StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: POLICIJA OTKRILA DETALJE KAKO JE DVOJAC OPLJAČKAO BANKOMAT U NOVIGRADU

U ruksak je stavio 550.000 kuna i pokušao podmititi građane za pomoć. Opljačkani novac posuđivao je uz lihvarske kamate!

Piše Ana Franić
4. kolovoza 2018. - 15:05
bankomat8-040818.JPG

Policijski službenici Policijske uprave Zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim Ilijom J. i 47-godišnjim Ivanom K. sa zagrebačkog područja koji su u noći s četvrtka na petak oko 3 sata opljačkali bankomat OTP banke u zgradi Općine Novigrad na Trgu kralja Tomislava u Novigradu.

- Po prethodno stvorenom planu na šibenskom području 33-godišnjak i 47-godišnjak su dan ranije ukrali crveni Caddy marke Volksawagen sa zagrebačkim registracijskim oznaka, na koje su postavili nepripadajuće pločice riječkog registarskog područja koje su u noći tijekom izvršenja krađe ukrali na zadarskom području. Tako pripremljeni i s takvim planom u noći s četvrtka na petak dovezli su se u Novigrad gdje su eksplozivnom smjesom plina uništili bankomat iz kojeg su ukrali 550 tisuća kuna, a potom pobjegli s mjesta zločina, objasnio je Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije na konferenciji za novinare.

Na bankomatu su akumulatorskom bušilicom otvorili tri rupe, kroz dvije stavili cijev s plinom, a kroz treću napravili iskru inicirajući na taj način eksploziju i tako ukrali novac.

Prilikom bijega s mjesta događaja uočila ih je policijska patrola koja je odmah krenula za njima u potjeru. Počinitelji su u Islamu Grčkom napustili vozilo te se pješice kroz polje udaljili prema mjestu Suhovare gdje ih je oko 7.30 ujutro uočio policijskih službenik koji ih je pokušao legitimirati. Počinitelji su se opirali i dali u bijeg pa je policajac u zrak ispalio nekoliko metaka kao znak upozorenja. Ubrzo je policajac sustigao 47-godišnjaka i uhitio ga.

- Za drugim bjeguncem, 33-godišnjakom organizirana je opsežna potraga i pretraga terena u koju se zbog nepristupačnosti uključio i helikopter zrakoplovne jedinice MUP-a. Počinitelj je ubrzo lociran u Murvici Gornjoj gdje se sakrio na teško pristupačnom i neprohodnom području. Pronađen je u propustu za vodu ispod poljskog puta zajedno s ruksakom u kojem je bio cjelokupni novac ukraden iz bankomata, rekao je voditelj Mršić.

Prilikom bijega iz Suhovara prema Murvici Gornjoj 33-godišnjak kod kojeg je bio i novac naišao je na građane koji su hranili stoku te im ponudio pozamašan iznos za pomoć, no oni su to odbili.

Dvojac se sumnjiči za tešku krađu vozila, krivotvorenje isprava, dovođenje u opasnosti života i imovine općeopasnom radnjom i tešku krađu novca, a 47-godišnjak se sumnjiči i za prisilu prema službenoj osobi. Maksimalna kazna za ova kaznena djela je osam godina zatvora.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 33-godišnjak zajedno s 31-godišnjim Igorom Š. s karlovačkog područja koji je uhićen na Krku počinio isto kazneno djelo u ožujku ove godine u Karlovcu. Sva trojica će biti privedena pritvorskom nadzorniku PU Zadarske, kazao je voditelj Mršić dodajući kako je trojac već otprije poznat policiji.

Osumnjičeni dvojac sudjelovao je u većem broju teških kaznenih djela na području više država Europske unije, a povezuje ih se i s kriminalnim skupinama sa zadarskog područja i iz Republike Srbije.

Policija je istraživanjem utvrdila da je 33-godišnji Ilija J. poznat po tome da ovako stečeni novac posuđuje građanima uz lihvarske kamate, a na brutalan način prema dužnicima se osigura da će posuđeni novac i biti vraćen.

03. svibanj 2024 01:57