StoryEditorOCM
4 kantuna7,5 MILIJUNA EURA

U prijedlog proračuna uvršetni amandmani Akcije mladih i Adele Frank: Enio je poslao dopis po modelu djelovanja konobe "Žvelti blavor"

Piše Iva Ivanac
21. kolovoza 2024. - 14:44

- Nadam se i kako je makar tijesnoj većini u ovom Vijeću konačno jasno da se političke borbe ne vode preko leđa građana, a ako ništa drugo, da ih je presuda Visokog upravnog suda osvijestila. U protekla dva navrata ove godine odbili su donijeti odluku kojom bi odblokirali sredstva koja nisu ni njihova, ni HDZ-ova, ni moja, nego sredstva svih građana Zadra, pa i usprkos apelima svih proračunskih korisnika, kazao je gradonačelnik Branko Dukić na Kolegiju održanom u srijedu dodajući kako je riječ o ljudima koji su u nekoliko navrata odbili proračun koji je u potpunosti sadržavao sve njihove prijedloge.

- Riječ je o vijećnicima koji sami blokiraju baš sve čitav svoj vijećnički mandat u sazivu u kojem imaju potrebnu većinu za donošenje svih odluka, pa i proračuna koji su mogli, da su htjeli ili znali, u cijelosti sami sastaviti i izglasati. Uvijek su protiv, a sami bolje ne znaju! Vjerujem da će ova njihova vrsta političke destrukcije postati predmet stručnih istraživanja i analiza, rekao je gradonačelnik pa ponovio kako je nakon odluke Visokog upravnog suda pozvao vijećnike na slanje njihovih prijedloga, ali su to napravili samo Akcija mladih koja je dostavila 21 prijedlog te Adela Frank koja je dostavila jedan prijedlog. 

- Za svaki od njih pronašli smo zakonite izvore financiranja, održive pozicije, i svi su postali dio ukupnih programa i aktivnosti, kao i prethodni prijedlog vijećnika Damira Biloglava. Očekivano, SDP nije reagirao, njihovi su interesi poznati. Srušiti sve pod svaku cijenu! Oni imaju problem sami sa sobom, rekao je Dukić pa dodao kako je nezavisna lista Enija Meštrovića nakon isteka roka dostavila svoj prijedlog koji je u papirnatom obliku podijelio okupljenim novinarima. 

- Ovaj dopis je valjda po modelu djelovanja konobe "Žvelti blavor". Sad Enio sa svojim ljudima nagrađuje one koje je kažnjavao dvije godine blokadom proračuna. Hoće li on prethodno prije nagrađivanja mijenjati zakone i pravilnike koji propisuju načine financiranja u sportu i kulturi ili će sam provesti postupke javnog poziva? Neću ni pitati po kojim mjerilima i kriterijima bi dijelio te njegove nagrade. Zašto 7,5, zašto ne 15 ili 50 milijuna?! Zašto nagrade samo njima? Gdje su djeca, invalidi, mjere za obrtnike i gospodarstvo, otočani, korisnici brojnih socijalnih programa, rekao je gradonačelnik propitkujući po kakvim bi se uopće kriterijima dodjeljivala sredstva. 

- Nakon što više od osam mjeseci blokira isplatu planiranih sredstava iz proračuna za brojne korisnike, sad se pokušava oprati pred istim tim korisnicima tako da želi nagraditi kako i koga mu padne na pamet. Što bi sad trebali? Bez ikakvih kriterija, pravila, mjera i programa, dva mjeseca prije kraja godine, organizirati isplatu nagradnih sredstava? Hoće li organizirati tombolu u svojoj konobi s nagradnim fondom od 7,5 milijuna eura? Hoće li najbrži prst?, pitao se Dukić dodajući kako su u ovom prijedlogu proračuna povećana sredstva za sve ono što bi Meštrović nagrađivao, ali sustavno, zakonito, s jasnim mjerilima i kriterijima.

Dukić je kazao i kako je gradska uprava prve dvije godine pisala amandmane nezavisnima jer oni to "nisu naučili" i kako im je sve službe stavio na raspolaganje.

- Dosta je njegovih prevara! Svaki put do sada su izigrali bilo kakav pokušaj konstruktivne komunikacije, zaključio je Dukić. 

Pročelnik UO za financije Ivan Mijolović je na upit novinara kazao kako u ovom trenutku nema 7,5 milijuna eura nenamjenskih sredstava unutar proračuna koji bi mogla biti utrošeni na Meštrovićeve zahtjeve, te kako je veliki dio nenamjenskih sredstava preusmjeren za gradnju vrtića. 

20. rujan 2024 03:11