StoryEditorOCM
4 kantunaSADA JE I SLUŽBENO

U Providurovoj palači potpisan ugovor između Grada, Ministarstva kulture i NMMU: Zadar od ljeta postaje novi centar moderne umjetnosti u Hrvatskoj!

Piše AVŠ
23. veljače 2022. - 13:03

U Providurovoj palači u srijedu je potpisan sporazum između Grada Zadra, Ministarstva kulture i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) kojim je i službeno stavljena točka na veliku kulturnu vijest: u prostore Providurove i Kneževe palače od srpnja ove godine uselit će umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, čime Zadar od ljeta postaje novi centar moderne umjetnosti u Hrvatskoj!

image
Providurova palača u Zadru
Bosnic I Dorotić

Sporazum su potpisali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zadarski gradonačelnik Branko Dukić te ravnatelj NMMU Branko Franceschi. Prema sporazumu, NMMU osigurava umjetnine i kustose, a Grad Zadar pokriva troškove programa, prijevoza i osiguranja umjetnina. Ministarstvo kulture svemu tome daje svoj blagoslov na neodređeno vrijeme, odnosno sve dok bude interesa za programsku suradnju između Grada Zadra i NMMU.

- Ovaj je sporazum sjajan početak umjetničkog života u naše dvije palače. U zajedničkoj suradnji uskoro u ovim prostorima predstavljamo hrvatsko nacionalno blago moderne umjetnosti. Pokazuje to pravac djelovanja naših Dviju palača kao mjesta prezentacije izuzetnih umjetnika, izložbi, programa, predavanja, edukacija. Naglašavali smo te smjernice i tijekom radova na Providurovoj, a sada dajemo konačni odgovor onima koji u projektima obnove zadarske baštine vide tek obnovljene zidove, režijske i troškove zaposlenih. Kultura jest građenje, ali njome se ne grade zidovi nego ljudi. Kroz svo ovo vrijeme planiranja, građenja i financiranja pokazali smo brigu i odgovornost prema Zadru i njegovoj baštini. I pokazali da znamo i možemo tu baštinu očuvati, ali i na njoj stvarati nove vrijednosti. A znat ćemo i upravljati- kazao na na potpisivanju zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kroz mjesec dana u Zadar dolazi kustoski tim Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti koji će procijeniti koje će umjetnine i koliko njih stići iz Zagreba, iz sadašnje zgrade koja će zbog potresa trebati dugotrajnu obnovu .

- Ovo je situacija u kojoj minus i minus daju plus. S jedne strane imamo obnovljenu Kneževu i Providurovu palaču, a s druge veliku muzejsku zbirku od 12 tisuća umjetnina koja nema adekvatni smještaj. Ovo spontano rješenje nametnulo se samo od sebe, pogotovo što je zbirka muzeja takva da možemo imati reprezentativni postav svega što je obilježilo likovno stvaralaštvo od sredine XIX. stoljeća do danas i u Zadru i u Zagrebu. Nemamo puno vremena zbog kratkih rokova, vidjet ćemo hoćemo li izložbu postaviti kronološki ili će nas prostor inspirirati na drugačiji način predstavljanja zbirke- kazao je Franceschi.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potpisani sporazum nazvala je pionirskim projektom koji konačno omogućuje da se prezentacija kulturne baštine koju čuvaju muzeji doživi u širem kontekstu.

- Kada kustosi naprave koncepte izložbe, izradit će se troškovnik, a u skladu sa sporazumom, troškove će podijeliti Grad i Ministarstvo kulture. Mi bi voljeli da se ova suradnja trajno nastavi, u kojem obliku još je uvijek rano govoriti jer je ovo prvi ovakav primjer u Hrvatskoj. Poznavajući ravnatelja Franceschija i suradnike, sigurna sam da će postav i izbor najreprezentativnijih djela nacionalne moderne umjestnost biti vrhunski- kazala je ministrica u srijedu u Zadru.

24. travanj 2024 17:16