StoryEditorOCM
4 kantunaNAJVEĆI U DALMACIJI

U petak 10. studenoga održava se Benkovački sajam još uvijek na privremenoj lokaciji, kad će biti dovršeno preuređenje?

Piše M.Kalajžić
9. studenog 2023. - 20:34

Benkovački sajam koji je nakon 10. listopada 2021. godine privremeno preselio na novu lokaciju, bit će uskoro u cijelosti obnovljen, doznajemo od benkovačkog gradonačelnika Tomislava Bulića. Od četiri grupe radova, dvije je izvodila tvrtka Reliance d.o.o. iz Splita i oni su uredno izvršavali svoje preuzete obveze. Za dvije grupe radova ugovoreni izvođač je bio Lavčević koji se našao u problemima i kašnjenjima jer je u startu ponudio prenisku cijenu, te je uz sve devijacije na tržištu i poskupljenje materijala procijenjeno da je bilo najbolje raskinuti ugovor s njim. Zbog toga se provela nova javna nabava s revidiranim projektima i za novoga izvođača izabrana je splitska tvrtka Inero. Radovi se privode kraju i cjelokupni projekt je pri završetku – kaže Bulić.

image

Detalj iz projekta benkovačkog sajma

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Moramo sve završiti do kraja godine i stvari se odvijaju u pozitivnom smjeru. Dobili smo doduše skoro 50 posto veću nabavnu cijenu nego što je bilo ugovoreno s Lavčevićem, ali to je pokazalo opravdanost raskida ugovora jer je ugovorena cijena bila nerealno niska. Lavčević je ugovarao cijenu pred rat u Ukrajini, još je u ponudi maksimalno spustio cijenu i kad je došlo do poremećaja na tržištu, postao je potpuno izgubljen. Procijenili smo obostrano da je najbolja ocjena njihovo povlačenje, da se ne ide sa sudovanjem i dodatnim odugovlačenjem. Napravili smo korektnu poslovnu nagodbu u smislu obostranih obveza i stvar je krenula prema završetku. Nešto je i Inero kasnio u početku radova, poslije se priključio i nadamo se uspješnom privođenju kraju čime bi cjelokupni projekt bio završen. Do kraja godine trebalo bi sve biti gotovo, osim ako se ne dogode neke nepredviđene situacije koje bi možda malo usporile dovršetak. Ali za očekivati je finaliziranje. Dodatno bi išli u uređenje samog prodajnog prostora u trokutu centra za trgovanje, gdje bi posadili dugogodišnja stabla koja će u perspektivi praviti hlad kupcima i izlagačima. Kad to napravimo, onda ćemo obnovljeni sajam svečano i pustiti u funkciju. Kad će to točno biti, nezahvalno je sada kazati, ali realno je očekivati u prvoj polovici iduće godine – reći će Bulić.

Grupa radova koje je izvodila tvrtka Reliance d.o.o. dovršena je i upravo je za njih obavljen tehnički pregled. Povećano financiranje za drugi dio radova gradska je uprava osigurala dijelom iz vlastitih sredstva, a dio su dobili kroz financiranje iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. U konačnici će cjelokupni projekt uređenja Benkovačkog sajma koštati više od 30 milijuna kuna.

image

Benkovac, 101121.
Danas je odrzan Benkovacki sajam na kojem je sukladno vazecim epidemioloskim pravilima obvezno bilo nosenje zastitnih maski.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix

U petak 10. studenoga sajam će se opet održati na privremenoj lokaciji. Benkovačka gradska uprava ne želi požurivati s preseljenjem već temeljito sve pripremiti. S obzirom na zastupljene djelatnosti sajma, dio će i dalje ostati na sadašnjoj lokaciji u smislu prodaje drvenarije i sličnih artikala, za što je potreban hlad. Aukcijsku dvoranu dovršava tvrtka Inero, dok je drugi dio projekta u infrastrukturnom komunalnom opremanju izvela tvrtka Golem, za što je također već izvršen tehnički pregled. Objekti za ulaz i kontrolu životinja također su gotovi, jedino je aukcijska dvorana ostala u završnoj fazi. Iako je prijeko potrebno, parkiralište još uvijek nije obuhvaćeno postojećim projektima.

- To će nam ostati u obvezi nekim budućim rješenjima. Vidjet ćemo što ćemo moći sami, a što ćemo pokušati osigurati preko EU fondova – zaključuje gradonačelnik Bulić.

Tradicija

Privremena je lokacija ljeti čak bila i ugodnija od stare, jer stabla čine ugodan i prijeko potreban hlad. Obnova sajma trebala je prema prvobitnim planovima potrajati 12 mjeseci. U prvoj fazi bila je predviđena izgradnja kompletne infrastrukture, kanalizacije, vodoopskrbe itd., nakon čega se gradilo objekte: aukcijsku dvoranu, upravnu zgradu i ugostiteljski dio, sve to prema projektu uglednog splitskog arhitekta Dinka Peračića.

Njegov je projekt temeljen na tradiciji Bukovice i Ravnih kotara u kombinaciji modernih i ruralnih elemenata. Financirao se preko EU fondova 85 posto, dok je 15 posto financija osiguravala lokalna samouprava. Da nije bilo zapreka s Lavčevićem, novi je Benkovački sajam već trebao biti dovršen i otvoren za korištenje na staroj lokaciji, ali u novom ruhu i na nešto većem prostoru, otprilike na 8 hektara umjesto dosadašnjih 6, dok bi s budućim parkingom prostor obuhvaćao 10 hektara. Stočni dio sajma dobit će modernu karantenu, veterinarski dio, upravne zgrade i sve ostalo propisano prema zakonskim parametrima.

30. travanj 2024 15:56