StoryEditorOCM
4 kantunaDAN OTVORENIH VRATA NAJBOLJE STRUKOVNE ŠKOLE U HRVATSKOJ

U petak su mobitelom upravljali rasvjetom i dizanjem roleta u učionici, dok je na dvorištu 'prašilo' novo karting vozilo!

Piše L.Burčul
1. lipnja 2018. - 23:10
KNX tehnologiju pokazivali su profesori Dejan Hartman i Branimir Vukić

Škola koja je svoje mjesto našla na naslovnici „Forbesa“, najopremljenija škola u Hrvatskoj koju je ravnatelj Tihomir Tomčić prije 23 godine zatekao u raspadajućem stanju i potpuno bez perspektive, a onda 'pobrisao' stara zanimanja, uveo nova, snašao se za pare i školu opremio najmodernijom tehnologijom – u petak je imala „Dan otvorenih vrata“. Radi se, dakako, o zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, onoj čiji su učenici napravili prvi električni i prvi solarni automobil u Hrvatskoj, prvu solarnu punionicu električnih vozila u Hrvatskoj, rade svoje bespilotne letjelice, robote, sklapaju sami karting vozila…

Kad takva škola organizira „Dan otvorenih vrata“, a zapravo se radi o svega nekoliko sati tijekom kojih su znatiželjnicima na raspolaganju svi uradci koje škola ima, onda nije čudo da su u petak ravnatelj i profesori imali pune ruka posla kako bi, mahom osmašima, pokazali i obrazložili što sve mogu naučiti odaberu li u ovoj školi trogodišnji ili četverogodišnji program obrazovanja.

Poznat je slučaj jednog učenika ove škole, Valentina Raspovića, koji je bio dvostruki ponavljač, padao je razrede u osnovnoj i u srednjoj školi, gotovo odustao od svega, a onda ga je primio ravnatelj Tihomir Tomčić i već u prvom srednje Raspović se pokazao toliko talentiran da je objašnjavao profesorima i studentima zagrebačkog FER-a kako se izrađuje električni automobil, od njega su inženjeri strojarstva tražili poduku, pa je iste te godine, 2013., sa prof. Antom Ivancem dospio na naslovnicu Forbesa, s egidom „Kreativci bez straha od rizika“. Raspović je zapravo paradigma za značenje i način rada ove zadarske strukovne škole.

- Ma ja samo ne volim štrebere, ništa nema od učenja napamet – poslovično skromno kaže lokomotiva škole, ravnatelj Tomčić, koji pokreće i motivira 660 učenika i 86 zaposlenika škole.

- Imamo redovne programe i nije tu „ključ“, već na izvannastavnim aktivnostima. To je pravo mjesto za učenike. Tu će oni pokazati svoju darovitost i inovativnost, tu „iskoče“ najbolji. Naše je da ih motiviramo i, što je jako važno, osiguramo opremu, koju uporno nabavljam. Moramo pratiti razvoj tehnologije. Rekao sam sebi prvi dan: moramo nabavljati opremu i usklađivati se s potrebama na tržištu rada. Nabavljanjem nove opreme neprekidno se specijaliziramo za određena zanimanja – kaže ravnatelj Tomčić.

U petak ujutro brojnim mladim ljudima destinacija je bila ova škola, neki su osmaši došli i u pratnji roditelja, obišli su svaki kutak i pogledali robote, dronove, SD printer, električne četverocikle, električne automobile, hibride, KNX inteligentne sustave pomoću kojih se stvari u kući rješavaju mobitelom sa bilo kojeg mjesta, bilo da regulirate grijanje, hlađenje, rasvjetu, čak i upravljanje liftom.

Među brojnim osmašima zatekli i dvojicu s otoka Ugljana, Matu Šarina i Lovru Mišlova. Isprobavali su karting vozilo.

- Naravno da nam nije bilo teško doći s otoka. Odavno znamo da želimo upisati ovu srednju školu, i to usmjerenje automehatroničar. Ništa drugo ne dolazi u obzir – rekli su osmaši iz Preka. Škola, sigurno već znaju, ima i Karting klub, a u popratnom katalogu u petak su poručili: „Mašta je važnija od znanja!“

 

Zanimanja prilagođena tržištu rada

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića mogu se birati zanimanja: tehničar za računalstvo, tehničar za vozila, automehatroničar, vozač motornog vozila, autolimar, instalater kućnih instalacija, elektroinstalater, elektromonter, telekomunikacijski monter, soboslikar – ličilac i stolar.

- Sve je prilagođeno tržištu rada – zaključuje ravnatelj Tomčić.

06. svibanj 2024 11:01