavati, gdje nastaju najveći problemi, kada izići na intervenciju itd. Uređaj na gradskom mostu mjeri razinu mora. Plan je svim građanima koji plove ispod zadarskog mosta omogućiti brz i jednostavan pristup informaciji o razini mora kako bi lakše mogli planirati svoje aktivnosti na moru – kaže nam asistent na Odjelu za geografiju Lovre Panđa, mag. geogr. koji je sudjelovao u početnom implementiranju projekta u Zadru, a sad piše doktorat vezan uz razvoj višesenzorskog sustava za modeliranje pluvijalnih poplava u urbanim područjima koje nastaju kao rezultat velike količine oborina u kratkom vremenskom periodu, kao što se to dogodilo u Zadru 11. rujna 2017. godine.

image
Jure Miskovic/Cropix

Mjerenja se na uređajima bilježe od ožujka prošle godine i to prvi put na zadarskom području s tako suvremenim senzorima koji vrlo precizno u realnom vremenu evidentiraju i najmanje promjene. Kad čitav sustav bude u funkciji, podaci će se moći analizirati i tada će se moći doći do zanimljivih zaključaka o razini mora na zadarskom području, raste li razina, kolikom brzinom i dinamikom, koliki su najviši i najniži ekstremi razine mora, odnosno razlike u plimama i osekama i koliko su učestale poplave. S obzirom na klimatske promjene kojima je izložen i Jadran, mjerenja će u budućnosti biti od velike važnosti.

Projekt

NAZIV PROJEKTA: STREAM - Strategic Development of Flood Management

FOND: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)

OPERATIVNI PROGRAM: INTERREG Italija - Hrvatska 2014. - 2020.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 9.411.657,83 €

PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 980.399,98 €

INTENZITET POTPORE: 85 %

ULOGA NA PROJEKTU: Partner

SASTAVNICA: Odjel za geografiju

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. travnja 2020. – 30. lipnja 2023.

TIP PROJEKTA: Stručni

25. travanj 2024 16:24